Ekonomi Piyasalar ABD'deyi fiyatlayacak

Piyasalar ABD'deyi fiyatlayacak

21.10.2013 - 09:32 | Son Güncellenme:

Yurtiçi piyasalar Kurban Bayramı tatili süresince ABD'de yaşanan gelişmeleri bugün fiyatlamaya çalışacak.

Piyasalar ABDdeyi fiyatlayacak

ABD'de 16 Ekim tarihinde Cumhuriyetçiler ve Demokratların borç tavanı ve hükümetin "kepenk kapatması" konusunda anlaşmaya varmasının ardından bu sorunların 2014 yılının ilk aylarına ertelenmesi piyasaları pozitif etkiledi.

Haberin Devamı

Bu yaşanan sürecin ABD Merkez Bankası'nın (Fed) tahvil alım programında azaltıma gideceği beklentilerini de ötelediğini belirten analistler, bu gelişmelerin gelişmekte olan ülke piyasalarına etkisinin verilere bağlı olarak devam edebileceğini ifade ediyor.

Yurtiçi piyasaların bayram tatili arasında ABD'de Dow Jones endeksi yüzde 1,07 oranında yükseliş kaydederken, S&P 500 endeksinin yükselişi ise yüzde 2,42'ye ulaştı. S&P 500 endeksi özellikle cuma günkü yüzde 0,68'lik yükselişiyle 1.745 puan ile tarihinin en yüksek kapanış rekorunu kırdı. Yarın ekim ayının ilk cuma günü açıklanması gereken ancak hükümetin kapanması nedeniyle açıklanamayan tarım dışı istihdam verisinin açıklanacağını hatırlatan analistler, bu verinin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını belirtiyor.

Haberin Devamı

Avrupa piyasalarında da ABD'nin parasal genişlemeden çıkış takvimini erteleyebileceği beklentileri ile hisse senedi piyasalarında ABD'ye paralel bir hareket gözlendi. Almanya'da DAX endeksi cuma günü yüzde 0,60 oranında yükselerek tarihinin en yüksek seviyesinden günü tamamlarken, avro/dolar paritesinin ise yurtiçi piyasaların tatil olduğu sürede 1,3550 seviyelerinden 1,37 seviyelerine yükselmesi dikkati çekti. Tatil süresinde gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolar karşısındaki hareketleri ise hisse senedi piyasalarına göre daha temkinli oldu. Güney Afrika Randı ABD'nin borç tavanı sorunun çözdüğü günden bu güne kadar dolar karşısında yüzde 1,83 oranında değer kazanırken, cuma günü ve bugün açılışta doların sınırlı da olsa yükseliş yönünde tepki verdiği görülüyor.

Yurtiçi piyasaların bayram arasında küresel piyasalardaki pozitif havayı fiyatlamaya çalışacağını ve yükseliş isteğinin hakim olacağını belirten analistler, BIST 100 endeksinin yükselişinin sürdürülebilir olması için döviz piyasasının destek olması gerektiğini kaydediyor. Dolar/TL'nin bayram tatili öncesinde 1,98'in üzerinde olduğunu, bugün açılışta ise 1,9725 seviyelerine gerilediğini vurgulayan analistler, dolar/TL'de 1,9670 seviyesinin kritik destek konumunda olduğunu, bu seviyenin aşağı yönlü kırılması durumunda pozitif havanın etkisini artırarak devam edebileceğini tahmin ediyor.

Haberin Devamı

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

15.30 ABD, eylül ayı Chicago Fed ulusal aktivite endeksi

17.00 ABD, eylül ayı ikinci el konut satışları

17.30 Türkiye, eylül ayı merkezi yönetim borç stoku