Ekonomi Selçuklu güneşi

Selçuklu güneşi

22.07.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

İklim krizi sebebiyle orman yangınları artarken, Selçuklu Belediyesi güneş enerjisi yatırımlarıyla 827 bin KW elektrik üreterek, binlerce ağacın kesilmesini ve 400 tona yakın karbon salımını engelledi.

Selçuklu güneşi

Fatma G. Kabasakallı - Tüm dünyada orman yangınları ve aşırı sıcaklıklar gibi iklim krizinin etkileriyle mücadele edilirken, Türkiye’de yenilenebilir enerji potansiyelini gerçekleştirme yolunda önemli adımlar atılıyor. Temiz enerji adımlarından en başarılı örneklerinden biri de güneş enerjisi santralleri (GES) aracılığıyla Konya’nın Selçuklu Belediyesi tarafından hayata geçiriliyor. Son günlerde meydana gelen orman yangınları canımızı yakarken, Selçuklu Belediyesi güneş enerjisi yatırımlarıyla binlerce ağacın korunmasını sağlıyor, tonlarca karbon salımını engelliyor. Bu kapsamda, Selçuklu Belediyesi tarafından, hizmet binası çatısına ve Kelebekler Vadisi parkında kurulan güneş panelleri sayesinde sadece geçtiğimiz yıl 827 bin kW temiz kaynaklı elektrik üretti.

Haberin Devamı

Fazlasını sattı

Küresel sorunlara karşı yerel düzeyde örnek olacak sonuçlar elde eden Selçuklu Belediyesi, ünlü ve etkileyici Kelebekler Vadisi’ne kurulan güneş panelleri ile Kelebekler Müzesi’nin elektrik ihtiyacının yüzde 86’sı temiz kaynaklardan karşılandı. Bununla da kalmayan Selçuklu Belediyesi, ihtiyacından fazla elektrik de üretti. Kelebekler Vadisi’nde üretilen elektriğin gündüz kullanımının fazlası olan 290 bin 105 kW’lık elektrik MEDAŞ’a satıldı. Belediye hizmet binasının ise elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 15’ü güneş panellerinden elde edildi. Güneş enerjisine yaptığı yatırımlarıyla belediye 366,63 ton karbon salımını da engellemiş oldu. Bununla birlikte, temiz enerjide vites büyüterek finansal tasarrufu da artıran Selçuklu Belediyesi, Bağrıkurt mahallesinde 3.6 MW’lık yeni bir GES projesi yapmayı da planlıyor.

Haberin Devamı

Hedef, ihtiyacın tamamını üretmek

Yenilenebilir enerji yatırımlarına büyük önem veren Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, doğal kaynakları verimli kullanmanın önemine dikkat çekti. Günümüzde enerjinin ne kadar kıymetli olduğunu belirten Pekyatırmacı, “Mevcut enerjiyi en verimli şekilde kullanmak için elimizden geleni yapıyoruz. Bu anlamda güneş enerji santralleri en yaygın olarak kullanılan enerji üretme sistemi olarak karşımıza çıkıyor. Biz de belediye olarak enerjimizi üretmek ve tasarruf sağlamak, aynı zamanda doğayı korumak için bu çalışmaları yapıyoruz. Belediye hizmet binamızın çatısında başlattığımız GES projesini bir üst kademeye taşıyarak Kelebekler Vadisi Parkımızda bu çalışmayı sürdürdük. Yıl içerisinde Bağrıkurt Mahallemize kuracağımız GES panelleri ile birlikte elektrik ihtiyacımızın tamamını karşılayıp daha fazla ağacı kurtarmak ve karbon salımını azaltmayı hedefliyor hem de belediyemize yeni bir gelir kaynağı oluşturmak istiyoruz” şeklinde konuştu.