Ekonomi Musk, Twitter’ı ne hale getirir? Twitter'da yeni bir dönem başlıyor

Musk, Twitter’ı ne hale getirir? Twitter'da yeni bir dönem başlıyor

27.04.2022 - 09:11 | Son Güncellenme:

Twitter’ı satın alan Elon Musk’ın ifade özgürlüğü vaadi, geçmişteki tartışmalı tweet’leri nedeniyle çekinceyle karşılandı. Trump’ın da Twitter’a dönüşü konuşulurken birçok isim satışa tepki gösterdi. Öte yandan Twitter'ı 44 milyar dolara satın alan Elon Musk, platformda yeni bir dönem başlatıyor.

Musk, Twitter’ı ne hale getirir Twitterda yeni bir dönem başlıyor

Dünyanın en zengin kişisi olan, ABD’li teknoloji milyarderi Elon Musk’ın (50) sosyal medya devi Twitter’ı önceki gün 44 milyar dolara satın alması büyük yankı yarattı. Musk’ın 217 milyon kişinin kullandığı ve pek çok ülkede siyaset ile medya gündemini şekillendirmede kilit rol oynayan Twitter’ı alması, milyarderin platform üzerindeki gelecekteki “etkisine” dair tartışmaları tetikledi. Musk satışın ardından ifade özgürlüğünü koruma, spam botlarını alt etme ve tüm kullanıcıların kimliğini doğrulama sözü verdi. Ayrıca güveni artırmak için algoritmaları açık kaynak haline getirmeyi planladığını belirterek, “İfade özgürlüğü demokrasinin temel taşıdır ve Twitter, insanlığın geleceği için hayati önem taşıyan konuların tartışıldığı dijital şehir meydanıdır” dedi.

Haberin Devamı

Twitter'ı 44 milyar dolara satın alan Elon Musk, platformda yeni bir dönemin başlayacağının sinyallerini verdi. Twitter'da bot hesapların son bulacağını söyleyen Musk, platformdaki üyeliklerin kimlik kartı ile olacağını belirtti. Musk, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Herkes istediğini yazabilecek. Botlar son bulacak. Herkes artık kişi olarak tanımlı olacak yani, takma isimliler veya troller platformda yer almayacak” dedi.

Yapılan araştırmalara göre platformda Türkiye’de oluşturulan yerel gündemlerin yarısı sahte. Geçtiğimiz yıllarda, yazılımlar tarafından oluşturulan 108 binden fazla bot hesap ortaya çıkarılırken, aktif bot sayısının ise 33 binden fazla olduğu tespit edilmişti. Twitter yönetimi, bugüne kadar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile AK Parti’ye karşı kullanılan ve birçok toplumsal olayda da algı oluşturmak için devreye alınan bot hesapların kapatılması için hiçbir adım atmamıştı. Yeni dönemde FETÖ, PKK ve DHKP-C gibi terör örgütleri algı operasyonlarını artık Twitter üzerinden yapamayacak.

Haberin Devamı

Bilişim Hukuku Derneği Kürşat Ergün, Twitter’da yeni bir dönemin başladığını ifade ederek, “Elon Musk’ın açıklamasından da anladığımız gibi artık Twitter’dan sahte hesaplardan manipülatif eylemlere girişilemeyecek ve bu şekilde bir hukuksuzluk oluşturulamayacak. Ben bu anlamda daha radikal kararların alınacağını düşünüyorum. Türkiye’deki temsilciğin daha aktif bir şekilde çalışılması sağlanacaktır. Elon Musk ile Cumhurbaşkanımızın geçmiş dönemlerde diyalogları olmuştu. Bu diyaloglarda iki tarafta da olumlu mesajlar vermişti. Türkiye’deki temsilciğin aktif hale gelmesiyle beraber platform üzerinden bu tür manipülasyonların, toplumu hedef gösterme eylemlerinin veya linç gibi siber zorbalıkların son bulacağını düşünüyorum. Buna ilişkin yargı kararlarının Twitter’ın temsilcilikleri uyulacağı kanaatindeyim” dedi.

