08.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:
Fehim Genç
Türkiye’den konut alan yabancı yatırımcılar jet hızıyla Türk vatandaşlığına geçecek. Konut edinme yoluyla Türk vatandaşlığına geçmek isteyen yabancılar konut teslimi ve tapunun çıkmasını beklemeksizin Türkiye Cumhuriyeti pasaportunu cebine koyacak. Yabancılar fuarlarda maketten beğendikleri konutun ücretini peşin olarak ödedikleri anda Türk vatandaşlığına başvurabilecek.
Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı’yla Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulamasıyla İlgili Yönetmelik’te değişiklik yapıldı. Yapılan değişikliğe göre yabancılar Türkiye’den en az 250 bin dolarlık konut aldıklarında, konutun tapusunun çıkmasını beklemeden Türk vatandaşlığını elde edecekler. Konut bedelini peşin olarak ödeyen yabancılar, aldıkları konutu 3 yıl boyunca satmayacağını tapu siciline şerh düşecek. Noterden düzenlenen satış vaadi sözleşmesi vatandaşlık başvurusu için yeterli olacak. Değişiklik öncesi uygulamada, konut alan yabancılar, vatandaşlık başvurusu yapmak için tapu teslimini beklemek zorunda kalıyordu.
‘İyi bir tanıtımla 30 milyar $’ı aşar’
Ziya Yılmaz/DAP Yapı Bşk.
“Sektör olarak bekledimiz bir karardı. 250 bin dolar ve üstündeki konutların yabancılara noterden satışına başlanılması Türk ekonomisine ve sektörümüze çok büyük katkı sağlayacak. Bu karar öncesi yıllık 4.6-5 milyar dolar seviyesinde olan yabancıya konut satışının hacmi, karar sonrasında katlanarak artacak. 6-7 yıl içinde yabancıya satışlar 30 milyar doları bulur. Yabancılara İspanya 20-30 milyar, Yunanistan 9-10 milyar, ABD 152 milyar dolar, Londra 48 milyar dolarlık satış yapıyor. Gayrimenkulden başka hangi üründen bu kadar gelir sağlanabilir? Hatta bu karardan sonra üretmeden de satacağız. Karar tek başına yeterli değil. Bunun tüm dünyada duyurulması lazım. Türk Hava Yolları’nın uçaklarındaki ekranlarda, fuarlarda, televizyon reklamlarında bunu anlatmamız gerekiyor.”
‘2019’da yabancı rekoru garanti’
Nazmi Durbakayım /İnşaatçılar Derneği Başkanı
“Bitmemiş ve devam eden projelerden konut almak isteyen yabancıların, noterden onaylattıkları devir satış sözleşmesiyle vatandaşlık kazanabilmesine yönelik yönetmelik değişikliği yıllık 40 bin konut satışını garanti altına aldı. 2019 yılında devam eden ve yeni projelerdeki yabancı satışında da yeni bir rekorun habercisi oldu. Yabancılara yapılan satış yıl sonuna kadar 40 bini rahatlıkla aşacak. Türk ekonomisine en az 8-9 milyar dolar döviz girişi sağlanacak. 2019’da yabancıya konut satış miktarını 50 bin adede çıkarabilirsek, Türkiye ekonomisine sadece 1 yıl içinde en az 10 milyar dolarlık döviz girişi sağlayabiliriz. Yabancıların konutlar için alacakları mobilya, beyaz eşya ve diğer yan ürünlerle bu rakam 15 milyar dolara çıkar.”
‘İlk etapta 10 milyar $ gelir’
Erden Timur/Nef Yönetim Kurulu Başkanı
“Yabancıya vatandaşlık hakkı uygulaması için bugüne kadar tapu şartı, yani bitmiş ve oturuma hazır konut alma şartı koşuluyordu. Proje aşamasındayken satış yapan markalı konutları kapsamıyordu. Yabancı projemize ilgi gösteriyor fakat proje henüz bitmediği için vatandaşlık başvurusu yapamıyordu. Artık satış vaadi sözleşmesi ile bu mümkün hale geldi. Sektöre cansuyu katacağına inanıyorum. Bu düzenleme ile birlikte yıl sonunda yabancıya 40 bin adetlik satış rakamına ulaşabileceğiz. Geçen sene 22 bin adet ve 5 milyar dolar tutarında konut yabancıya satılmıştı. Bu rakamın net döviz girdisi etkisi 20 milyar dolarlık ihracata denk geliyor. Yeni teşvikle yabancıya satışın 15 milyar dolara yükseleceğini ve bunun 60 milyar dolarlık ihracata denk geleceğini düşünüyoruz.”
