17.11.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:
Aylin Rana Aydin
Doğum günleri, kutlamalar ve yıldönümlerinde tüketiciler tarafından çok fazla tercih edilen yaş pastalarda fiyat uçurumu oluştu. İstanbul’da ilçe ilçe değil semt semt bile fiyat farkları dikkat çekiyor. İstanbul’daki pastanelerde ortalama 4-6 kişilik çilekli pastalar 40 liradan başlayıp 140 lirayı aşkın fiyatlardan tüketiciye sunuluyor. Yaş pastaların dilim fiyatı ise 10-30 lira arasında değişiyor. Fiyat farkının oluşmasında kira, lokasyon gibi birçok faktörün sıralayan sektör temsilcileri, kullanılan malzemelerin de bu sebeplerin başında geldiğini ifade ediyor. Sektör temsilcileri, “Yüksek gelirli semtlerde tüketiciler ucuz pasta almıyor. Pastanın fiyatının yüksek olmasını bekliyor” diyor. 4-6 kişilik çilekli pastayı ele aldığımızda Bağcılar’da 40 liraya satılırken, Kadıköy’de 140 liraya tüketiciye sunuluyor.
6 liradan başlıyor
İstanbul Şekerci Pastacı, Helvacı,p Tatlıcı ve Şekerli Mamüller Esnaf Odası Başkanı Aykut Şener, pastaların her semtte aynı fiyata satılmasının mümkün olmadığını söyledi. Özellikle kiraların her semtte farklılık gösterdiğini kaydeden Şener, “Pasta fiyatlarının her semtte aynı olması mümkün değil. Yüksek kira veren işletmeler malzemeyi de bol ve birinci kalite kullanıyor. Bütün malzemelerin birinci ya da ikinci kalitesi var” ifadelerini kullandı. Bir dilim pastada maliyetin 6 liradan başladığını belirten Şener, “Dilim pastalar kafelerde 10-30 lira aralığında satılıyor” dedi.