Ekonomi Son dakika: Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Son dakika: Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

23.09.2021 - 15:29 | Son Güncellenme:

Son dakika haberlere göre, Merkez Bankası merakla beklenen faiz kararını açıkladı. Banka, politika faizini yüzde 19'dan yüzde 18'e indirdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 19 düzeyinden yüzde 18'e indirdi.

Haberin Devamı

"MERKEZ SÜRPRİZ YAPMIŞ OLDU"

CNN Türk canlı yayınında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Sefer Şener, konuya dair şunları söyledi:

“Piyasa beklentisi sabit tutması yönündeydi. Ancak son bir haftadır yaptığımız yayınlarda biz Merkez’in sürpriz yapabileceğinden bahsediyorduk. Merkez Bankası bu sürprizi de yapmış oldu. Merkez faiz kararını verirken küresel çapta neler oluyor bunu değerlendiriyor ve sonuçta bu kararı veriyor.

Önceki haftada sayın Merkez Bankası Başkanı bundan önceki süreçte manşet enflasyonundan ziyade çekirdek enflasyon vurgusu yapmıştı. Çekirdek enflasyon zaten bunun aşağısında. Merkez Bankası burada bir faiz azaltımının sinyalini vermişti.

Yıl sonuna kadar faizlerde 100 baz puanlık bir indirim bekliyorum. Çünkü şöyle söyleyelim Merkez’in manşet enflasyondaki beklentisi 14.1 seviyesinde. Uluslararası kuruluşlara bakıyoruz orada en yüksek beklenti 15.5 civarında dolayısıyla hala orada bir marj var. 150 baz puanlık bir marj var. Bu değerlendirmeler ışığında 100 baz puanlık bir indirimin daha gelmesi sürpriz olmayacaktır.

Haberin Devamı

Enflasyon ile ilgili beklenti yukarı değil de aşağı yönlü gitmeye başlarsa o zaman bu gündeme daha fazla oranda yapılma ihtimalini getirecektir. Şu anki veriler ışığında 200 baz puan hiç sürpriz olmayacaktır. Merkez Bankası bunu değerlendirmiştir.

"BANKALAR ÇAPINDA 200 BAZ PUANLIK BİR DÜŞÜŞ BERABERİNDE GELECEK"

Merkez faizi düşürdüğü zaman vatandaşın kullandığı krediler geri gelecektir. Bankalar çapında 200 baz puanlık bir düşüşü beraberinde getirecektir. Vatandaş daha rahat finansa kavuşsun diye doğal olarak insanlar kredi alamamaktan şikayet ediyor.

Konu kredileri ve tüketici kredilerine dönük faizlerin yüksek olmasından şikayet ediliyor. Şirketlerin finansmana erişimi açısından önemli bu. Vatandaş açısından ister ihtiyaç, konut ve taşıt kredisinde olsun bu kredilere belki de 200-300 puanlık bir yansıması olabilir.

Merkez Bankası özellikle kredilerin yavaşladığı ve bu sıkı duruşun piyasaları biraz daha durağanlaştırdığından bahsetti. Merkez Bankası alışverişi hızlandırmaya piyasayı hızlandırmaya çalışıyor. Son çeyrekte enflasyonun düşeceği beklendiği için bunu erken olarak vatandaşa ve şirket sermaye borçlanmalarına yansısın diye öne çekti. Bankaların vermiş olduğu kredi faizlerine yansıyacaktır.

Haberin Devamı

Fed 0.25’de faizi sabit tutmuştu. ABD’deki enflasyon beklentisi şu anda gerçekleşen 5.4. Yıl sonu beklenti 4.2’nin üzerine çıktı manşet enflasyon. Fed faizlerin çok aşağıda tutuyor. Enflasyon burada ana ölçüdür. Merkez Bankası’nın aldığı kararla kredilerin daha aşağı seviyelere çekilmesi ve piyasaların önünün açılması beklenen bir karardı. Yurt dışı piyasalarda herkes Türkiye’ye dönük yatırımlarda Merkez Bankası’nın kararlığını görüyor.

