Ekonomi Puma’nın yeni ‘Pele’si 100 milyon dolara koşuyor

Puma’nın yeni ‘Pele’si 100 milyon dolara koşuyor

22.08.2009 - 00:30 | Son Güncellenme:

Dünyanın en hızlı atleti Usain Bolt’un yıllık geliri 10 milyon doları aşıyor. Rekor canavarı Bolt, planlanan yeni anlaşmalar ve kampanyalarla servetini kısa sürede dokuz haneli rakamlara çıkarmayı hedefliyor

Puma’nın yeni ‘Pele’si 100 milyon dolara koşuyor

Berlin’deki Dünya Atletizm Şampiyonası’nda rekor üstüne rekor kuran Jamaikalı atlet Usain Bolt, ‘dünyanın en hızlısı’ unvanının yanı sıra yaptığı reklam-sponsorluk anlaşmalarıyla şimdi de ‘en zengin sporcular’ listesinde kendine üst sıralarda yer arıyor.
2 altın, 2 rekorla şu ana kadar şampiyonada 385 bin dolarlık ödül almaya hak kazanan Bolt, böylece hem kendi markasına hem de sponsorluğunu üstlenen şirketlere ciddi değer katıyor.
Profesyonel bir yönetim takımı ve menajerle birlikte çalışan Bolt, David Beckham, Cristiano Ronaldo, Tiger Woods’un yer aldığı küresel yıldızlar listesine adını yazdırarak, servet tarafında 100 milyon dolarları yakalamayı planlıyor.

Şimdiden 3 sponsoru var
Bolt’un Berlin’deki başarısı, sponsorlarından Alman Puma markasına da ciddi katkı yapıyor. Pekin Olimpiyatları’ndaki başarısının ardından, Bolt’un, Puma markasına 350 milyon dolarlık tanıtım katkısı yaptığı hesaplandı. Puma CEO’su Jochen Zeitz, üst üste kırılan rekorların, Pekin’de ulaşılan değeri üçe katlayacağını belirtti. Zeitz, dün yaptığı açıklamada koleksiyonların şimdiden yok sattığını belirtti.
Dün 23 yaşına basan Usain Bolt, Puma ile sponsorluk anlaşması gereği yıllık 1.5 milyon dolar alıyor. Bolt’un, Puma dışında içecek markası Gatorade ve Karayipli cep telefonu operatörü Digicel’le de anlaşması var. Bu iki anlaşmanın değeri de 3 milyon doları buluyor. Yarışmalarda aldığı derecelerle gelirini ciddi oranda artıran sporcunun yıllık kazancı 10 milyon doları aşıyor.
Analistler Bolt’un birçok sektörü hareketlendirdiği için krize çare olabileceği görüşünde birleşiyor. Bolt karakterleri, video oyunları başta olmak üzere özellikle gençlerin Bolt ürünlerine ciddi talep göstereceği ifade ediliyor.

Haberin Devamı

Puma’nın yeni ‘Pele’si 100 milyon dolara koşuyor

Puma geleceği görüyor: Pele, Maradona, Becker!
Dünya Atletizm Şampiyonası’nda 100 ve 200 metre finallerinde ‘imkansız sayılan derecelerle’ dünya rekoru kıran Jamaikalı Usain Bolt, malzeme sponsoru Puma’ya krizde adeta hayat öpücüğü verdi. Firma, Bolt’un başarısıyla birlikte, krizle boğuşan spor markaları arasından sıyrılmayı hedefliyor.
Puma, 2003’te Bolt henüz 16 yaşındayken Jamaika’da düzenlenen 200 metre gençler dünya şampiyonluğunu kazanmasının ardından anlaşma yaptı. Puma’nın anlaşma yaptığı en genç atlet unvanının sahibi olan Bolt gibi bir yıldız, aslında Puma için ilk değil. Şirket efsanevi futbolcular Pele ve Maradona’nın yanı sıra tenisçi Boris Becker ile F1 pilotu Michael Schumacher’in de sponsoruydu.
Bu arada Puma, Bolt’un başarısından sonra gözünü 2010’da Güney Afrika’da düzenlenecek olan Dünya Kupası’na çevirdi. Sonraki hedef ise 2012 yılında Londra’da yapılacak olan olimpiyat oyunları.

Haberin Devamı

Puma’nın yeni ‘Pele’si 100 milyon dolara koşuyor

Street Yaam, 85 euro
Puma, Berlin’de düzenlenen şampiyona için piyasaya ‘Limited Edition Styles’ adında bir koleksiyon sundu. Bu koleksiyonda Bolt’un finallerde kullandığı ‘Street Yaam’ adlı ayakkabı 85 euro’luk fiyat etiketiyle satışta. Firma, kadın ve erkek koleksiyonuna Afrika desenli spor giyim ürünlerini de koydu. Puma ayrıca, Bolt’tan esinlenerek yeni sezonda Karayipli tarzını yansıtan yeni bir koleksiyonu da pazara sunacak.

Spordan çok sponsordan kazanıyorlar!
Spor dünyasının yıldız isimlerinin anlaşma yaptığı firmalardan aldıkları paralar adeta dudak uçuklatıyor. 34 yaşındaki ünlü futbolcu David Beckham, kendi kulübünden aldığı paranın dışında reklam anlaşmaları ve sponsorluk gelirleriyle yıllık 42.5 milyon dolar kazanıyor.
Bu sezon Manchester United’tan Real Madrid’e geçen 24 yaşındaki Portekizli futbolcu Cristiano Ronaldo, Nike, Pepe Jeans, enerji içeceği Extra Joss, Coca Cola ve Fifa Street 2 video oyunu sayesinde 19.6 milyon dolar kazanıyor.
Ronaldo’nun genç yaşı nedeniyle yıllık 100 milyon dolarlık kazanca ulaşabileceği belirtiliyor. Golf’te en çok kazanan sporcu olan Tiger Woods’un ise Nike başta olmak üzere 11 firma ile olan reklam anlaşmasından 54 milyon dolar geliri bulunuyor.