Ekonomi 'Nakliye firmalarımızın sorunlarını biliyoruz ama bunu misilleme yapmadan çözebiliriz'

'Nakliye firmalarımızın sorunlarını biliyoruz ama bunu misilleme yapmadan çözebiliriz'

24.09.2008 - 12:29 | Son Güncellenme:

.

Nakliye firmalarımızın sorunlarını biliyoruz ama bunu misilleme yapmadan çözebiliriz

AK Parti Grup Başkanvekili Sadullah Ergin, nakliyecilerin, Suriye’nin Türk TIR’larından akaryakıt fiyat farkı alması sorununun ikili ilişkiler sayesinde çözümlenebileceğini belirterek "en son düşüneceğimiz şey misilleme olmalı" dedi.
Ergin, Antakya Ottoman Palace Termal Hotel’de, RO-RO Gemi İşletmecileri ve Kombine Taşımacılar Derneği’nin (RODER) toplantısında yaptığı konuşmada, Suriye’nin Türk TIR’larına uyguladığı yakıt farkı sorununu araştırdıklarını belirtti.
Türkiye’nin elinde misilleme yapmak için güçlü kartların bulunmadığını belirten Ergin, şöyle konuştu:
"Tamam misilleme yapalım. Ancak, önce bu misillemenin halkımızın yararına mı yoksa zararına mı olduğunu düşünmemiz lazım. Bizler halkımızın sert geçen kış aylarında yakıtsız kalmaması için önlemler alırken, bir yandan da gerek elektrik gerekse doğal gaz satın aldığımız komşularımıza nasıl misilleme yapacağız?"
Ergin, Suriye ile olan ikili ilişkilerde, aradaki soğukluğun dostluğa dönüştüğünü de hatırlatarak, "Hatırlarsanız Suriye ile tam bir savaş noktasına gelmiştik. Hatta Genelkurmay Başkanımız Reyhanlı’da açıklama yapmak zorunda kalmıştı. Şimdi ise Suriye ile yaptığımız 2,5 milyar dolarlık ihracattan bahsediyoruz. İlişkiler nereden nereye geldi. Bu ilişkileri bozmak çok basit. Nakliye firmalarımızın Suriye ile yaşadığı sorunları biliyoruz ama bunu misilleme yapmadan da ikili ilişkiler sayesinde çözebiliriz. En son düşüneceğimiz şey misilleme olmalı" diye konuştu.

"SURİYE HAKSIZ UYGULAMA İÇİNDE"
RODER Genel Müdürü Cumhur Atılgan da, Türk TIR’larından haksız yakıt farkı alan Suriye’nin bu uygulamasına karşılık misilleme yapılmasını istedi.
Suriye’nin 26 Mart 2008’de yürürlüğe koyduğu akaryakıt fiyat farkı uygulaması ile nakliye maliyetinin 621 ile 779 dolar arasında arttığını belirten Atılgan, "Yapılan ikili görüşmeler sonrasında Suriye, araçların akaryakıt tanklarını mühürleme uygulamasından vazgeçerek, 3 Temmuz 2008 tarihinde başlattığı yeni uygulama ile her aracımız, Suriye’den yakıt almasa da 400 litre üzerinden motorin fiyat farkı ödemek zorunda bırakılmıştır" dedi.
Söz konusu uygulama ile Ortadoğu ülkelerine taşıma yapan nakliyecilerin zor durumda kaldığını belirten Atılgan, "Suriye’nin bu tutumuyla, bu ülkeye yapılan taşımalarda 100 dolar, Ürdün, Irak ve Lübnan’a yapılan taşımalarda 250 dolar, Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerine yapılan taşımalarda ise 400 dolar civarında ilave bir maliyet ortaya çıktı" diye konuştu.
2008 yılının 8 ayında 17 bin 818 aracın Suriye’ye ikili taşıma yaptığını ifade eden Atılgan, şöyle devam etti:
"Bunun haricinde Cilvegözü, Öncüpınar ve Nusaybin Gümrük Kapıları’nda 2008’in 8 ayında 20 bin 67 aracımız Suriye’yi transit geçerek diğer Orta Doğu ülkelerine taşıma yapmıştır. Buna paralel olarak 2007 yılında ülkemize dolu giren Suriye araçlarının sayısı 5 bin 81’e, boş giren araçların sayısı da 3 bin 883’e ulaşmış ve 6 bin 681 araç ülkemizden yük alarak Suriye ve Orta Doğu’ya ihraç taşıması yapmıştır."
Suriye ile olan ticaret hacmimizin 2008 yılında 2.5 milyar dolara ulaştığını da belirten Atılgan, "Ülkemiz bir yandan batıda bir yandan da doğuda taşımacılık sektörü açısından büyük sıkıntı çekmektedir. Gerek doğuda gerekse batıda taşıma yapmış olduğumuz ülkelerle yıllardır geçiş belgesi yetersizliği, geçiş ücretleri, akaryakıt fiyat farkı ve vizeler gibi konularla mücadele etmekteyiz. Bu sorunların üstesinden gelinebilmesi için ülkemizin yeni bir vizyona ve yeni bir açılıma gereksinimi var" dedi.
Ancak, bu vizyonun yol haritasının çizilmesinde herkese ve özellikle de hükümete önemli görevlerin düştüğünü dile getiren Atılgan, "Biz hiçbir komşu ülkenin araçlarına zorluk çıkartmaz ve herhangi bir para almazken, Suriye bizim araçlarımızdan haksız şekilde para alıyor. Burada en büyük görev hükümetimize düşüyor. Ülkemiz araçlarına olumsuz yaklaşım gösteren ülkelere, gerektiğinde misilleme dahil her türlü önlemin alınması uluslararası hukuktan doğan haklarımızın sonuna kadar aranması, bahsettiğim vizyonun temel taşlarıdır" diye konuştu.
Toplantıya, MHP Hatay Milletvekili İzzettin Yılmaz, RODER 2. Başkanı Necmi Çoban, RODER yönetim kurulu üyeleri, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, Antakya Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Ali Kuseyri ve nakliye firmalarının temsilcileri katıldı.