Ekonomi Rixos tapudaki sistemiyle Körfez’den yoğun ilgi gördü

Rixos tapudaki sistemiyle Körfez’den yoğun ilgi gördü

23.06.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kozyatağı’ndaki Rixos’a Körfez’in ilgisi büyük. Ticari gayrimenkul tapusunun verildiği proje, böylece yabancıların sorunlu buldukları Mütekabiliyet Yasası’nın engellerini de aşmış oldu

Rixos tapudaki sistemiyle Körfez’den yoğun ilgi gördü

Fettah Tamince Gayrimenkul (FTG), yarattığı Rixos markasını Anadolu yakasına da taşıdı. Kozyatağı’nda gerçekleştirilecek olan Rixos Executive Apartments isimli projenin ön tanıtımı için yapılan toplantıda özellikle Araplar başta olmak üzere birçok yabancı şirketin projeyle ilgilendiği ve kat halinde ofis satın aldıkları belirtildi. FTG daha önce Rixos’ları Avrupa yakasında Taksim’da Rixos Elysium ve Bomonti’de de Rixos Residences adıyla geliştirmişti.
Diğer yandan yurtdışında Dubai ve Türkmenistan’da iki Rixos projesi geliştiren firma, yurtiçinde ise ikisi Anadolu yakasında, birisi Avrupa yakasında üç proje daha gerçekleştirmeyi planlıyor. Bu yeni projeler de daha öncekiler gibi STC İnşaat tarafından yapılacak, satış, kiralama ve işletmesi ise FTG tarafından gerçekleştirilecek.

Tanıtım olmadan 130 sattı
Rixos Executive Apartments’ı ev ve ofisin yanı sıra ev-ofis olarak da değerlendirilecek şekilde geliştirdiklerini belirten FTG Development CEO’su Samim Hatipoğlu, projenin gördüğü ilgiye dikkat çekti. 370 konutun 130’unu henüz inşaat aşamasında satıldığını ifade eden Hatipoğlu, bu ilginin nedenlerinden biri olarak, taşınmazların tümünün ticari gayrimenkul tapusu taşımasını gösterdi. Hatipoğlu, projeye gösterilen yabancı ilgisinin altında yatan en önemli etken olarak bu durumun altını çizdi.
Hatipoğlu, şöyle konuştu: “Güvenli liman arayan yabancılar, ama özellikle Körfez sermayesi için rota Türkiye. İzlediğimiz bu yöntem, onlar için önemli bir güven kaynağı oldu. Projedeki tüm birimlerin ticari gayrimenkul tapusu taşıması nedeniyle Mütekabiliyet Yasası’na takılmadan rahatça alım yapabiliyorlar. Bir katın tamamını satın alan şirketler var.

‘10 bin doları bulur’
Yabancıların şirketler üzerine ev almayı tercih etmiedikleri görülüyor. Bu yüzden home-ofis konsepti yabancılar için efektif bir yatırım aracı oluyor. Bu arada diğer projelerde olduğu gibi bu projede Rixos güvencesi altında kiraya verilerek kârlı bir yatırıma dönüştürülebilecek.”
Hatipoğlu’nun dikkat çektiği bir diğer nokta da şu anda metrekare fiyatı 4 bin dolar ile 5 bin 500 dolar arasında değişen projedeki fiyatların bir ileriki aşamada 10 bin doları bulacağı yönünde.
STC İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa İlyas Satıcı ise yeni projeler hakkında konuştu. Şu anda yurtdışında Dubai ve Türkmenistan’da iki Rixos projesi üzerindeki çalışmalarının sürdüğünü belirten Satıcı, İstanbul’da ise ikisi Anadolu yakasında, birisi Avrupa yakasında olmak üzere üç proje daha gerçekleştireceklerini belirterek, “Bunların da işletmesini Rixos yapacak” dedi.

