Ekonomi ‘Sisteme kilit’ uyarısı...

‘Sisteme kilit’ uyarısı...

01.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, karşılığı olan çeklerin ödenmemesinin bütün sistemi kilitlediğini belirterek, “Bu sorunun acilen çözülmesini, tüm iş dünyamız adına talep ediyoruz” ifadesini kullandı.

‘Sisteme kilit’ uyarısı...

EKONOMİ SERVİSİ - Hisarcıklıoğlu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, çeklere ilişkin  ödeme sorunlarına dikkati çekti. Hisarcıklıoğlu, “Çek düzenlemesi ile ilgili karşılığı olan çeklerin de tahsil edilemediği şikayetleri geliyor. Karşılığı olan çeklerin ödenmemesi bütün sistemi kilitliyor” dedi.

Haberin Devamı

‘Sektörlerle istişare edilmeli’

TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski ise, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Pandemi döneminde ödeme zorlukları içinde olanın mağduriyetini önlemek amacıyla getirildiği tahmin edilen çek düzenlemesi maalesef maksadın ötesinde tüm ekonomiyi tıkayabilir. Süratle düzeltilmesini temenni ediyoruz” ifadesini kullandı.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan salgınla mücadele kapsamında kısıtlamalar dikkate alınarak, hak kayıplarının önlenmesi amacıyla tam kapanma dönemi için çek tahsili ve icra süreçleri ile ilgili düzenlemelerin, piyasada çok ciddi bir belirsizlik yaratarak ödeme kaosuna yol açtığını belirterek şunları kaydetti:

“Düzenleme yapılırken bazı alanların eksik bırakılmasından dolayı  yaşanan kaos, sektörlerimizde ciddi bir belirsizliğin ortaya çıkmasına neden  olmuştur. Her ne kadar saatler içinde bu konuda düzeltmeler yapılsa da, bu tür  kararların gerçeklerle ve piyasaya yansıyacak olumsuzlukların önceden hesaplanarak yapılması önemlidir.

Haberin Devamı

Çünkü alınan bu kararlar, böylesine önemli bir süreci suiistimal ederek kendi çıkarı için kullanmaya çalışan insanlara fırsatlar verirken, diğer yandan sanayicinin kendi finansal sorumluluklarını da aksatabilmektedir.

Finans gibi bir dakikanın bile çok önemli olduğu biri konuda, bu tür uygulamaların piyasa gerçekleri değerlendirilerek, sektörlerle istişare edilerek ve bu hassasiyetler içerisinde ele alınarak bir karara bağlanması gerekmektedir.”

Yazarlar