Ekonomi "Savunmanın devleri" listesine 7 Türk şirketi girdi

"Savunmanın devleri" listesine 7 Türk şirketi girdi 

17.08.2020 - 09:24 | Son Güncellenme:

Dünyanın en prestijli savunma sanayi listesi olarak kabul edilen "Defense News Top 100"de yer alan Türk şirketi sayısı 7'ye yükseldi.

Savunmanın devleri listesine 7 Türk şirketi girdi

Türk savunma sanayi şirketleri,  son dönemde elde ettikleri cirolarla rekorlar kırarken, ulaşılan ekonomik  büyüklükler şirketleri uluslararası kıyaslamaların yapıldığı listelerde üst  sıralara taşıyor.

Haberin Devamı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli askeri yayıncılık kuruluşu Defense News dergisi tarafından her yıl, bir önceki yılın savunma satışları baz  alınarak yayımlanan ve dünyanın en prestijli savunma sanayi listesi olarak kabul  edilen "Defense News Top 100"de bu yıl Türk şirketi sayısı 5'ten 7'ye çıktı.

Listeye 2006 verileriyle 93'üncü sıradan giren, geçen yıl 52'nci  sıraya kadar yükselen ASELSAN, bu yıl ilk 50'ye girme başarısı gösterdi. Başta  savunma alanında olmak üzere Türkiye'nin teknolojik bağımsızlığı ve gelişimi için  faaliyet gösteren şirket, böylece dünyanın ilk 50 savunma sanayi firmasından biri  olma hedefini de yakalamış oldu.

Yurt içinde ve dışında üstlendiği projelerle performansını artıran  ASELSAN, 2018'de 1 milyar 792 milyon dolar olan cirosunu, geçen yıl yüzde 21  artırarak 2 milyar 172 milyon dolara çıkardı. ASELSAN, bu ciroyla 48'inci  basamağa çıktı.

Haberin Devamı

ASELSAN, bu başarıyı haberleşme sistemleri, radar ve elektronik harp  sistemleri, elektro-optik sistemler, aviyonik sistemler, savunma ve silah  sistemleri, komuta kontrol sistemleri, deniz sistemleri gibi alanlarda Ar-Ge'ye  dayalı geliştirdiği ürün ve çözümlerle yakaladı.

TUSAŞ'TAN DEV ADIM

Türkiye'nin yerli ve milli hava platformlarını geliştirip üreten,  Boeing, Airbus, Lockheed Martin, Northrop Grumman, Bombardier ve Leonardo gibi  uluslararası üreticilerin önemli tedarikçilerinden biri olan TUSAŞ ise 2011  verileriyle ilk kez 83'üncü sıradan giriş yaptığı listede önemli bir gelişme  gösterdi.

Şirketin 2018'de 1 milyar 307 milyon dolar olan savunma sanayisi  cirosu yüzde 42 artarak 2019'da 1 milyar 858 milyon dolar olarak gerçekleşti.  Geçen yıl 69'uncu sırada yer alan şirket 16 basamak ilerleyerek 53'üncü sırada  yer buldu.

TUSAŞ'ın geçen yılki toplam cirosu 2 milyar 266 milyon doları  bulurken, bunun yüzde 18'i sivil havacılığa yönelik faaliyetlerden elde edildi.

BMC TUTUNMAYI BAŞARDI

Listeye ilk kez geçen yıl giren Türk savunma sanayisinin zırhlı kara  aracı üreticilerinden BMC, bu yıl da listede yer alarak kalıcılık adına önemli  bir adım attı.

Haberin Devamı

Listeye 554 milyon dolarla 85'inci sıradan giriş yapan BMC, geçen  yılki 533 milyon dolar savunma sanayisi cirosuyla 4 basamak geriledi ve 89'uncu  sırada yer buldu.

Son olarak Altay tankının seri üretimi için görevlendirilen BMC,  otobüsten kamyona, mayına karşı korumalı zırhlı araçtan taktik tekerlekli araca  kadar pek çok farklı konfigürasyondaki ticari ve savunma sanayi aracını üretiyor.

ROKETSAN VE STM BU YIL DA LİSTEDE

"Roket ve füze sistemlerinde lider kuruluş olma" vizyonuyla hareket  eden ve Türk Silahlı Kuvvetleri ile müttefik ülkelerin vurucu gücünü artıran  ROKETSAN da listede yer almayı sürdürdü.