‘Bütün dünyanın ikinci vatanıyız’
Ahmet Akbalık /Özak GYO Yönetim Kurulu Bşk.
“Yabancılara vatandaşlık verilmesi yönetmeliğinin genişletilmesi kararı, çok doğru bir karar. Biz Türkiye’den mülk satın alacak yabancıları ‘daimi turist’ olarak tanımlıyoruz. Ülkemize gelen her bir turistin, yaptığı harcamalarla kaç sektörün gelişimine aynı anda katkı sağladığını hepimiz çok iyi biliyoruz. 2019’da yabancıya satışı yüzde 100 artırabiliriz. Türkiye, Körfez ülkeleri, BDT, Ortadoğu, Afrika ve Avrupa’dan her türlü insana ev sahipliği yapabilecek bir kültür mozaiğine sahip. Çok kültürlü bu coğrafya, ülkemize yerleşmek isteyen tüm yabancılar için herhangi bir uyum sorunu potansiyeli taşımıyor. İstanbul, Ankara, İzmir gibi şehirlerimiz, her kültürden insanın aradığını bulabilecekleri çok kültürlü yaşam merkezleri. Türkiye, tüm bu değerleriyle, dünyanın ikinci vatanı.”
‘Yabancılara konut satışı daha da artacak’
Feyzullah Yetgin /Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı
“2019’da yabancılara konut satışı artacak. Gelecek yıl için hedef 50 ila 60 bin rakamlarını aşmak. 2019’da daha planlı, arz-talep dengesine göre konut projeleri yapılacak. Gayrimenkul sektörünün dinamik bir yapısı var. Talebin aktif hale gelmesi için de bazı faktörler var. Bunlardan birisi konut kredi faiz oranlarının yüzde 1 in altında olması. Bu, şu sıralar çok mümkün değil ama kademeli olarak önümüzdeki birkaç yıl içerisinde düşmesini bekliyoruz. Diğer yandan ihtiyaçlar doğrultusunda birinci ve ikinci el konutta satışları son 4-5 yıl içerisinde yaşanan tüm sıkıntılara rağmen artış trendinde. 2016 yılı 2015’ten daha iyiydi. Önümüzdeki yıl da büyük ölçüde bu şekilde devam edeceğini söyleyebiliriz.”
‘2019’da yabancıya 70 bin ev satarız’
Altan Elmas /KONUTDER Yönetim Kurulu Başkanı
“Yabancı yatırımcı çekmek ve konut satışlarını artırmak amacıyla bu değişiklikleri yararlı buluyoruz. Sektörün bu yılı, yabancıya satışta 6 milyar dolarla kapatmasını bekliyoruz. 2019’da da yabancı yatırımcılara 70 bin konut satışı ve 10 milyar dolar ciro hedefliyoruz. Bu rakamı önümüzdeki yıllarda 25 milyar dolara çıkarabilecek potansiyele sahibiz. Gayrimenkul artık ihracat yapan bir sektör haline gelmeye başladı. Sıcak paranın etkisini düşünürsek gayrimenkul sektörünün getirdiği yatırımın bu açıdan da faydası daha fazla. İran, Irak, Türki Cumhuriyetler ve Körfez ülkelerinden gelenlerin Türkiye’den vatandaşlık talebi vardı. Bu karar gayrimenkul sektörüne iyi bir aşı olacak.”
30 bin konut satıldı
Yılın ilk 10 ayında yabancılara 30 bin konut satıldı. Yabancılara Türk vatandaşlığı veren uygulamada, en az 1 milyon dolarlık gayrimenkul satın alma şartı bir süre önce gevşetilmiş ve alt limit 250 milyon dolara indirilmişti. Vatandaşlık başvurusu yapılması için konut teslimi ve tapu şartı aranıyordu. Yönetmelik değişikliğiyle bu şart kaldırılmış oldu.