Yüksek faiz verdiğiniz sürece vatandaş ve şirketler yüksek faizlerle borçlanıyor. Bunun devamında da maliyet artışı yaşanıyor ve bu fiyatlara yansıyor."

TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI'NDAN YAPILAN AÇIKLAMADA ŞU İFADELER KULLANILDI

Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 19’dan yüzde 18’e indirilmesine karar vermiştir. Gelişmiş ülkeler başta olmak üzere dünya genelinde aşılamanın hızlanması küresel ekonomide toparlanma sürecini desteklemektedir. Bununla birlikte, aşılama oranlarındaki artışa rağmen salgında yeni varyantlar küresel iktisadi faaliyet üzerindeki aşağı yönlü riskleri canlı tutmaktadır. Küresel talepteki hızlı toparlanma, emtia fiyatlarındaki yüksek seyir, bazı sektörlerdeki arz kısıtları ve taşımacılık maliyetlerindeki artış uluslararası ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarının yükselmesine yol açmaktadır.

Haberin Devamı

Başlıca tarımsal emtia ihracatçısı ülkelerde yaşanan iklim koşullarının küresel gıda fiyatları üzerine olumsuz yansımaları görülmektedir. Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri yakından izlenmekle birlikte, gelişmiş ülke merkez bankaları enflasyondaki yükselişin talep kompozisyonundaki normalleşme, arz kısıtlarının hafiflemesi ve baz etkilerinin devreden çıkmasıyla birlikte büyük ölçüde geçici nitelikte olacağını değerlendirmektedir. Bu çerçevede, gelişmiş ülke merkez bankaları destekleyici parasal duruşlarını sürdürmekte, varlık alım programlarına devam etmektedir.

Haberin Devamı

Öncü göstergeler yurt içinde iktisadi faaliyetin üçüncü çeyrekte dış talebin de etkisiyle güçlü seyrettiğine işaret etmektedir. Aşılamanın toplumun geneline yayılarak hızlanması salgından olumsuz etkilenen hizmetler, turizm ve bağlantılı sektörlerin canlanmasına ve iktisadi faaliyetin daha dengeli bir bileşimle sürdürülmesine olanak tanımaktadır. Olumlu dış talep koşulları ve uygulanmakta olan sıkı para politikası cari işlemler dengesini pozitif etkilemektedir. İhracattaki güçlü artış eğilimi ve aşılamadaki kuvvetli ivmenin turizm faaliyetlerini canlandırmasıyla yılın geri kalanında cari işlemler hesabının fazla vermesi beklenmektedir. Cari işlemler dengesinde görülen iyileşme eğilimi fiyat istikrarı hedefi için önem arz etmektedir.

Enflasyonda son dönemde gözlenen yükselişte; gıda ve ithalat fiyatlarındaki artışlar ile tedarik süreçlerindeki aksaklıklar gibi arz yönlü unsurlar, yönetilen/yönlendirilen fiyatlardaki artışlar ve açılmaya bağlı talep gelişmeleri etkili olmaktadır. Bu etkilerin arızi unsurlardan kaynaklı olduğu değerlendirilmektedir. Diğer taraftan, güçlü parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki yavaşlatıcı etkileri devam etmektedir.

Parasal duruşun sıkılığı ticari kredilerde öngörülenin ötesinde daraltıcı etki yapmaya başlamıştır. Bunun yanında, bireysel kredilerin ılımlı seyre dönmesi için makroihtiyati politika çerçevesi güçlendirilmiştir. Kurul, para politikasının etkileyebildiği talep unsurları, çekirdek enflasyon gelişmeleri ve arz şoklarının yarattığı etkilerin ayrıştırılmasına yönelik analizleri değerlendirmiştir. Bu çerçevede para politikası duruşunda güncellemeye ihtiyaç bulunduğu değerlendirmesi yapılmış ve politika faizinde indirim yapılmasına karar verilmiştir.

TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak istikrar, ülke risk primlerindeki düşüş, ters para ikamesinin ve döviz rezervlerindeki artış eğiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı olumlu etkileyecektir. Böylelikle, yatırım, üretim ve istihdam artışının sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde devamı için uygun zemin oluşacaktır.