Ekonomi Kürt yönetimi, IŞİD krizini fırsata çevirdi

Kürt yönetimi, IŞİD krizini fırsata çevirdi

19.06.2014 - 16:07 | Son Güncellenme:

Kuzey Irak petrolünde damping Ankara Milliyet Irak'ta yaşanan IŞİD krizi, petrolünü Türkiye üzerinden dünya piyasalarına açmaya çalışan Kürt yönetimine yaradı.

Kürt yönetimi, IŞİD krizini fırsata çevirdi

Kürt petrolünün kendilerinden bağımsız şekilde satışına karşı çıkan Bağdat yönetiminin zayıflaması ve Avrupa ülkelerinin çekincelerinin ortadan kalkmasıyla Kuzey Irak petrolü, piyasanın yarı fiyatına alıcı bulmaya başladı.

Haberin Devamı

Ceyhan'dan tankerlere yüklenen ancak Bağdat yönetiminin tavrı nedeniyle açık denizde dolaşan Kürt petrolü alıcılarına kavuşmaya başladı. Petrole, Almanya, İtalya, Avusturya ve Hindistan'da alıcı bulunduğu belirtildi. IŞİD saldırıları ve Musul çevresindeki otorite boşluğu nedeniyle petrol fiyatlarının yükselişe geçmesi de Kürt petrolünün pazarlanmasını kolaylaştırdı.

Petrolde 115 doların üzerine yükselen varil fiyatı Kürt petrolünün, piyasanın yarı fiyatına kadar düşen bedeliyle alıcılara açık olduğu belirtildi. Kürt yönetimi, halen günlük 100-150 bin varil olan petrol sevkiyatını ay sonuna kadar 300, yıl sonuna kadar 500 bin varile çıkarmayı hedefliyor.

Uzmanlara göre petrol fiyatları Irak'taki krizin sürmesi halinde 200 dolara yaklaşabilir ve bu durum da Kürt yönetimini rahatlatıyor. Uzmanlar, Irak petrollerinin satışı konusunda daha önce Bağdat yönetiminin yanında yer alan ABD'nin, IŞİD krizi sonrası Irak Başbakanı Nuri Maliki aleyhine dönen tavrının da Kürt yönetimini daha rahat hareket etmeye sevk ettiğini kaydetti.

Petrol sıkıntısı sevkiyatı azaltabilir

Haberin Devamı

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, otoritesi zayıflayan merkezi hükümetin resmi petrol şirketi SOMO'nun denetimindeki Kerkük petrolünü de Ceyhan boru hattına bağladı. Kürt yönetimi ayrıca, petrol gelirlerinden aldığı payın yüzde 83'ten yüzde 75'e düşmesi için harekete geçti. Bölgesel yetkililer, petrol gelirlerinin Halkbankası'na yatırılması için muhatabaka varıldığını açıkladı.

Bu kapsamda başlayan para transferinin 100 milyon dolara ulaşması bekleniyor. Öte yandan uzmanlar, Erbil ve Kerkük'te IŞİD terörüyle yaşanan yakıt sıkıntısının ardından Türkiye'ye gelen petrol miktarının azalabileceğini ifade etti.