Ekonomi 'Sağlam Osmanlı tokadı vuracağız'

'Sağlam Osmanlı tokadı vuracağız'

14.02.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Marketlerin çağrılara rağmen fiyat indirmediklerini, tanzim satışla birlikte indirdiklerini belirten Erdoğan sistem oturmazsa esnafla birlikte yeni yol haritası çizeceklerini söyledi

Sağlam Osmanlı tokadı vuracağız

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, tanzim satışın başlamasıyla fiyatların tüm marketlerde düştüğünü, bu uygulamayı yaygınlaştıracaklarını ifade ederek, “Amacımız esnaf ve sanatkarımıza rakip olmak onların ekmeğini elinden almak değil. İşlerin normale döndüğünü, milletin sırtına kene gibi yapışan fırsatçıların yola geldiğini gördüğümüzde bu tür yöntemlere ihtiyaç kalmayacaktır. İşimiz bu değil ki! Bu işi yola sokalım diye bu adımları attık” dedi.

Haberin Devamı

Erdoğan, Ticaret Bakanlığı, TESK ve TESKOMB tarafından organize edilen Türkiye Esnaf Buluşması’na katıldı. Programa Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk da katıldı. Erdoğan, şu açıklamalarda bulundu:

100 MİLYAR LİRA: Geçmişte gıda sektöründe esnaflık yapmış kardeşiniz olarak sizleri en iyi ben anlarım. Ülkemizde 1 milyon 756 bin esnaf bulunuyor. Aileleri ile 10 milyonluk bir toplum kesimi karşımıza çıkıyor. Esnafların en büyük sıkıntısı finansman. Faizleri yüzde 47’den yüzde 4-5’lere indiren iktidarız. Esnaflarımız 200 bin lira ile 500 bin lira arasında kredi kullanabilmektedir. 2 milyona yakın esnafımıza 100 milyar lira kredi verdik. Bu yıl Halkbank aracılığıyla kullandıracağımız kredi tutarı 22 milyar lira. Kredi vadelerini 5 yıla 7 yıla 10 yıla kadar uzatarak işine kullanabileceği bir imkan ortaya çıkardık. Kredi kullanarak işini büyüten esnaf sayımız 494 bine yakınk.

Haberin Devamı

EN ÜCRA KÖŞEYE KADAR: Vatandaşım memnun. Fiyatlar yarı yarıya indi diyor. Seçim sonrası belediyelerimizin organizasyonu ve TESK, TESKOMB ilgili bakanlıklar bir araya gelip konuşacaksınız. Bu işleri belediyelerin organizesi ile sizlerle birlikte en ücra köşelere kadar yapma adımlarını da atabiliriz.

Sağlam Osmanlı tokadı vuracağız

İŞİMİZ BU DEĞİL: Birileri fırsatçılıkta ısrar etti, baktık umursamıyorlar. Kendi tedbirimizi alırız dedik. Tanzim satış noktalarında uygun fiyatla sebze meyve satışı başlattık. Aynı uygulamayı fahiş fiyatlı temizlik ve bakliyat gibi alanlara genişletiyoruz. Amacımız asla ve asla esnaf ve sanatkarımıza rakip olmak onların ekmeğini elinden almak değildir. Sadece fırsatçılara derslerini vermek için bu yolu açtık. İşler normale döndüğünü, milletin sırtına kene gibi yapışan fırsatçıların yola geldiğini gördüğümüzde bu tür yöntemlere ihtiyaç kalmayacaktır. İşimiz bu değil ki! Bu işi yola sokalım diye bu adımları attık.

OSMANLI TOKADI VURACAĞIZ: Zincir marketler diyoruz çağrılara rağmen indirmediler. Şimdi fiyatları indirmeye başladılar. Baktık ki sistem oturmadı. Belediyelerin riyasetinde sizlerle işbirliği ile yeni bir yol haritası ve bu işi, en ücra köşeye kadar dağıtım mekanizmasını güçlü kılarak bu adımları atacağız. Milletimiz kimin samimi olduğunu kimin de fırsat bulunda elini cebine attığını görüyor. En büyük desteği sizlerden bekliyoruz. Ekonomik tetikçilere de sağlamından bir Osmanlı tokadını vuracağız.

Haberin Devamı

‘Esnafımızı güçlendireceğiz’

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, esnaf buluşmasını Twitter mesajıyla paylaştı. Albayrak mesajında, “Halkbank aracılığıyla verdiğimiz esnaf kredisinin esnafımızı ne kadar mutlu ettiğini gördük. Ekonomimizi güçlendirirken esnafımızı, çiftçimizi de güçlendirmeye devam edeceğiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sebze meyve fiyatları başta olmak üzere günlük hayatını doğrudan etkileyen fırsatçılar karşısında milletimiz çok öfkeli. Biz de öfkeliyiz. Onun için tanzim satışların kurulması kararı aldık” diye konuştu.