Ekonomi Sanal dünyanın çiftliğinde 520 kişi işten çıkarılıyor!

Sanal dünyanın çiftliğinde 520 kişi işten çıkarılıyor!

05.06.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dünyada olduğu kadar Türkiye’de de popüler olan ve sosyal paylaşım sitesi Facebook üzerinden oynanan “Farmville” oyununun yaratıcısı Zynga, diğer oyunlarının beklenen sonucu vermemesi nedeniyle küçülme kararı aldı

Sanal dünyanın çiftliğinde 520 kişi işten çıkarılıyor

Personel sayısını yüzde 18 oranında azaltacağını ve 520 çalışanının işine son vereceğini açıklayan Zynga, bazı ofislerini de kapatacağını bildirdi. Ağustos sonuna kadar tamamlanacak bu operasyonla, yıllık harcamalarını 70-80 milyon dolara düşürmeyi hedeflediğini kaydeden şirketin New York, Los Angeles ve Dallas bürolarını kapatacağı belirtiliyor.
Şirketin CEO’su Mark Pincus, Zynga’nın geçirdiği zor günleri atlatması için bu kararın gerekli olduğunu söylerken, yeni dönemde daha fazla platforma destek vermeyi planladıklarını da dile getirdi. Pincus’a göre şirket, Facebook’un yanında cep telefonlarından oynanabilecek oyunlar üzerine daha çok eğilmeyi amaçlıyor.

‘Şekerler’ onu zorluyor
CEO Pincus, geçen yıl da küçüleceklerini açıklamış ve bu kapsamda Boston ve Austin’deki ofisleri kapatıp çalışanlarının yüzde 5’ini işten çıkartmıştı. Şirket, bununla birlikte oyunlarının bazılarını da bitirmişti.
Zynga’nın aylık kullanıcı sayısının yüzde 13’lük düşüşle, ocak-mart ayları arasındaki dönemde ilk kez 253 milyona düştüğü açıklanmıştı.
Şirket, aynı dönemde 230 milyonluk bir ciro beklediğini bildirmişti. Sanal ortamda çiftçilik yapma fırsatı veren “Farmville” serisinin ikinci oyunu “Farmville2”, şirketin hâlâ bir numarası durumunda.
Onu, “Texas HoldEm Poker” izliyor. Bununla birlikte Zynga’yı en çok zorlayan rakip ise, Facebook’ta son dönemde büyük sıçrama yapan “Candy Crush Saga” oyununun yaratıcısı King.com şirketi.

Haberin Devamı

Basamakları hızlı tırmandı
Giderek küçülme politikası izleyen Zynga, 2011 sonunda, 10 dolarlık hisse fiyatıyla 100 milyon hissesini halka açmış, bu da, 2004’teki Google’dan sonra ikinci büyük internet şirketi arzı olmuştu. O dönemde 2 bin 800’den fazla çalışanrı vardı ve kar ediyordu. 2012’de kelime oyunu “Scramble With Friends” çıkarken, aynı yıl 200 milyon dolara “Omgpop” şirketini satın aldı. Aynı yıl tanesi 12 dolardan 49.4 milyon hisse daha satan şirket, “Bubble Safari”, “Ruby Blast” ve Farmville2’yi çıkarttı. Ancak geliri düştü. Facebook ve Zynga’nin ittifak görüşmeleri de sonuç vermeyince, zararlar arttı ve ziyaretçi sayısı düştü. Şirketin son değeri 204 milyon dolar civarında.

Yazarlar