Nefret söylemleri

Ancak geçmişte tweet’lerinde cinsiyetçi ve tartışmalı yorumlarda bulunan Musk’ın vaadi çekinceyle karşılandı. Ayrıca nefret söylemleri paylaşması nedeniyle platformdan “atılan” eski ABD Başkanı Donald Trump’ın Twitter’a döneceği endişesini gündeme getirdi. Trump, Twitter’a dönmeyeceğini duyursa da partisi Cumhuriyetçi Parti, Musk’ın patronluğuna olumlu yaklaştı.

Haberin Devamı

Bırakma kararı alanlar var

Çok sayıda ABD’li Elon Musk’ın “ifade özgürlüğü” anlayışının Twitter’da nefret tweetlerine ve ırkçı söylemlere “ılımlı” yaklaşılmasına neden olacağını söyledi. Aralarında ünlü oyuncuların da bulunduğu bazı kullanıcılar Twitter’ı bırakma kararı alırken, satıştan sonra sol görüşlü Twitter çalışanları, platformu “demokrasi için tehlikeli” olarak nitelendirdi. Ayrıca devir işleminin ardından 6 ay iş garantisinin verildiğini ancak daha sonra geleceklerinin belirsiz olduğunu da öğrenen Twitter çalışanları, öfkelerini dile getirdi. Kızgın Twitter çalışanlarının platformu “sabote” etmesinden korkulduğu bildirildi.

Bu nedenle Twitter’da “hayati” olmadıkça çalışanların güncelleme yapması yasaklandı. CEO Parag Agrawal da Twitter’ın yönünün belirsiz olduğunu itiraf etti.

Bezos’tan Çin baskısı iddiası

Elon Musk’ın en büyük rakibi olan Amazon’un sahibi Jeff Bezos, Twitter’ın satılmasının ardından Çin’in platformda “baskı” oluşturabileceğini iddia etti. Musk’ın sahibi olduğu otomotiv devi Tesla’nın üretim ve satış için Çin’e bağımlı olduğunu vurgulayan Bezos, yine de rakibinin  baskılara boyun eğmeyeceğini belirtti.

Haberin Devamı

2006’da Twitter’ı kuran Jack Dorsey’in ise Musk’ın şirketi almasını tüm endişelere rağmen memnuniyetle karşılaması dikkat çekti. Musk’ın Twitter’ı özel bir şirket haline getirme kararının da doğru olduğunu söyleyen Dorsey, mayıs ayında yönetim kurulundan ayrılmayı planlıyor. Dorsey, 18 milyon hissesi sayesinde satıştan 978 milyon dolar elde edecek. CEO Agrawal’ın da 39 milyon dolar alacağı belirtildi.

Uluslararası Af Örgütü, Musk’ın devralmasından sonra Twitter’ın nefret söylemiyle mücadelede alabileceği bir karardan endişe duyduğunu açıkladı.

Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) genel müdürü Anthony Romero, “herhangi birinin elinde bu kadar çok güce sahip olmasının çok tehlikeli olduğunu” söyledi.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki “Bu konudaki endişelerimiz yeni değil. Başkan Joe Biden, Twitter da dahil olmak üzere sosyal medya platformlarının yanlış bilgiyi yaymadaki gücünden duyduğu endişeleri uzun süredir dile getiriyor” dedi.

Haberin Devamı

Yaptığı paylaşımların yanlış bilgiler ve nefret söylemleri içermesi nedeniyle Twitter hesabı askıya alınan ve “Truth” (gerçek) ismiyle kendi sosyal medya platformunu kuran eski ABD Başkanı Donald Trump “Twitter’a geri dönmeyeceğim. Truth’ta kalacağım” dedi.