Haberin Devamı

BİR BAKIŞTA RIXOS EXECUTIVE APARTMENTS

* 13 bin metrekare arsa üzerinde geliştiriliyor.
* İnşaat alanı 78 bin metrekare olarak belirlendi.
* 30 kat olarak planlandı.
* 370 daire 1+1, 2+1 ve penthouse olarak planlandı.
* Dairelerin büyüklükleri 78 ila 142 metrekare aralığında.
* İlk dokuz katı sadece ofislere ayrıldı.
* AVM’ye 15 bin metrekare ayrıldı.
* Projede yiyecek ve içeceğin ağırlık taşıyacağı butik bir çarşı olacak.
* Otopark için ayrılan alan 20 bin metrekare.
* Projede yaşam temmuz ayında başlayacak.




Faiz oranları yükselince satın alma planı ertelendi
1.000 kişilik araştırma, faizdeki yükselmenin konut almayı düşünenlerin planlarında değişiklikler yapmasını beraberinde getirdiğini ortaya koyuyor


Tüketicilerin konut satın alma eğilimi ve tercihlerini gösteren ING Mortgage Barometre’nin Mayıs 2011 dönemi sonuçları ortaya ilginç bir tablo koydu. Piyasa koşulları değerlendirildiğinde, mevcut piyasa koşullarının konut alımına uygun olduğunu düşünenlerin oranı nisan ayında yüzde 42 iken, mayıs ayında bu oran yüzde 41 olarak gerçekleşti. Gelecekte konut satın alma eğiliminde de benzer düşüş eğilimi devam etti. Gelecekte konut almayı düşünenlerin oranı nisan ayında yüzde 55 iken, oran mayıs ayında yüzde 53’e geriledi.
Mayıs ayı boyunca 14 ilde yaklaşık 1.000 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırmasında sorulan diğer sorularda da benzer karamsar eğilim gözlemlendi. Nisan ayında potansiyel ‘Faiz oranlarının yükselmesi durumunda konut alım kararınızı erteler misiniz?’ sorusuna verilen cevap, yüzde 67 oranında kararsızlığı ortaya koyarken, mayıs ayında aynı sorunun cevabı ise faiz eğiliminin insanlar üzerindeki etkisini net bir şekilde ortaya koyar nitelikteydi. Mayıs ayında yüzde 68’lik bölüm, faiz oranlarının artmasıyla konut alım kararını ertelediklerini ifade etti.
İki yıllık erteleme gündemde
Diğer yandan, nisan ayında konut alım kararını faizler karşısında erteleyeceği yönünde cevap verenlerin yüzde 43’ü bu süreyi bir yıl olarak ifade ederken, mayıs ayında ise yüzde 41’lik bölüm bu yönde cevap verdi. Konut alımını iki yıl ve üzeri ertelediklerini söyleyenlerin oranı nisan ayında yüzde 57, mayıs ayında ise yüzde 59 olarak gerçekleşti.
Ancak, faiz oranındaki yüksekliğe rağmen, halk, tercihini banka kredisinden yana belirlemiş görünüyor. 1.000 kişinin yüzde 66’lık bölümü banka kredisi kullanacağını ifade etti.

Haberin Devamı

‘1.028 lİrayı 75 ay ödeyebİlİrİm’

Haberin Devamı

14 ildeki 1.000 kişinin önemli bir bölümü aylık ödenebilecek ortalama taksit tutarının 1.028 lira olduğunu düşünüyor. Ortalama vade süresinin 75 ay olması gerektiğini söyleyen halkın, ev fiyatı ortalamasında kredi için ayırdığı rakam ise 105 bin lira. Tüketiciler konut tercihlerini sıfır daireden yana kullanırken, konut satın almayı planlayanların bir yıl ve daha uzun sürede ev satın almayı planladığı ve en çok içinde oturmak, yaşamak için ev satın almak istedikleri dikkat çekiyor.

NE SORULDU, HANGİ CEVAPLAR ALINDI?

Piyasa koşulları konut alımına uygun mu?
Nisan Yüzde 42 ‘uygun’ dedi.
Mayıs Yüzde 41 ‘uygun’ dedi.

Haberin Devamı

Faiz oranlarının yükselmesi konut alım kararınızı nasıl etkiler?
Nisan Yüzde 67 ‘kararsız’ kaldı.
Mayıs Yüzde 68 ‘almam’ dedi.

