Ekonomi Memurların zam pazarlığı başladı

Memurların zam pazarlığı başladı

03.08.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Hükümet ile kamu görevlileri sendikaları arasında 4.2 milyon memur ve 2.2 milyon memur emeklisinin 2022 ve 2023 aylıklarını belirleyecek olan toplu sözleşme görüşmeleri başladı.

Memurların zam pazarlığı başladı

MİTHAT YURDAKUL Ankara - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in başkanlığındaki ilk toplu sözleşme toplantısına, Memur-Sen, Türkiye Kamu-Sen, KESK heyetleri katıldı. Bilgin, “Türkiye, çalışanlarını enflasyonun altında ezdirmeyecektir” dedi.

Haberin Devamı

Kamu görevlileri sendikaları heyeti adına konuşan Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın ise enflasyon tahminleri ile gerçekleşmelerin arasında iki kattan daha yüksek farklılıkların oluştuğunu belirterek, kamu görevlilerine yapılan zammın her altı aylık dönemde enflasyonun altında kaldığını kaydetti. Yalçın, “Toplamda yüzde 14.74 düzeyinde maaş ve ücret artışı öngörülen 5. Dönem Toplu Sözleşme’nin yürürlük tarihinden bugüne kamu görevlilerinin maaşlarında yüzde 24.29, dolar kurunda yüzde 46.05, euro kurunda yüzde 54.50, altın fiyatında yüzde 71.33 oranında artış gerçekleşti” ifadelerini kullandı. Yalçın, kamunun memur zammı teklifini 12 Ağustos’tan önce vermesi gerektiğini söyledi.

Buzullardan hızlı...

Haberin Devamı

Türkiye Kamu Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, resmi enflasyona göre 2020 yılında memur maaşlarının yüzde 3 eridiğini ifade ederek, “Memur maaşı kutuplardaki buzullardan daha hızlı eriyor” dedi. KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik de, “Geride bıraktığımız beş sözleşme döneminde alım gücü reel olarak hep eridi” diye konuştu.

600 lira seyyanen

Sendikalar taban aylığa 600 lira seyyanen zam, 2022’de yüzde 21, 2023’te yüzde 17, her yıl yüzde 3 olmak üzere iki yılda toplam yüzde 6 refah payı artışı talebinde bulunmuştu.

 

Yazarlar