Ekonomi Petrol devlerine ‘çevresel aldatmaca’ davası

Petrol devlerine ‘çevresel aldatmaca’ davası

18.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD’nin Kaliforniya eyaleti, dünyanın en büyük petrol şirketlerinden bazılarına, bugüne kadarki eylemlerinin on milyarlarca dolarlık zarara yol açtığı ve fosil yakıtların oluşturduğu riskleri az göstererek halkı aldattıkları gerekçesiyle dava açtı.

Petrol devlerine ‘çevresel aldatmaca’ davası

New York Times gazetesinin haberine göre, San Francisco’da açılan dava, iklim değişikliğindeki rolleri nedeniyle petrol, gaz ve kömür şirketlerini hedef alan en önemli davalar arasında. Açılan davayla eyalette iklimle ilgili felaketlerin yol açacağı gelecekteki zararların karşılanması için bir fon oluşturulması amaçlanıyor.

Haberin Devamı

Habere göre dava ExxonMobil, Shell, BP, ConocoPhillips ve Chevron olmak üzere 5 dev şirketi hedef alıyor. Haberde şu ifadelere yer verildi:

“Kaliforniya orman yangınları, seller, deniz seviyesindeki yükseliş, kavurucu sıcaklar ve hatta tropikal fırtınalarla iklim değişikliğinin tetiklediği aşırı hava koşullarının da ön saflarında. İklim Bütünlüğü Merkezi’nin Başkanı Richard Wiles, ‘Kaliforniya davası, ABD tarihinde petrol ve gaz endüstrisine yönelik en önemli, belirleyici ve güçlü iklim eylemi’ açıklamasını yaptı.”

Yazarlar