Ekonomi Piyasalarda ‘güvercin’ Powell etkisi

Piyasalarda ‘güvercin’ Powell etkisi

06.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD’de Hazine tahvil getirilerinin yükselmesiyle birlikte hafta boyu baskı altında kalan dolar/TL, yükselişe geçti. ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın önceki günkü açıklamaları ile dolar, diğer para birimlerine karşı değer kazandı. Powell, para politikası ile ilgili ‘güvercin’ söylemlerine devam etti, tahvil faizleri ve enflasyona ilişkin endişeleri yatıştıracak bir açıklamada bulunmadı.

Piyasalarda ‘güvercin’ Powell etkisi

Dolar/TL önceki gece saatlerinde 7.5900 ile 25 Aralık’tan bu yana en yüksek seviyeyi gördükten sonra dün sabah 7.53’lü seviyelerden güne başladı. ABD Hazine tahvil getirileri gece saatlerinde yüzde 1.5’i aşarken, dolar endeksi de üç ayın zirvesine çıktı.

Dolar yükseldi


Dolar ve güvenli liman dolar cinsi varlıkların getirilerinin artması gelişmekte olan ülke para birimleri ve hisse senetleri gibi riskli varlıklara satış getirdi. Jerome Powell konuşmasında ABD’deki gevşek para politikasının devam edeceğini tekrar ifade etti. Powell tahvil piyasasındaki satışların “düzensiz” olmadığını veya uzun vadeli faizlerin Fed’den müdahale getirecek kadar yükselmesine yol açma ihtimalini düşük bulduğunu belirtti. Bu açıklamaların ardından ABD Hazine tahvil getirilerindeki yükseliş tekrar güç kazandı.

Geçen hafta yüzde 1.614’e kadar yükseldikten sonra yönünü aşağı çeviren ABD Hazine tahvil getirisi tekrar yüzde 1.5’in üzerine çıktı. Reuters’ın haberine göre TL, her ne kadar TCMB’nin önümüzdeki aylarda faiz artıracağı beklentisi kuvvetleniyor olsa da, tahvil getirilerindeki yükselişe paralel değer kaybını sürdürdü.