09.06.2021 - 15:36 | Son Güncellenme:
Kuruluşların faaliyetlerini sürdürdükleri toprak, su hava, doğal kaynak, bitki, hayvan toplulukları, insan ve bunların arasında gerçekleşen faaliyetler bütünü çevre olarak isimlendirilmektedir. Bilindiği üzere canlıların bir yaşam alanı bulunmaktadır. İşletmeler de canlı oldukları için bir yaşam alanı bulunur.
Sektörel Çevre Nedir?
İşletmeler, ekonomilerin yaşam alanı olarak ifade edilmektedir. Bu nedenle işletmelerin yaşam alanlarını kapsayan, ilerlemelerini sağlayan ya da bazı zamanlar işletmeleri zorlayan, olumlu ve de olumsuz yönleri olan bir takım çevreleri vardır.
İşletme çevresindeki çeşitlilikler, işletmelerin varlıklarını sürdürmesini sağlamaktadır. Bunun yanında işletmelerin kendi alanlarında faaliyet gösteren çevrelerine de iş çevresi ismi verilmektedir. İş çevresi sektörel çevre ismi ile de bilinmektedir.
İnşaat alanında faaliyet gösteren bir inşaat firmasının çevresi inşaat malzemeleri, imalatı, alım-satımı ve üretimi kapsamaktadır. İşletmelerin sektörel çevresi içerisinde işletmeye rakip olan firmalar da bulunmaktadır. Bu nedenle işletmelerin sektörel çevresi ile her zaman iletişim içerisinde olması, yenilikleri takip etmesi, kendini geliştirmesi ve hatta sektöre ışık tutması gerekmektedir.
Sektörel Çevre Sorunları Nelerdir?
Sektörel çevrenin temel bir takım sorunları bulunmaktadır. Bunlar;
Su kaynaklarında Azalma meydana gelmesi
Çevre Kirlilikleri
Toprak Kaynaklarının Tahrip Edilmesi
Nüfusun hızlı bir şekilde artması
Küresel Isınma ve sebep olduğu iklim değişiklikleri
Farklı kaynaklarda çıkan katı, sıvı ya da gaz formunda olabilen kirletici maddelerin su, toprak ve havaya karışması ile çevre kirliliği oluşmaktadır.
İnsan dışında olan canlıların üremesi doğa yasaları çevresinde gelişir. Ancak insanlar kendi çevrelerini kontrol altına alabilen canlılardır. Bu nedenle istedikleri şekilde üreyebilmektedirler. Bu nedenle çeşitli toplumlarda hızlı nüfus artışları görülmesi mümkündür.