Ekonomi Oyun kodu ve alışveriş kartına KDV ayarı

Oyun kodu ve alışveriş kartına KDV ayarı

10.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın hazırladığı tebliğ ile internetten satılan oyun, uygulama ve müziklerin etkinleştirilmesinde kullanılan kodlar ile internet alışverişlerinde kullanılan kartlarla yapılacak alımlardan KDV kesilecek.

Oyun kodu ve alışveriş kartına KDV ayarı

MİTHAT YURDAKUL Ankara - Gelir İdaresi Başkanlığı’nın hazırladığı taslak tebliğe göre; sanal ortamda pazarlanan oyun, uygulama ve müziklerin etkinleştirilmesinde veya internet üzerinden alışverişte kullanılan, elektronik veya fiziki ortamda satılan kart, şifre, aktivasyon kodu, PIN kodu ve oyun kodlarıyla ilgili düzenleme yapılacak. Kart, şifre ve kodların satışı sırasında ödenen tutarlar, doğrudan KDV’ye tabi tutulmayacak. Ancak, kart, şifre ve kodların satış işlemlerine aracılık edilmesi üzerinden yüzde 20’lik genel oranda KDV kesilecek. Kart ve kodlar kullanılarak internet üzerinden mal veya hizmet satın alınması halinde de KDV tahsil edilecek.

Haberin Devamı

Depremzede istisnası

Taslak tebliğe göre, Kahramanmaraş merkezli depremin ardından afet bölgelerinde AFAD ile imzalanan protokol kapsamında yaptırılarak afetzedelere bağışlanacak konutların tesliminde 2024 yılı sonuna kadar uygulanacak KDV muafiyetinde de detay düzenleme yapılacak.

Buna göre, istisnadan faydalanılabilmesi için kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının AFAD ile bağış protokolü imzalaması gerekecek. İstisna, konutun inşasına yönelik mal ve hizmet alımlarını kapsayacak. Birarada bulunan konutların yapımına ilişkin altyapı işleri, site içi yollar, istinat duvarı, perde duvarı, çevre duvarı ve benzerlerine ilişkin mal ve hizmetler istisna kapsamında değerlendirilecek. Çocuk parkı, bahçe düzenlemesi, havuz, pergole, kamelya, spor alanı ve benzerlerinin yapımına ilişkin mal ve hizmet alımları ise istisna kapsamında değerlendirilmeyecek.

Haberin Devamı

Konutlardaki mutfak dolabı, banyo dolabı, vestiyer, panel radyatör, kombi, duşakabin, küvet ve benzerleri eşyalar vergi muafiyeti kapsamında değerlendirilirken; mobilya, beyaz eşya, perde, avize, televizyon ve benzeri eşyalar için KDV tahsilatı yapılacak. AFAD’a nakdi olarak yapılan bağışlar kullanılarak AFAD tarafından yaptırılan konutlara ilişkin mal ve hizmet alımlarında da istisna geçerli olmayacak.