Ekonomi Bakan Işıkhan'dan emekli ikramiyesi ile ilgili açıklama

Bakan Işıkhan'dan emekli ikramiyesi ile ilgili açıklama

11.10.2023 - 12:06 | Son Güncellenme:

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emekliye verilecek olan 5 bin TL'lik ikramiyeye ilişkin açıklama yaptı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kabine toplantısı sonrası müjdesini verdiği emekli ikramiyeleri ile ilgili önemli bir açıklama yaptı.

Haberin Devamı

Bakan Işıkhan “Biz düzenlemeyi tamamladık. Hayırlı olsun. Bu noktada çalışan emeklileri kapsam dışında bıraktık. Emekli ikramiyeleri ile ilgili kapsam genişlemeyecek. Takdir edersiniz ki mücbir sebeplerden dolayı bütçemizde bir kısıtlamaya gitmek zorunda kaldık. Elde edebileceğimiz en maksimum sonuç buydu. Hayırlı olsun. Şu anda gündemimizde başka bir çalışma söz konusu değil” ifadelerini kullandı.

'ÇOK GÜZEL SONUÇ ELDE ETTİK, HAYIRLI OLDU'

Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nda alınan kararın Anayasa’ya aykırı olduğu söylemlerini de değerlendiren Işıkhan, “Zaten emekli olmuş ve çalışmaya devam ediyor. Bizim kurumumuzun hedefi sosyal devlet olarak da mağdur durumda olan ya da geçinme zorluğu yaşayan emeklilerimizi biz kapsam içine aldık. Bence çok güzel bir sonuç elde ettik, hayırlı oldu” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

“5 BİN LİRALIK TEK SEFERLİK ÖDEME İÇİN ÇALIŞMALARIMIZI MECLİS’E SUNACAĞIZ”

Öte yandan Bakan Işıkhan geçtiğimiz gün TRT Haber'de gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. 

Bakan Işıkhan, konuşmasında 5 bin lira tek seferlik ödeme hakkında açıklamalarda bulunarak, “5 bin liralık tek seferlik ödeme, çalışmayan emekliler için geçerli olacak. Kasım ayının ilk yarısında bu ödemeyi yapacağız. Yasal süreç için yarın adım atılacak, çalışmalarımızı yarın sabah Meclis’e sunacağız. AK Parti grup başkan vekillerimiz bu konuda meclisteki yasal prosedürleri sürdürecek. Cumhurbaşkanımızın müjdesinden sonra teknik olarak çalıştık. Kanun teklifi yarın Meclisimizde olacak. Ne kadar kısa sürede sonuçlanırsa emeklilerimiz için o kadar faydalı olacak. Kasım ayının 15’ine yakın, Kasım’ın ilk döneminde inşallah bu ödemeyi yapacağız. Emeklilerimiz hesaplarında bu rakamı görecekleri” dedi.

Işıkhan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak, emeklileri sadece mali yönden değil sosyal yönden de destekleneceği projelere adım atmak istediklerinin altını çizdi.

“5 YILLIK DÖNEM İÇERİSİNDE ‘EV HANIMLARINA EMEKLİLİK” DÜZENLEMESİNİ YÜRÜRLÜĞE SOKACAĞIZ”

Ev hanımlarına emeklilik düzenlemesi hakkında ise Bakan Işıkhan, “5 yıllık dönem içerisinde ev hanımlarına yönelik bu iyileştirmeyi yapacağız. İsteğe bağlı sigortalılık kapsamında 3'de 1'lik prim desteğini devletimiz ödeyecek. Bu da ev hanımlarının yıpranmasına ve zarar görmesine neden olan faktörlerin azalmasını sağlayabilir. En azından emeklilik hakkına sahip olacaklar. Birçok şehir buluşmasında ev hanımlarından bu tepkileri aldık, bu düzenlemeyi dört gözle bekliyorlar. İnşallah bütçe disiplini doğrultusunda ev hanımlarına yönelik bu müjdeyi de Sayın Cumhurbaşkanımız ilerleyen zaman içerisinde verir. Biz de çalışmalarımıza başladık. Burada çocuk sayısına bağlı olarak, engelli çocuğunun olup olmamasına bağlı olarak farklı formüller olabilir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bakan Işıkhan, tüm kamu görevlilerine yaklaşık yüzde 50’ye yakın bir iyileştirme yapılacağını belirterek, emeklilerin, çalışanların ve iş verenlerin enflasyonla karşı karşıya kaldıklarında bir tahribata uğramayacaklarını dile getirdi.

EYT konusuna da değinen Işıkhan, bugüne kadar yaklaşık 2 milyon EYT başvurusunun başarıyla sonuçlandırıldığını, 120 bine yakın EYT dosyasında da işlemlerin devam ettiğini açıkladı. Işıkhan, 120 bin EYT dosyasını Aralık ayına kadar bitirmeyi hedeflediklerini de sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

“BAĞ-KUR'LULARA 5 YIL ÖNCESİNDE EMEKLİ OLMA HAKKI TANIYORUZ”

Bağ-Kur prim eşitlemesi konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan gerekli talimatları aldıklarını dile getiren Bakan Işıkhan, şu ifadelere yer verdi:

“7 bin 200'e güne düşürülmesi bizim için önemli sözlerden biri, bu konudaki çalışmalarımıza başladık. 9 bin yerine 7 bin 200 ödeyerek Bağ-Kur'lulara 5 yıl öncesinde emekli olma hakkı tanıyoruz. Bu konuda temel değişkenlerimiz, standartlarımız olacak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bütçe disiplini doğrultusunda bu hedefimizi de gerçekleştireceğiz.”
Bakan Işıkhan, basın mensuplarının çalışma hayatındaki sorunlarından haberdar olduklarını ve bu konuda İŞKUR aracılığıyla iletişim fakültesi öğrencilerine ‘Eğitim Kursu’ adı altında tecrübe kazanmaları ve istihdam edilmeleri yönünde bir çalışma başlatacaklarını da bildirdi.