Ekonomi Ordular ve kadınlarla ihracat atağına kalktı

Ordular ve kadınlarla ihracat atağına kalktı

24.05.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin önde gelen yünlü kumaş üreticilerinden Altınyıldız, son iki yıldır ihracatını yüzde 70, toplam satış hacmini ise yüzde 30 artırdı. Boyner Grup’un 72 yaşındaki lokomotif şirketi Altınyıldız, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle en büyük alıcısı Almanya pazarı çok küçülse de ordu üniformaları ve kadın giyimi için yeni kumaşlar geliştirerek ihracatta atağa kalktı.

Ordular ve kadınlarla ihracat atağına kalktı

EBRU SUNGUR / Çerkezköy - Altınyıldız CEO’su Yavuz Sökün, “İşimizin ana malzemesi yün. Yün dünya tekstil sektörü için de önemli bir yere sahip. Kullanım ömrü uzun ve döngüsel ekonomiye katkı sağlıyor. Bu yüzden hem Türkiye’de hem de dünyada moda devi şirketlerin talebi sürekli artıyor. 2022 rakamlarına göre dünyada 385 milyon metrelik yünlü kumaş pazarı mevcut. Altınyıldız olarak biz de bu pazarda 1.3’lük bir pay sahibiz” dedi.

Haberin Devamı

Askeri rahat ettirdi

2017’de TSK’nın kendilerinden üniforma için kumaş tasarımı istediğini belirten Yavuz Sökün, şunları anlattı: “Askerin o dönemki üniformanın içinde rahat olmadığını söylediler. Biz çeşitli kumaşlar tasarladık, denediler. Tasarımları daha da geliştirdik. Böylece TSK’nın üniformalık kumaş şartnamesi yenilendi. Biz de burada edindiğimiz tecrübeyi üniformalık kumaş üretimine yönlendirdik. Bugün Amerika ve Katar gibi farklı ülkelerin polis, jandarma ve asker üniformalarında Altınyıldız imzası var. Satışlarımızın yüzde 20’sini kurumsal üniforma satışından elde ediyoruz.”

Son dört beş yıldır kadın giyiminde kullanılan kumaş pazarına da girdiklerini bildiren Sökün, “Şu anda ihracatımızın yarısını bu kumaşlar oluşturuyor” dedi.

Haberin Devamı

Net ihracatçı

Ana hammaddeleri olan yünü ağırlıkla Avustralya’dan olmak üzere ithal ettiklerini, buna rağmen net ihracatçı olduklarını vurgulayan Sökün, “Hammadde maliyetinin 2.5-3 katı satış fiyatımız var” dedi. Sökün, “Krizler kalıcı değil, tasarıma ve yatırıma devam ediyoruz. Yün-keten, yün-pamuk karışımlarını tasarımlarımıza taşıyoruz. İhracatımızı yaratıcılıkla artırıyoruz” diye konuştu.

‘Sessiz ama güçlü’

Boyner Grup İcra Kurulu Üyesi, Strateji ve İş Geliştirme Başkan Yardımcısı Elif Ateşok Şatıroğlu, şunları söyledi: “Grubumuzun lokomotif şirketi Altınyıldız sessiz ama güçlü bir şekilde ihracatta iddialı bir seviyeye geldi. Yün karışımlı tekstil sektöründe lider olmamızın yanı sıra, ihracatı ithalatını geçen bir Türk şirketinin dünya devleriyle rekabetini kurulduğu günden bu yana başarıyla sürdürüyor. Cumhuriyet tarihimizin en köklü markalarından biri olarak Altınyıldız’ın milli ekonomimize ve değerlerimize katkı sunmaya ve dünya devleriyle rekabete devam edeceğine olan inancımız tam.”

Rakamlarla Altınyıldız

- 2023’te 2.1 milyon dolarlık yatırım yaptı.

- 62 bin metrekarelik kapalı alanda üretim yapıyor.

- 1000’e yakın çalışanı var.

- 2024 hedefi iç piyasada 1.5 milyon metre olmak üzere toplam 5 milyon metre kumaş satmak.

- 2023’te 720 bin metre olan üniformalık kumaş sattı. Bu yıl hedefi 1 milyon metre.

Haberin Devamı

- 2023’te 1.8 milyar TL ciro elde etti.

- 20 ülkeye ihracat yapıyor.

- 2023’te toplam ihracatı 30 milyon dolara ulaştı.