Ekonomi Rekorları alt üst ediyor 141 yıllık petrol devi Exxon’a kafa tutuyor

Rekorları alt üst ediyor 141 yıllık petrol devi Exxon’a kafa tutuyor

21.07.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Önce iPhone ardından iPad’le piyasaları alt üst eden Apple, dev Amerikan şirketleri ve ezeli rakibi Microsoft’u borsada geride bıraktı. Yeni hedef Exxon’u tahtından etmek

Rekorları alt üst ediyor 141 yıllık petrol devi Exxon’a kafa tutuyor

ABD’li teknoloji devi Apple, son yıllardaki hızlı çıkışını sürdürüyor, iPhone, iPad satışları rekordan rekora koşuyor, şirketin hisse değeri zirvede, piyasa değeri liginde geçen yıl ikincilik koltuğuna oturan şirket şimdilerde petrol devi Exxon’u yakalamanın planlarını yapıyor.
2011 yılının nisan-haziran dönemini kapsayan ikinci çeyrek sonuçlarını açıklayan Apple, tarihinin en iyi çeyreğini geçiriyor. Şirket son çeyrekte cep telefonu kategorisinde 20.3 milyon iPhone 4, tablet PC dalında da 9 milyon iPad sattı. Apple’ın Mac bilgisayar satışları ise 3.95 milyon adeti aştı.

iPad 2 yok satıyor
Apple, analistlerin 16.9 milyon adetlik satış tahminini adeta yerle bir ederek çeyrek boyunca 20.34 milyon iphone satışı rakamına ulaştı. Bu yüzde 142’lik bir yükselişe işaret ediyor. Apple yönetimi Mac satışlarında büyük bir yükseliş olmamasını kullanıcıların iPad modellerine kaymasıyla ve yeni işletim sistemi Lion’ın henüz çıkmamasıyla açıkladı. Apple COO’su Tim Cook, şirketin hala iPad’e olan talebe yetişemediğinin altını çizdi.

Kârını yüzde 125 artırdı
iPhone 4 ve iPad 2 rüzgarıyla analistlerin ikinci çeyrekteki olumlu tahminlerini önemli oranda aşan Apple’ın hisseleri 400 dolar seviyesine yaklaştı. Şirket piyasa değerinde 360 milyar dolar seviyesini gördükten sonra kapanışta 348 milyar dolar seviyesine oturdu.
Apple’ın ikinci çeyrekteki finansal sonuçlarına bakıldığında analist tahminleri aşarak son çeyrekte 7.31 milyar dolar kâr ettiği açıklandı. Bu rakam şirketin geçen yıl aynı dönemde elde ettiği karın iki katından fazlasına işaret ediyor.
Şirketin cirosu ise geçen yıl aynı çeyreğine oranla yüzde 82’lik artışla 28.7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Analistler 24 milyar dolarlık bir ciro tahmininde bulunmuştu. Gelirlerin artmasında Çin pazarında yaşanan hızlı çıkışın etkisi oldu. Apple ikinci çeyrekte sadece Çin’de 3.8 milyar dolarlık gelir rakamını yakaladı.

78 milyar dolar nakiti var
Yılın ikinci çeyreğinde Apple’ın kasasındaki toplam nakit tutarı 78 milyar doları buldu. Yeni yatırımlar ve iş geliştirme, Ar-Ge tarafında kullanılması planlanan bu tutarın bir bölümünün de hissedarlara kar payı olarak dağıtılması bekleniyor.

iPod moral bozdu!
Apple’ın iPhone serisini piyasaya çıkarmasının ardından düşüş grafiği izleyen müzikçalar modeli iPod modelleri 2011’in ikinci çeyreğinde 7.54 milyon adet sattı. Açıklanan bu rakam geçen yıla göre yüzde 20 düşüşü gösteriyor.

Haberin Devamı

Yeni Mac’ler geldi
Apple yeni işletim sistemi OS X Lion ile gelen yeni MacBook Air’leri tanıttı. 11 ve 13 inch’lik iki model Intel Core dual i5 ve i7 işlemci ile geliyor. 11 inch’lik MacBook Air’in en düşük modelinin fiyatı 999 dolardan başlıyor.

Rekorları alt üst ediyor 141 yıllık petrol devi Exxon’a kafa tutuyor

Apple’ın piyasa değeri 348 milyar dolar
Borsada işlem gören ABD’li şirketlerin piyasa değerlerine bakıldığında ExxonMobil’in birincilik koltuğunu 411 milyar dolarla aldığı görülüyor. İkinci sıradaki Apple ise geçen yıl Microsoft’u geçerek elde ettiği ikincilikte hızlı çıkışını sürdürüyor. Daha önce en değerli şirket liginde yer alan Microsoft, General Motors ve IBM ise gerilere düşmüş durumda.

Firma Değeri ($)
ExxonMobil 411 milyar
Apple 348 milyar
Microsoft 232 milyar
General Motors 46 milyar
IBM 224 milyar

Haberin Devamı

Rekorları alt üst ediyor 141 yıllık petrol devi Exxon’a kafa tutuyor

199 dolarlık iPhone 5, ekim ayında geliyor
Apple’ın şu sıralar iPhone’un yeni modelleri üzerine çalıştığı ve eylül ayında yeni serinin ürünlerini piyasaya çıkaracağı belirtiliyor.
İkinci çeyrek açıklamalarında bununla ilgili bir açıklama yapılmadı. Buna karşılık şirkete yakın kaynaklar ucuz fiyatlı iPhone 5 serisinin ekim başında çıkacağını, fiyatın 199 dolar seviyesinde olacağını belirtiyor. En üst seviyedeki modelin de ABD’de 299 dolar satılması bekleniyor.
Piyasalarda, şirketin iPhone 5 modeliyle son çeyrek satışlarını önemli oranda artırması ve 2011 yılı kapanışta hisse değeri ve piyasa değerinde rekor sevileri göreceği konuşuluyor.