Ekonomi Memur ve emeklilere zamda kritik tarih yarın! En düşük emekli maaşında tahminler değişti

Memur ve emeklilere zamda kritik tarih yarın! En düşük emekli maaşında tahminler değişti

02.01.2024 - 07:19 | Son Güncellenme:

Memur ve emeklilerin gözü kulağı 3 Ocak Çarşamba gününe çevrildi. Aralık ayı enflasyon rakamları açıklanacak ve maaşlara enflasyon farkı belli olacak. Aralık ayı enflasyon beklentisi ne, yıl sonu enflasyonu yüzde kaç seviyesinde çıkacak?

Memur ve emeklilere zamda kritik tarih yarın En düşük emekli maaşında tahminler değişti

Milliyet.com.tr/ Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram konuyla ilgili milliyet.com.tr’ye yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “3 Ocak Çarşamba günü aralık ayı enflasyon rakamı belli olacak. Şu ana kadar son 5 ayın kümülatif enflasyon rakamı belli, yüzde 33.65. Bu rakam neden önemli? Bu rakam SSK, Bağkur emeklilerinin hak ettiği enflasyon farkı olduğundan dolayı çok önemli.

Haberin Devamı

‘BU EMEKLİLERİN RESMİ OLARAK ALACAĞI ZAM TUTARIDIR’

Aralık ayı enflasyon tahmini olarak 3.20 seviyesinde bununla birlikte son 6 ayın enflasyon farkı yüzde 37-38 seviyelerine gelecektir. Bu SSK, Bağkur emeklisinin resmi olarak alacağı maaş zammı tutarıdır. Buna ilave olarak son dönemlerde yapılan refah payı artışı da gündemde olacaktır. Buna ilişkin zaten hükümet yetkililerinden önemli açıklamalar mevcut.

MEMUR, MEMUR EMEKLİLERİNE ZAM ORANI NE OLACAK?

Memur ve memur emeklilerine ise yüzde 50’ye yakın bir artış bekliyoruz. Buna ilişkin sayın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, bu oranı işaret etmişti. SSK ve Bağkur emeklilerine zam farkı yüzde 38 iken, memur ve memur emeklilerine neden yüzde 50’ye yakın bir artış oluyor? 9 puanlık bir refah payı artışı mevcut, o da toplu sözleşme zammından kaynaklanıyor. Yüzde 37-38'lik bir son altı aylık enflasyona dokuz puan eklediğimizde zam oranı yüzde 50’ye yaklaşıyor.

Haberin Devamı

‘ASGARİ ÜCRET ZAMMI REFERANS’

Diğer referans değerimiz de yüzde 49’luk asgari ücret zammı. Asgari ücrete bu oranda bir artış yapıldı. SSK ve Bağkur emeklilerimiz de buna yakın kendilerine bir artış bekliyor.

EN DÜŞÜK MEMUR, MEMUR EMEKLİSİ NE KADAR ALACAK?

En düşük memur emeklisi maaşı 9876 TL, yüzde 50 artışla beraber 14 bin 800’ler seviyesine çıkmasını bekliyoruz. Yine en düşük memur maaşı 22 bin TL’ler seviyesindeydi, bu 33 bin TL’ler seviyesine çıkacaktır. Lisans mezunu 9’un 1’indeki bir memur 22 bin 925 TL alırken, yüzde 50 zamla 34 bin 388 TL civarında alacak.

SSK VE BAĞKUR’LUYA ZAM ORANI NE OLACAK?

Burada bir önceki dönemde hatırlanırsa yüzde 25 artış olmuştu. O dönemde SSK ve Bağkur emeklilerin alması gereken zam yüzde 17’ler seviyesindeydi. Memur ve memur emeklilerinin temmuz ayı alacakları enflasyon farkı yüzde 19’lar seviyesindeydi. Ancak iki gruba da yüzde 25 oranında zam yapılmıştı.

O yüzden memur emeklisine yüzde 50 zam yapılıyorken, SSK ve Bağkur emeklilerine de yüzde 50 oranında zam yapılacağını düşünüyorum. Bu dönem kritik bir dönem, enflasyonun yükünün hissedildiği ancak devletimizin de vatandaşın enflasyonun altında ezilmeyeceği sözünü tuttuğu bir dönem. O yüzden SSK ve Bağkur emeklilerine yüzde 50 artış bekliyorum.

Haberin Devamı

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

En düşük emekli maaşı şu anda 7500 TL, sene başında 5500 TL’ydi, nisan ayında 7500 TL’ye artırıldı. Ancak temmuzda bir zam yapılmadı, biz temmuzda 10 bin TL’ler seviyesine gelmesini bekliyorduk.

Şu anda asgari ücretle arasındaki makasın açılmaması adına yüzde 50’lik bir artışla 11 bin 250 TL civarına en düşük emekli maaşının artırılmasını bekliyorum.

KÖK MAAŞLARA DÜZENLEME OLACAK MI?

Bir önceki zam döneminde kök maaşı 6 bin TL ve altında olan emekliler yüzde 25’lik zamdan faydalanamamıştı, bunun yerine devletimiz en düşük emekli maaşını 7500 TL’ye tamamlamıştı. Şu anda kök maaş 7500 TL ve altında ise burada yine oransal zamlardan tam olarak faydalanılamayacak. Ancak yüzde 50 ile en düşük emekli maaşının 11 bin 250 TL’ye yükselmesi, kök maaşın en düşük emekli maaşına eşitlenmesi ile birlikte bundan sonra yapılacak oransal zamlardan, milli gelirden alınacak paydan, hedeflenen enflasyona göre belirlenecek olan oranlardan emeklilerimiz daha fazla pay alacaktır.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz bundan bahsetmişti. En düşük emekli maaşı alanlara yönelik özel bir çalışma yapıldığını belirtti. Bence bu dönemde en düşük emekli maaşının kök maaşlara sabitlenmesi yerinde olacaktır diye düşünüyorum.”