Milliyet Enerji Şüpheli elektrik tüketim miktarı bitcoin madeni çıktı!

Şüpheli elektrik tüketim miktarı bitcoin madeni çıktı!

05.09.2021 - 15:16 | Son Güncellenme:

Bitcoin madenciliğinin yaygınlaşması elektrik tüketimlerine yansırken, aşırı elektrik kullanımı nedeniyle uyuşturucu madde yetiştirildiğinden şüphelenilen pek çok evden, “bitcoin madeni” çıktı.

Şüpheli elektrik tüketim miktarı bitcoin madeni çıktı

Elektrik dağıtım sektöründen aldığımız bilgilere göre, evlerde uyuşturucu üretimini sıkı takip altına alan İçişleri Bakanlığı, dağıtım şirketlerine bir yazı yazarak, abonelerin elektrik kullanımındaki dikkat çekici artışların raporlanmasını istedi. Talep üzerine abonelerin elektrik tüketimlerini mercek altına alan şirketler, dikkat çeken verileri güvenlik birimleriyle paylaştı. Paylaşılan bilgiler doğrultusunda, hane halkı sayısına göre aşırı elektrik tüketiminde bulunulan konutları inceleme altına alan ekipler, evinde uyuşturucu üretenlerin yanı sıra kripto madenciliği yapanlarla da karşılaştı. Elektrik dağıtım şirketlerinden yetkililer, evinde kripto para madenciliği yapmanın yasak olmadığını, bu kişiler hakkında herhangi bir işlem yapılmadığını belirtirken, takip edilen elektrik verilerinde, kullanım miktarı kadar “dalgalanmalara” da dikkat ettiklerini söyledi. Yetkililer, bazı durumlarda abonelerin bir ay öncesine göre yüzde 100’lere varan oranlarda daha fazla elektrik tükettiğini, bunun da güvenlik birimlerinin radarına takıldığını anlattı.

Haberin Devamı

Çare çatıda elektrik

Başta bitcoin olmak üzere kripto para madenciliği yapanların aylık elektrik faturası binlerce lirayı bulabiliyor. “Mining” (madencilik) ile uğraşanlar, kazançlarıyla hem elektrik faturasını ödemeyi hem de üzerine kazandıkları parayla kâra geçmeyi hedefliyor. Ortalama bir mining cihazı, yaklaşık bin ila 3 bin Watt arasında elektrik tüketiyor. Bu miktar, cihazın 1 saat aralıksız çalışınca harcadığı elektriğe işaret ediyor. Tek zamanlı eski tip elektrik sayacı kullananlar için tüketim ücreti değişmezken, çok zamanlı elektrik saati kullananlar, madencilik faaliyetlerini elektriğin ucuz olduğu gece saatlerine kaydırıyor. Kendi maliyeti de binlerce doları bulan mining cihazlarının kullandığı elektrik miktarının da dikkatle hesaplanması, faaliyetten para kazanmak isteyenler için kritik önemde. Bu yüzden son dönemde bitcoin fiyatlarının dalgalanması, artan elektrik fiyatları birleştiğinde, pek çok kişisel madencinin ya üretimini askıya almasına, ya da cihazlarını satışa çıkarmasına neden oldu. Özellikle yaz aylarında pek çok madencinin, çatısına elektrik santrali kurup, kendi elektriğini üretmeye çalıştığı da gelen bilgiler arasında.