Türkiye'de bir milletvekilinin 'Resepsiyon memuru ol' teklifiyle karşılaşan Prof. Ali Erdemir, ABD'de otomotiv devlerini peşinden koşturan buluşuyla yüzyılın en önemli bilimadamlarından biri olarak ilan edildi
Karbon kaplama teknolojisini icad ederek, bilim dünyasında çığır açan ve ABD'nin "yüzyılın 100 bilimadamı"ndan biri kabul ettiği Prof. Ali Erdemir'e, yıllar önce iş aradığı Türkiye'de resepsiyon memurluğu uygun görüldü.
Halen ABD Enerji Bakanlığı'na bağlı en önemli araştırma - geliştirme merkezlerinden biri olan "Argonne Research" de çalışan Prof. Erdemir, 1977'de İstanbul Teknik Üniversitesi Metalurji Bölümü'nden mezun olduktan sonra lisansüstü eğitim için ABD'ye gitti. Georgia Institutes of Technologies'te doktorasını tamamlayan Erdemir'in en büyük hayali, bilimsel ideallerini Türkiye'de gerçekleştirmekti.
Prof. Erdemir, 1986'da Ankara'ya gelip iş aramaya başladı. Ne var ki "kendisine uygun bir iş" bir türlü bulunamadı. Bir gün tanıştığı bir milletvekiline eğitiminden ve hedeflerinden bahsetti. Milletvekili, Erdemir'in işsiz olmasına üzüldü ve şu teklifte bulundu "Madem İngilizce biliyorsun. Büyük Ankara Oteli'nin resepsiyonunda çalış."
Bu tekliften sonra Türkiye'de kalamayacağını anlayan Erdemir ABD'ye geri döndü. 1987'den itibaren 4 bin 500 bilim adamının görev yaptığı Argonne Research'e kabul edildi. Erdemir, burada yaptığı çalışmalarla bütün dünyaya adından söz ettirdi.
Erdemir'in en önemli çalışması ise otomotiv dünyasında dönüm noktası olarak kabul edilen, "karbon kaplama" adında bir alaşımla, sürtünme katsayısını binde bire kadar indirmesi oldu. Motor ve motor aksamları bu alaşımla kaplandığında, motorun ömrü iki kat artıyor, yakıt tüketimi
yüzde 20 azalıyor.
Karbon kaplama yapılan motor, kükürtsüz benzin kullanımına da olanak sağladığı için otomobilin çevreye olan zararı en aza inmiş oluyor. Erdemir, karbon kaplama buluşuyla bilim dünyasının en önemli sekiz ödülünü peşi peşine aldı.
Prof. Erdemir, buluşunun sadece otomotiv değil, uzaydan beyaz eşya endüstrisine kadar sınırsız alanda kullanılabileceğini söylüyor.
Ancak, buluşun ilk taliplileri otomotiv üreticileri oldu. Üç binin üzerinde yan sanayi firmasının yanı sıra General Motors, Ford, DaimlerChrysler, Toyota, Isuzu ve Honda "karbon kaplamanın" patentini almak üzere başvuruda bulundu.
Buluşun 21'inci yüzyılda tüm otomotiv sektöründe kullanılacağını belirtiyor.
Çocukluk oyuncağıyla bilimsel devrim yaptı
Prof. Ali Erdemir, geçen yıl motor yağına konulan bir katkı maddesi icat etti. Motorun ömrünü uzatıp, yakıt tüketimini azaltan bu ürün Erdemir'e iki yılda sayısız ödül kazandırdı. Erdemir, "Motor Silk" markasıyla tanınan bu icadının hikayesini şöyle anlatıyor: "Argonne Laboratuvarı bu görevi bana verdiğinde sayısız elementle sayısız deney yaptım. Ama bir türlü uygun hammaddeyi bulamadım. Bir gün aklıma köyde çocukken oynamayı pek sevdiğim ve daha sonra boraks olduğunu öğrendiğim madde geldi. Öylesine bir denedim ve tuttu. Böylece çocukluk oyuncağım boraks, dünyanın en önemli buluşlarından birinin hammaddesi oldu."
Daimler ile Chrysler’in ilk modeli
Yaklaşık bir yıl önce, 36 milyar
dolar değerinde dev bir evlilik yapan Alman Daimler ile Amerikalı Chrysler'in nurtopu gibi bir minivanları oldu.
Chrysler PT Crusier adındaki yeni model, gelecek yıl Şubat ayında Amerika pazarına sunulacak. DaimlerChrysler yetkilileri, fiyatı 20 bin dolar gibi rekabetçi bir düzeyde belirlenen yeni modelin talep patlaması yaratacağını söylüyorlar.
Yerli airbag 2000’de üretilecek
Türkiye'nin ilk yerli otomobil
hava yastığı, Autoliv Cankor tarafından Gebze'de üretilecek. Otomotiv emniyet sistemleri sektörünün önde gelen kuruluşlarından Autoliv Cankor'un Gebze Organize Sanayi Bölgesi'ndeki yeni üretim tesisleri, 1 Aralık Çarşamba günü hizmete girecek.
Müşterileri arasında, Renault, Tofaş, Fiat, Hyundai, BMC, MercedesBenz gibi otomotiv sektörüne yön veren şirketlerin de yer aldığı Autoliv Cankor, Gebze'deki tesislerinde 2000 yılında 100 bine yakın hava yastığı üretmeyi hedefliyor.
Kazasız park etme garantisi
Park ederken kaza yapma riskini en aza indiren geri park sensörü 'Poron' Türkiye'de. Geri park sensörü sistemi, değişen sesli uyarılarla, park ederken veya seyir halindeyken arabaya yaklaşan cisim ya da araçla aradaki mesafeyi sürücüye bildiriyor. Her marka ve model araçta kullanılabilen "Poron", aracı delmeden takılabilme özelliğine sahip. Poron'un sesli ikaz veren modeli 35 milyon, hem sesli hem de görüntülü ikaz veren modeli ise 55 milyon lira.