Ekonomi Küresel lig için 5G milli takımı!

Küresel lig için 5G milli takımı!

10.04.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

Ankara OSTİM’deki Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi (HTK) içinde yer alan 10 yerli firma 5G için güçlerini birleştirdi. Global Telekom ve Entegre Teknolojiler AŞ (GTENT) şemsiyesi altında bir araya gelen firmalar Türkiye’yi 5G alanında global bir oyuncu haline getirmeyi hedefliyor.

Küresel lig için 5G milli takımı

Hanife Baş

Haberin Devamı

Türkiye yerli 5G konusunda ULAK ve Ankara OSTİM’deki Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi (HTK) ile iki koldan çalışmalarını sürdürüyor. TÜBİTAK desteklenen HTK’da üçü operatör olmak üzere 19 firma bulunuyor. GTENT Yönetim Kurulu Başkanı İlyas Kayaduman HTK bünyesindeki 10 firmanın bir araya gelerek 5G’nin milli takımını kurduklarını söyledi.

GTENT ile dünyada 5G teknolojileri geliştiren 7 ülkeden biri olacaklarını belirten Kayaduman, şöyle konuştu:

Hedef unicorn olmak

“5G teknolojisinde dört ana ürün grubu var. Bunlar, Yeni Radyo (Anten), BBU, Çekirdek Şebeke ve Radyo Link. GTENT olarak bunların hepsinde faal olan tek firmayız. Bu alanda dışa bağımlılığı bitireceğiz. Yerli teknolojiler ile güvenlik kaygılarına da son vereceğiz. 4.5G’de olan yüzde 45 yerlilik oranının 5G’de de devam edeceğini düşünüyoruz. Bu nedenle hedeflerimizi yüzde 60 pazar payına göre kurguluyoruz.”

Haberin Devamı

Türkiye’deki 5G altyapısı büyüklüğünün 2025 yılına kadar 10 milyar dolar olmasının beklendiğini dile getiren Kayaduman şunları kaydetti:

“Devletimiz bizi bu konuda destekliyor ve cesaretlendiriyor. Ancak sadece iç piyasa ne Türkiye ne de bizim için yeterli değil. Bu nedenle orta vadeden daha kısa bir zamanda hedefimizi bölgesel ve global pazar olarak belirledik. Bölgesel pazardan yüzde 15 ve yıllık 80 milyar dolar olması beklenen global pazardan yüzde 5 pay almayı hedefliyoruz. Şimdiden yurt dışında Kanada ve Avrupa’da birer olmak üzere toplam üç ihaleye teklif verdik.

Nasıl ki, Güney Kore dünya markası oluşturmak için belirli sektörleri destekledi, biz de devletimizin desteğini aynı bu şekilde arkamızda hissediyoruz. 5G’de Türkiye’nin Kia’sı, Samsung’u olmamamız için hiçbir sebep yok. Bizi bir startup gibi düşünürseniz, çok kısa bir gelecekte unicorn olacağız.”

İzleyici değil oyun kurucu

HTK Başkanı ve GTENT Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Bağören de “HTK’nın 2017 yılındaki kuruluşu döneminde yüzde 0.98 olan yerlilik payı, bugün yüzde 20 civarına çıktı. Bunun yüzde 45’ler seviyesine çıkmasını bekliyoruz. HTK’nın yaptığı projelerden birisi olan ‘Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi’ geçen ay bitti. GTENT de bu süreçte kuruldu” diye konuştu.

Haberin Devamı

Türkiye’nin 5G’ye geçişte geç kalmaya tahammülü olmadığını belirten GTENT Yönetim Kurulu Üyesi Güneri Dürmüş ise “5G trenini kaçırmamamız lazım. Türkiye oyun kurucu olmak varken izleyici olmayı tercih etmeyecektir” dedi.