Ekonomi Şimşek: Hazine bonosu alan ismiyle takip edilecek

Şimşek: Hazine bonosu alan ismiyle takip edilecek

03.09.2008 - 00:50 | Son Güncellenme:

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, tüm teknik ve hukuki çalışmaların tamamlanmasının ardından, Devlet İç Borçlanma Senetlerinin (DİBS), Merkezi Kayıt Kuruluşu bünyesinde müşteri bazında kaydileştirilmesi sistemine geçileceğini açıkladı.

Şimşek: Hazine bonosu alan ismiyle takip edilecek

Bakan Şimşek, Hazine bonolarının isme saklanması konusunda düzenleme yapılmadığı ve Hazine bonosu alanların gizli olduğu yönünde bazı köşe yazılarında yer alan yorumlara ilişkin açıklama yaptı. Hisse senetleri ve yatırım fonlarının, Merkezi Kayıt Kuruluşu bünyesinde kaydileştirilerek müşteri bazında izlendiğini anımsatan Şimşek, DİBS’lerin de söz konusu sisteme dahil edilmesine ilişkin çalışmaların sürdüğünü kaydetti. Şimşek, yürütülen çalışmalarda, ilgili kuruluşlar tarafından sisteme ilişkin gerekli teknik altyapı testlerinin gerçekleştirildiği ve üyelerin sisteme ilişkin gerekli eğitimleri almalarının sağlandığını ifade etti.
Şimşek, DİBS’lere yatırım yapan yatırımcıların yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından bilindiğini ve vergi kanunlarının gerekli kıldığı biçimde belirlendiğini belirtti. Şimşek, “Yurtışı yerleşiklerin yatırım tercihleri ve bu kapsamda portföylerinde tuttukları DİBS’lere ilişkin istatistiki bilgiler TCMB ve BDDK tarafından yayınlanmaktadır. Ayrıca, yurtdışı yerleşiklerin toplam iç borç stoku içindeki yüzdesel payı aylık olarak yayınlanan kamu borç yönetimi raporunda kamuoyuna duyurulmaktadır” dedi.