Enerji kaçağını önlemek için Ziraat’tan destek geldi

Yapılan araştırmalara göre, şu anda yalıtımsız binalar, 8 milyar dolarlık kaynak kaybı yaratıyor. Yine yapılan araştırmalara göre Türkiye’de sayısı 17 milyon adet olarak tespit edilen binaların sadece yüzde 10’u yalıtımlı. Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri olarak ön plana çıkan enerji yetersizliği gibi bir durumun ortaya çıkardığı bu fotoğraf, pek çok kesim gibi finans sektörünü de harekete geçirmiş durumda. Ziraat Bankası da bu isimler arasında yer alıyor. Bankanın Blue’Safe Mavi Kale Dış Cephe Mantolama Sistemleri ile işbirliğinde geliştirdiği proje doğrultusunda düşük faizli olarak 48 aya kadar uzayan vadelerle kredi edinebilmek mümkün.

2 milyar dolar
Blue’Safe’i pek çok yalıtım firmasını bir araya getiren bir sistem olarak nitelendiren ve bunlar içinde kendilerinin de bulunduğunu belirten Mardav Satış ve Pazarlama Direktörü Alper Doğruer, Türkiye’de yalıtımı bulunmayan binaların her yıl yüzde 10’una yalıtım yapıldığı takdirde yıllık 2 milyar dolarlık bir finansmanın tasarruf edileceği gerçeğinden yola çıkarak hareket ettiklerinin altını çizdi. Doğruer, şöyle konuştu:

20 yıllık garanti
“Kampanya doğrultusunda10 yıl garantiye ek olarak iki yıl uygulama garantisi veriyoruz. İnsanlar hem krediyle hem de 20 yıl garantiyle yalıtım yaptırabiliyorlar. Böylece Ziraat Bankası’nın çok düşük faizlerle vereceği kredilerle artık vatandaşlar zorunlu hale gelen ısı yalıtım çalışmalarını zorlanmadan hayata geçirebilecek.
İZODER, yani yalıtım sektörünün derneğinin teknik danışmanlığında gerçekleşecek yalıtım kredisinden İZODER’e üye firmalar kapsamında yararlanabilecek.”




‘Soğutalım derken, dondurmayalım’

Seçim öncesi başlayan ve özellikle inşaat sektöründe konut üreticilerinin yakından takip ettiği ‘ekonomiyi soğutacak tedbir’ konusuna bir açıklama da Türk Sanayici ve İşadamları Vakfı (TÜSİAV) Emlak Kurulu Başkanı Salim Taşçı’dan geldi. Taşçı, alınan önlemleri kastederek, “Ekonomiyi soğutalım derken, sakın dondurmayalım. Faizin karşılığı risk demek olduğuna göre, dövizi gerçek kuruna getirmek ilk önlem olmalıdır” dedi.
Taşçı, konut kredisi kullanan kesimin, orta direk olduğunu kaydederek, “Araba kredisi alan kesimin de yüzde 85’i orta direktir. Durumu iyi olan elinde yeterli peşinatı bulunan kişiler kredi kullanmaz. Kullananların oranı da yüzde 5’i geçmez. Zaten bankaların konut kredisi, ABD ve Avrupa’ya göre hayli yüksekti. ABD ve İngiltere’de ‘krediyle aldığım evde kendim oturacağım denilirse, yıllık yüzde 5, kiraya vereceğim derse yüzde 5.5 veya 6 dır’ Türkiye’de masraflarla birlikte, yüzde 10’un üstüne çıkmaktadır” diye konuştu.
Kredi faizlerinde oluşacak artışın inşaat sektöründe yavaşlamaya yol açacağın iddia eden Taşçı, “Müteahhitler ellerindeki stokları eritmeye başlayacaklardır. Bu bağlamda da, inşaat sektöründe istihdam düşecek ve işsizlik baş gösterecektir. Sonuç olarak ekonomiyi soğutalım derken, sakın dondurmayalım” ifadelerini kullandı.