Geçen yıl 89'uncu sıradaki ROKETSAN, bu yıl 91'inci basamakta yer  aldı.

Cirosu yüzde 1 azalarak 515 milyon dolara gerileyen ROKETSAN, listede  2 basamak aşağıya indi.

ROKETSAN'ın son dönemde dikkati çeken ürünleri arasında Bora, TRG-300  Kaplan, TRG-122 füzeleri, Mini Akıllı Mühimmat MAM-C, lazer güdümlü füze Cirit,  orta ve uzun menzilli tanksavar füzeleri UMTAS ve OMTAS, lazer güdümlü uzun  menzilli tanksavar füze L-UMTAS, SOM ve JSF uyumlu SOM-J hassas güdümlü stand-off  mühimmatları, Hisar hava savunma füzeleri, Teber lazer güdüm kiti, Türkiye'nin  ilk deniz seyir füzesi Atmaca, hava savunma sistemi Sungur yer alıyor.

Haberin Devamı

"Defense News Top 100" listesinde geçen yıl 85'inci sırada yer alan STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ, bu yıl 7 basamak geriledi ve 92'nci oldu.

Cirosu yüzde 14 azalarak 564 milyon dolardan 485 milyon dolara düşen  şirket, dünyanın en büyük 50 savunma sanayi firması arasında yer alma hedefiyle  Türkiye'nin savunma ihtiyaçlarını ileri teknolojili ürünlerle karşılayarak, yurt  dışında rekabetçi, yenilikçi ve akıllı teknolojik çözümler geliştirmek için  faaliyet gösteriyor.

Askeri deniz araçların tasarımı, modernizasyonu ve inşasında görev  alan STM, son dönemde özellikle kamikaze (vurucu) insansız hava araçları,  yenilikçi uydu teknolojileri, duvar arkası radar ve siber güvenlik çözümleriyle  dikkati çekiyor.

Haberin Devamı

FNSS VE HAVELSAN LİSTEYE GİRİŞ YAPTI

Türk savunma sanayisinin zırhlı kara aracı üreticilerinden FNSS,  98'inci sıradan bu yıl listeye girme başarısı gösterdi.

FNSS, 2018'deki 367 milyon dolarlık cirosunu geçen yıl yüzde 2  artırarak 374 milyon dolara çıkardı.

İhtiyaca özel, etkin, güvenilir ve yenilikçi paletli ve tekerlekli  zırhlı araçlar tasarlayıp üreten FNSS, alanında dünya liderleri arasında yer  alıyor. Ürünleri, farklı ülkelerdeki kullanıcılar tarafından tercih edilen FNSS,  bugüne kadar, 4 binin üzerinde zırhlı muharebe aracını kullanıcılarına teslim  etti. FNSS'nin yarattığı geniş ürün ailesi, 15 ton sınıfında paletli zırhlı  araçlardan orta ağırlık sınıfı tanka, 4x4'ten 8x8 taktik tekerlekli zırhlı  araçlara, seyyar yüzücü hücum köprüsünden zırhlı istihkam iş makinesine ve  insanlı ve insansız kulelere kadar uzanıyor.

Listeye bu yıl ilk kez giren bir diğer Türk savunma sanayisi şirketi HAVELSAN oldu.

Türk savunma sanayisinde yazılım tabanlı çözümler geliştiren HAVELSAN,  278 milyon dolarlık ciroyu yüzde 6 artırarak geçen yıl 295 milyon dolara  yükseltti.

HAVELSAN bu başarıyla listeye 99'uncu sıradan giriş yaptı.

İLK 5 SIRA ABD ŞİRKETLERİNİN

"Defense News Top 100"e 8 yeni şirket girdi.

Listenin zirvesinde ise ABD'li şirketler yer aldı. Listenin ilk 5  sırasında 50 milyar 506 milyon dolar ciroyla Lockheed Martin, 34 milyar 300  milyon dolarla Boeing, 29 milyar 512 milyon dolarla General Dynamics, 28 milyar  600 milyon dolar ciroyla Northrop Grumman ve 27 milyar 448 milyon dolarla  Raytheon Company yer aldı.

 

 

Yazarlar