Ekonomi Nakliyecileri arayan soran yok!

Nakliyecileri arayan soran yok!

22.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Koronavirüs salgınıyla geçen 2020 yaz ve sonbahar döneminde bugüne kadarki en yüksek iş hacmine ulaşan nakliyeciler, son 5 aydır ise hiç yaşamadıkları bir durgunluk yaşıyor. Telefonlar bile çalmıyor

Nakliyecileri arayan soran yok

Duygu Erdoğan -  Evden eve ve şehirlerarası taşımacılıkta sezon açıldı! Her yıl mayıs ve ekim aylarında şehir içi ve şehirlerarası hiç durmadan çalışan nakliyecilerin bu günlerde telefonları bile çalmıyor. 

Haberin Devamı

Ev taşıma hizmeti sunan nakliyeciler, koronavirüs pandemisinin ilk zorlu dönemi olan 2020’nin ikinci yarısında bugüne kadarki en yoğun iş dönemlerini yaşamıştı. Haziran ile ekim ayı arasında şehirlerarası taşınanları ve büyükşehirlerin merkezlerinden çeperlerine yerleşenlerin nakliyelerini yapan firmalar, tam kapasite çalıştıklarını belirtmişti. Ancak 2021 yılı çok farklı oldu. Pandeminin ilk dönemlerinde fırsatını bulup taşınanlardan sonra artık şehirlerde hiç hareket görülmüyor. 

Yüzde 80 azaldı

Evden Eve Nakliyeciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Davut Ukan, il dışı tayinlerin tarihlerinin netleşmemesi, uzaktan çalışanların ise geçen yıl yoğun taşınma temposu ardından artık herkesin olduğu yerde kaldığını söyledi. Ukan, normal geçen bir yılda bir firmanın günde 6, ayda 180 taşıma yaptığını anlatırken; bu sayının haftada 2 taşımaya düştüğünü ifade etti.

Haberin Devamı

Normal bir iş yılı ile salgınla geçen 2021’in ocak - mayıs ayları arasındaki iş hacmini karşılaştırdıklarını anlatan Ukan, buna göre işlerinde yüzde 80 azalma gördüklerini söyledi. Ukan, “Geçen yıl pandeminin ilk döneminde yani mart - haziran arasında işlerimiz hiç olmadığı kadar düştü. Sonra bizim bile çok şaşırdığımız şekilde işlerimiz hiç olmadığı kadar yükseldi. İnsanlar böyle bir riske karşı şehirden uzaklaşmaya başladı. 2021 yılı ise hiç beklemediğimiz şekilde durağan gidiyor. Kimse yerinden kıpırdamıyor desek yalan olmaz” dedi. 

Evden eve taşıma sektörünün bir anlamda mevsimlik iş gibi olduğuna dikkati çeken Ukan, “15 Mayıs ve 15 Ekim arası yoğun bir şekilde devam ederiz. Sonra ise sakinleşmeye başlar. Normal zamanlarda insanlar henüz taşınmasalar bile en azından taşınma araştırması yapardı. Telefonlara yetişemezdik. Özellikle kamu çalışanları, öğretmen, polis, askerler arardı” diye konuştu.

Evin yarısı Şile’ye!

Pandeminin ilk dönemlerinde İstanbul’da özellikle ‘parsiyel taşıma’ denilen parça eşya taşıma işinin çok yoğun olduğunu anlatan Ukan, şehir içinde yaşayanların, evlerinin bir kısmını İstanbul çeperlerindeki ilçelere taşıttığını söyledi. Ukan, “Evinin yüzde 20’sini, yarısını, çeperdeki sahile, doğaya yakın başka bir ilçeye taşıtanların oranı çok fazla artmıştı. İnsanlar Çatalca, Şile, Silivri gibi pek çok yerde de ayrıca yaşam alanı oluşturdu. İkinci adresleri oldu. Yine şehirlerarası taşınma da çok artmıştı. Örneğin geçen yıl taşınma döneminde İstanbul’dan çıkış, İstanbul’a girişe oranla yüzde 20 daha fazla oldu” dedi.

Haberin Devamı

Evden eve nakliyat firmalarından birinde satın alma yetkilisi olarak görev yapan Adem Çito da yaptığı değerlendirmede, “İşlerimiz firma özelinde yüzde 70’e yakın azaldı. Geçen yıl özellikle şehirlerarası çok ev taşıdık. Aklımızda en çok kalan yer Ayvalık oldu. Oraya çok fazla taşıma yaptık. Bodrum ve Fethiye de bizler tarafından dikkat çeken, artışta olan yerler oldu” ifadelerini kullandı.

Ege’ye taşındık

Hiç beklenmeyen bir iş hacmi düşüşü yaşandığını anlatan Göztepe Nakliyat ve Depolama A.Ş. CEO’su Ulaş Gümüşoğlu, yaz aylarında taşınmalarda bir artış beklense de iş hacminin önceki yıllara göre yine düşük kalacağını öngördüklerini dile getirdi. Gümüşoğlu, “2020 yaz aylarında örneğin şehirlerarası taşımada yüzde 65’e yakın artışlar olmuştu. Özellikle Ege Bölgesi hattında Çanakkale’den Datça’ya kadar olan bölge tercih edilmişti. Uzaktan çalışma imkanı olan beyaz yakalılar için yine şehirden uzaklaşma trendinin devam edeceğini düşünüyoruz ama bu yıl talep daha az olacaktır” diye konuştu.

Haberin Devamı

İzmir’e taşınma 7 bin TL

Verilen bilgilere göre, İstanbul’da şehir içi taşınmanın/nakliyenin bedeli 1+1 konutlar için 1700 liradan başlarken, 3+1 konutlarda ise 2 bin 500 liradan başlıyor. En çok taşınma hacmi olan İstanbul ile İzmir arası 2+1 ortalama konutlar için fiyat 7 bin lira seviyesinde iken, İstanbul’dan Bodrum’a taşınmalar ise 8 bin lirayı geçiyor.