Ekonomi Şehiriçi görüşmeler özele açılıyor

Şehiriçi görüşmeler özele açılıyor

14.08.2008 - 00:15 | Son Güncellenme:

Telekomünikasyon Kurumu (TK) hem cepte hem de şehiriçi sabit telefon görüşmelerinde ucuzluk getirecek uygulamalara ilişkin düzenlemeleri tamamladı.

Şehiriçi görüşmeler özele açılıyor

Sanal mobil operatörler altyapı yatırımı yapmadan mevcut GSM operatörlerden toplu dakika alıp kendi markalarıyla tüketicilere pazarlayacaklar.
Sabit telefon sektöründeki özel şirketler de Türk Telekom’la birlikte şehiriçi görüşme hizmeti verebilecek. TK en geç ekim ayında lisansları verebilecek duruma gelecek. İki hizmet için de şirketler 15 yıllığına lisanslandırılacak.
TK, sanal mobil operatörler ile Uzak Mesafe Telefon Hizmeti (UMTH) veren işletmecilere ilişkin iki ayrı yönetmelik hazırlayarak görüşe açtı. Düzenlemelerle her iki alanda da işletmecilerin lisans alarak hizmet vermesinin yolu açıldı. Sanal Mobil Yönetmeliği’ne göre, mevcut GSM operatörleriyle anlaşma yaparak satın aldıkları dakikaları kendi markalarıyla pazarlayacak olan şirketler, rekabeti artırarak görüşme ücretlerini de düşürecek. 

Futbol kulüpleri de talip
Sanal operatörler 15 yıllığına lisanslandırılacak. Operatörler anlaştıkları GSM operatöründen numara ve şebeke kodu alabilecekleri gibi TK’dan kendilerine numara tahsis edilmesini de isteyebilecek. Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş gibi spor kulüplerinin yanı sıra bazı alışveriş merkezlerinin de aralarında bulunduğu talipler, kendi sim kartlarını tüketiciye satacak. Sanal cepçiler bu yıl sonunda ihalesine çıkılması beklenen üçüncü nesil hizmetini veremeyecek.
İşletmeciler yüzde 15 Hazine payının yanı sıra, brüt satış tutarı üzerinden kurum masraflarına katkı payı adı altında bir bedel daha ödeyecek. TK’nın diğer düzenlemesi ile sabit hat hizmeti veren ancak bugüne kadar sadece milletlerarası, şehirlerarası ve GSM görüşmesi sağlama hakkı tanınan özel sektörün önü açılacak. Yönetmelikle, sabit hat görüşmelerinin yüzde 40’ına denk gelen şehiriçi görüşmeler özel sektöre açılacak.
Özel sektör 15 yıllığına lisans alacak ve ankesörlü telefon hizmeti, sesli veya kısa mesaj, görüntülü telefon, çağrı merkezi gibi ilave hizmetleri sunabilecek.