Ekonomi Şeker fiyatlarına bakanlıklar el koydu

Şeker fiyatlarına bakanlıklar el koydu

25.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Şeker fiyatlarındaki yüksek artış, bakanlıkların da gündeminde. Ticaret Bakanlığı, şekerde rekabeti bozan faaliyet iddiaları üzerine, şeker fabrikalarında inceleme yapıldığını açıklarken, Tarım ve Orman Bakanlığı da şeker üreticilerine yapılan uyarı sonucu, bazı firmaların çuval şeker fiyatlarını 800 TL’den 575 TL bandına indirdiğini bildirdi.

Şeker fiyatlarına bakanlıklar el koydu

‘Spekülatif hareket’

Haberin Devamı

Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Şeker konusunda da ayçiçek yağı hususunda da olduğu gibi spekülatif bir hareket yaşanmaktadır" denildi. Türkiye’de halen 200 bin tonluk ihtiyaç fazlası şeker üretimi bulunduğu, arz sıkıntısı yaşanmayacağı, stokçuluk çabalarıyla ilgili gerekli tedbirlerin ivedilikle alınacağı vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi: "Türkşeker’in uyguladığı Raf Fiyat Garantili (RFG) sistem ile nihai tüketici uygun fiyatlarla şekere ulaşabilmektedir. Bakanlığımız şeker üreticisi firmalara gerekli uyarıları yapmış, neticesinde özel sektördeki bazı firmalar çuval şeker fiyatlarını 800 TL’den 575 TL bandına indirmiştir. Türkşeker elindeki şekeri başta küçük üreticiler olmak üzere Ramazan ayı öncesi imalatçı tüm firmalara hızlı bir şekilde arz edecektir."

Haberin Devamı

Ticaret Bakanlığı da şeker fabrikalarında incelemeler başlatıldığını açıkladı.

NBŞ’de en büyük pay Cargill’in

2022-2023 şeker kotaları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlandı. Üretilen toplam şeker miktarı olan A şeker kotası, 2 milyon 750 bin ton olarak açıklandı. Üretilen ancak piyasaya sunulmayan ve güvenlik amacıyla depolanan B şeker kotası 134 bin 62 ton oldu. Nişasta bazlı şeker (NBŞ) kotası ise 68 bin 750 ton olarak belirlendi ve beş firma arasında paylaştırıldı, en yüksek payı, 30 bin 135 ton ile ABD merkezli Cargill aldı.