24.05.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:
Songül Hatısaru
Büyülübağ Şarapları’nın sahibi Alp Törüner, Burger King Ortadoğu ve Doğu Avrupa Operasyon Direktörü olarak çalışıyorken, çocukluğunun geçtiği Avşa Adası’ndaki bağları özleyince 'hayatını sıfırlayarak' adaya döndü. Dedesinin bağlarında şarapçılığa başlayan Törüner’in Büyülübağ şarapları İstanbul’un önde gelen restoranlarına girdi.
Törüner, "Ailemde Fransız, Kanada asıllı akrabalarım var. Çocukluğumdan beri şarap hep soframızdaydı. Dedem Avşa adasını ilk keşfeden turizmcilerden biri. 1980'lerde yerleşiyor. Bağlar ve meyve bahçeleri yapıyor. Bu bağlarında hobimi işe dö-nüştürerek kendi butik markamı yaratmak için yola koyuldum. 2003’te başladım markamız şu anda İstanbul'un hemen hemen popüler bütün restoranlarında servis ediliyor” dedi.
Avşa Adası’nın Rum göçü öncesi şarapçılıkta önde gelen adalardan biri olduğunu söyleyen Törüner, Bordeaux tipi şarapçılığı benimsediğini, 4 milyon dolara mal olan şaraphanesini yerçekimine uyumlu akışlı ve çok katlı olarak kurduğunu belirtti.
Üretimde Fransız şato tekniğini kullandıklarını anlatan Törüner şöyle dedi:
"İlk ve tek yerçekimine uygun akışlı şaraphaneyi (Gravity Flow Winery) kurduk. Bu sistemde bir aşamadan diğerine geçilirken şarabın aktarılmasında pompalar yerine yerçekimi kullanılıyor. Eğimli bir zemine kurulan şaraphanenin birinci ile üçüncü katı arasında dokuz metrelik bir kot farkı bulunuyor. Pompalanarak aktarılmadığı için narin aromaları kaybolmuyor.”
150 dönüm bağı var
2003 yılından itibaren bağlarını kurmaya başlayan Alp Törüner’in şu anda Avşa Adası’nda 60 dönüm Cabarnet Sauvignon, 40 dönüm Merlot, 25 dönüm Chardonnay ve 25 dönüm Adakarası bağı var. Bağlar kurulmadan önce 10 yıllık hava raporları incelenmiş, farklı noktalarından alınmış numunelerin analizi yapılmış ve uygun aşılı fidanlar bu verilere göre seçilmiş. Bağlarını adanın poyrazını alacak şekilde düzenlediğini söyleyen Törüner, "Poyraz bağların havalanmasını sağlayarak buna bağlı olarak asmaların direncinin artmasına ve aynı zamanda hastalıklara karşı daha az ilaçlama yapılmasına olanak veriyor. Avşa Adası’nın iklimi üzümün daha ağır ve geç gelişerek topraktan yeterli minerali almasına katkıda bulunuyor“ dedi.
Yıllık üretim kapasitesi 250 bin şişe olan Büyülübağ Şarapları şu anda 100 bin şişe üretim gerçekleştiriyor. Bağların durumuna göre bu kapasitenin artacağını söyleyen Törüner, “Ancak biz butik üretici olarak kalmak istiyoruz. Almanya, Avusturya ve İsveç'e ihracat yapıyoruz" dedi.
Trendi genellikle kadınların belirlediğini kaydeden Törüner, "Avrupa'da yemeklerde trend biraz soda- beyaz şarap ve gazlandırılmış rose şaraba kayıyor. Rose'nin popüleritesi artıyor. Biz de ilk rosemize çıkardık" dedi.