Rixos tapudaki sistemiyle Körfez’den yoğun ilgi gördü


Merkez’in lojmanları online olarak satılıyor

Merkez Bankası 15 ilde yer alan 393 lojmanın yanı sıra Beyoğlu’ndaki ek hizmet binasını 2 Temmuz 2011 Cumartesi günü Eskidji Müzayedecilik’in gerçekleştireceği müzayedeyle satışa çıkıyor. Firmanın Yenibosna’daki merkezinde yapılan müzayede Ankara, İzmir ve Adana’da da naklen canlı bağlantıyla gerçekleştirilecek. Lojmanların satışında Halk Bankası da vata­­ndaşlara konut kredisi desteği sağlıyor. Ayrıca katılımcılar, müzayedeye online olarak katılabilecekler.
Taşınmazların daha çok Ankara ve İstanbul’da bulunduğunu vurgulayan Eskidji Genel Müdürü Hakan Berktaş, Ankara’da Çankaya ve Kızılay gibi merkez semtlerde 159 lojmanın satılacağını dile getirdi. İstanbul Fenerbahçe’de 2, Ataköy’de deniz manzaralı 64, Eskişehir’de 27 ve İzmir Bostanlı’da 25 lojmanın listede olduğunu belirten Berktaş, Bursa, İzmit, Diyarbakır, Edirne, Adana, Samsun ve Gaziantep’i de diğer iller olarak gösterdi.

Beyoğlu’na 2.1 milyon lira
En çok ilgi gören taşınmazın Beyoğlu’ndaki ek hizmet binası olduğunu söyleyen Berktaş, “Bu taşınmaz için başlangıç fiyatı olarak 2 milyon 100 bin lira isteniyor. Ayrıca yine dikkat çeken ve ilgi gören yerler arasında İstanbul Fenerbahçe’de her biri için 600 bin liralık fiyat belirlenen iki lojman da yer alıyor” dedi.

Rixos tapudaki sistemiyle Körfez’den yoğun ilgi gördü


Rönesans, Libya’ya dönme kararlılığında

Libya’da yedi ayrı şantiyesi bulunan Rönesans İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak, şartların düzelmesi durumunda Libya’ya tekrar dönmek istediklerini söyledi. Ilıcak, Libya’da yaşanan olaylardan dolayı sadece işadamlarının değil orada çalışanların da etkilendiğini belirterek, “Libya’da bizim 2 milyar dolarlık projemiz, çalışan 4 bine yakın insanımız vardı. Bir an önce arkadaşlarımızla beraber tekrar bu ülkeye dönmeyi planlıyoruz” dedi.
Libya’da yaşanan isyan sonrası buradaki yatırımlarını durdurduklarını kaydeden Ilıcak, “Libya, Türk müteahhitlerinin, kendilerini en iyi ifade ettikleri pazarlardan bir tanesiydi. İnşallah Libya’daki olaylar kısa zaman içerisinde bir sonuca ulaşır ve ardından tekrar eski pazarımıza kavuşur tekrar döneriz” diye konuştu.

7 milyon sıkıntı içinde
Şartlardaki düzelmenin ramazan ayı sonlarında başlayabileceğini düşünen Ilıcak, “Belki biraz daha uzayabilir. Onlar da tekrar eski huzurlarına eski düzenlerine kavuşurlar. Çünkü şu anda Libya’da yaşayan 7 milyon insanın 7 milyonu da çok ciddi şekilde de sıkıntı çekiyor. Mutlaka Libya’ya dönmek istiyoruz, Bizim için çok önemli pazar” dedi.

Rixos tapudaki sistemiyle Körfez’den yoğun ilgi gördü


FENERBAHÇE ÜLKER ARENA
Fenerbahçe Spor Klübü tarafından Ataşehir’de yaptırılan Fenerbahçe Ülker Arena Spor Salonu, 75 bin 550 metrekarelik kullanım alanına sahip. Salonun kullanım alanı ise 43 bin 850 metrekare. Kompleksin 31 bin 700 metrekaresi otoparka ayrıldı. Basketbol maçlarında seyirci sayısı 12 bin 500 olarak belirlenirken konserlerde bu rakam 13 bin 100’e kadar çıkabilecek.