Ekonomi Milyonlarca emekli merakla bekliyor! İkramiyelere ne kadar zam yapılacak? Uzman isim anlattı

Milyonlarca emekli merakla bekliyor! İkramiyelere ne kadar zam yapılacak? Uzman isim anlattı

13.04.2022 - 11:56 | Son Güncellenme:

Milyonlarca emekli, şehit yakını, gazi, dul ve yetimler, iş göremezlik geliri alanların beklediği bayram ikramiyeleri nisan ayının son haftası maaş hesaplarına yatırılması bekleniyor. Peki bu yıl ikramiyelere ne kadar zam yapılacak? İşte ikramiyelerdeki olası senaryolar...

Yaklaşık 13.5 milyon vatandaşa ödenen ikramiye, geçen yıl enflasyona yakın bir oranda artırılarak 1100 liraya çıkarılmıştı. İkramiyede bu yıl da geçen yıl olduğu gibi bir artışa gidilmesi bekleniyor. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya emekli ikramiyelerinde yapılacak zamma ilişkin olası senaryoları anlattı. Kaya konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

Haberin Devamı

"Geçtiğimiz yılla bu seneyi mukayese ettiğimizde Ramazan’ın ilk haftasında bayram ikramiyeleri ödenmişti. Ramazan’ın ikinci haftasına geldik halen Bayram ikramiyeleri ödenmedi.

Gecikmenin sebebi de ne kadarlık bir artış geleceğidir. Geçtiğimiz yıl bin 100 liraydı bayram ikramiyeleri. Bu sene ne olacak? Asgari ücrette memur ve emeklilerde ciddi bir artış meydana geldi. Bayram ikramiyelerine kadarlık bir zam yapılacak.

Milyonlarca emekli merakla bekliyor İkramiyelere ne kadar zam yapılacak Uzman isim anlattı

Farklı formüller üzerinde duruluyor. 1- Değerleme oranlarıyla dediğimiz yüzde 36’lık değerleme oranı 2- 2022 yılının birinci altı aylık dönemine ilişkin enflasyon tahminleri yüzde 36 seviyelerinde. 3- 2022 yılında asgari ücrete yapılan zam yüzde 50 seviyelerinde bütün bunlara bakıldığında Bayram ikramiyelerinde bu sene Ramazan ve Kurban bayramı ikramiyelerinde yüzde 20 ve 30 arasında artış getireceği. Bu da 1750 ile 2 bin lira arasında bir rakama tekabül ediyor.

Haberin Devamı

2022’nin 1. altı aylık enflasyonu bu yüzde 34 seviyesindeydi. Yüzde 36 seviyesinde değerlendiriliyor. 2022 yılı asgari ücret yüzde 50 seviyesindeydi. Bin 100 lira olan ikramiye bin 750 lira ile 2 bin lira olmasını öngörüyoruz.

Takvim olarak 25 Nisan olarak söyleniyor ama ben bunun daha erken olacağını ve ödemelerin de önümüzdeki hafta yapılacağını düşünüyorum.

Bu hafta içerisinde muhtemelen Sayın Cumhurbaşkanı kendisi açıklayacaktır. Çünkü bu tür konular çok önemlidir. Geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada da bunun sinyalini verdi.

ÖDEMELER NASIL YAPILACAK?

Diyelim ki 2 bin lira açıklandı. Emeklinin kendisi ise doğrudan bu rakamı alacak. Ya da sigortalı vefat etmiş olabilir. Bunun hak sahibi dediğimiz eş ve çocukları olabilir hisseleri oranında ödenecek. Çocuk varsa yüzde 50 anneye yüzde 50 çocuğa bağlanır. Emekli ikramiyesinin yüzde 50’ye düşürülüp anneye ve çocuğa ödenir. Bunun için herhangi bir başvuru şartı yoktur. Emekli maaşını hangi bankadan alıyorsa müracaat şartı aranmaksızın yatırılacaktır.

Vatandaşların emekli ikramiyesi alması için müracaat etmesine gerek yoktur. Eşin dışında hak sahibi yoksa eş yüzde 75’ini alacak. Hak sahibinde çocuk varsa anne yüzde 50, çocuk yüzde 50’sini alacak.

Haberin Devamı

ASGARİ ÜCRETE İKİNCİ ZAM YAPILIR MI?

Asgari ücret yıl içerisinde birden fazla neden toplanmıyor. Bizim 2016 yılına kadar asgari ücret tespit komisyonu yılda iki kez toplanırdı. 2016’dan sonra teke düşürüldü yani yılda bir kez asgari tespit komisyonu toplanıyor ve belirleniyor. Bunun yılda iki kez toplanmasının bir manası var.

Bir kez toplanmasının manası şudur artık enflasyon stabildir. Dolayısıyla inişli çıkışlar küçük de olsa olabilir ama uzun boyutta bir iniş ve çıkış söz konusu olmadığı ülkelerde bu tek sefer yapılır. Ocak ayında aldığınız maaş aralık ayına kadar sizin hayat standardınızı değiştirmez.

Ama 2022 yılı özeline geldiğimizde 2021’in ikinci altı aylık dönemine geldiğimizde biz 2022’nin Ocak ayında yüzde 50 zam aldık. Fakat 3 aylık enflasyona baktığımızda yüzde 22.81’e gelmişiz.

Aldığınız yüzde 50’lik zammın yüzde 22.81’i üç ayda erimiş demektir. Asgari ücretlinin yüzde 22 alım gücü kayboldu. Dolayısıyla 6. ayda sayın Cumhurbaşkanı bu tamamen yok demedi orada bir kapı aralığı bıraktı.

Haberin Devamı

Asgari ücretliye temmuz itibarıyla zam vermediğiniz taktirde ücretliler eksiye düşmüş olacak. Asgari ücret tespit komisyonu toplanıp bununla ilgili karar verebilir."