Ekonomi Son dakika: Rusya Merkez Bankası'ndan şok faiz artışı! ABD'den yeni yasak kararı

Son dakika: Rusya Merkez Bankası'ndan şok faiz artışı! ABD'den yeni yasak kararı

28.02.2022 - 09:54 | Son Güncellenme:

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları nedeniyle yaptırıma uğramasının ardından Rus halkı ATM’lere akın ederek, uzun kuyruklar oluşturmuştu. Hal böyle olunca Rusya Merkez Bankası politika faizini yüzde 9,5'ten yüzde 20'ye çıkardı. ABD Hazine Bakanlığı ise Rusya Merkez Bankası ile işlem yapılmasına yasak getirdi.

Rusya Merkez Bankası, Rus rublesinde değer kaybı ve enflasyonda yükseliş risklerinin önüne geçmek için faiz oranını iki katından fazla artırdı. Rusya Merkez Bankası gösterge faizi bin 50 puan artırarak yüzde 20'ye yükseltti. Gösterge faiz oranı 11 Şubat'ta yüzde 8,50'den yüzde 9,50'ye yükseltilmişti.

Haberin Devamı

Merkez Bankası yaptığı açıklamada, Başkan Elvira Nabiullina'nın Türkiye saati ile 16.00'da basın toplantısı yapacağını da duyurdu.

Rusya Merkez Bankası ve Rusya Maliye Bakanlığı yaptıkları açıklamalar ile yurt içi ihracatçı şirketlerin ellerindeki dövizin bir kısmını bugünden itibaren satmaları emrinin verilmesinin planlandığını duyurdular.

Yapılan açıklamaya göre, ihracatçılardan ellerindeki dövizin yüzde 80'ini yurt içi piyasada satmaları istenecek.

ABD'DEN AMBARGO KARARI

ABD, Rusya'nın Ukrayna'ya harekatı sonrası Moskova yönetimine yaptırımlarına bir yenisini ekledi. ABD Hazine Bakanlığı, Rusya Merkez Bankası'na ambargo koydu.

NE OLMUŞTU? 

ABD, AB ve İngiltere, Rus ekonomisine zarar verecek çok sayıda yaptırımı uygulamaya koydu. İngiltere ise Rusya'ya uygulanacak yaptırımların artırılacağını açıklamıştı.

Haberin Devamı

RUSYA MERKEZ BANKASI HEDEF ALINDI!

atı ülkeleri, Ukrayna'ya saldıran Rusya'ya ağır ekonomik bedel ödetmek için özellikle finans, enerji ve ulaşımla birlikte ticaret ve bireysel kısıtlamaları da içeren çok sayıda yaptırımı yürürlüğe koydu. İngiltere hükümeti bir dizi yeni tedbir açıkladı. İngiltere hükümetinden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Rusya ile Ukrayna arasında çatışma sürdükçe Rusya, uluslararası finansal sistemin dışında kalacak.

Ukrayna'nın Rusya tarafından işgaline karşı Rusya Merkez Bankası'nı hedefleyen daha fazla ekonomik tedbir alacağız.

Rusya MB'nin döviz rezervlerini ABD ve biz müttefiklerinin uyguladıkları yaptırımları baltalayacak şekilde kullanmasını engelleyeceğiz.

İngiltere vatandaşlarının Rusya MB'nin tarafı olduğu finansal işlemlerde bulunmalarının yasaklanmasını uygulamaya koymak için gerekli adımlar hemen atılacak.

Rus şirketlerinin İngiltere'de transfer edilebilir menkul kıymetler veya para piyasası enstrümanları ihrac etmeleri engellenecek."

SWIFT HAMLESİ

Rusya-Ukrayna savaşı sonrası ABD ve müttefiklerinden kritik bir SWIFT hamlesi geldi. Yapılan bu hamlenin onlarca ülkeyi etkilemesi bekleniyor. Peki SWIFT nedir? SWIFT'in etkileri ne olacak? Konuyla ilgili Prof. Dr. Sefer Şener "Rusya'nın bu saatten sonra işi ticari anlamda çok zor" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

'RUSYA CİDDİ SIKINTI YAŞAYACAK'

Peki SWIFT hamlesinin Rusya üzerindeki etkileri ne olacak? Prof. Dr. Sefer Şener, milliyet.com.tr'ye yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

"SWIFT sistemi uluslararası ödeme sistemidir. Yani ülke olarak ticaret yapıldığında sattığınız malın karşılığını karşı ülkedeki bankadan SWIFT yoluyla alıyorsunuz. İthalat yaptığınızda ödemenizi SWIFT yoluyla yapıyorsunuz. Aynı zamanda sadece ihracat-ithalat değil, şahıs olarak, diyelim Almanya'daki tanıdığınız para gönderecek ya da siz göndereceksiniz. Bu SWIFT sistemini kullanıyorsunuz. Türkiye'de bankalar arasında ya da kendi hesaplarınız arasında havale ve EFT kullanıyorsunuz. İş uluslararası düzeye geldiğinde, yani bir başka ülkeye para gönderimi yapacağınızda SWIFT sistemini kullanıyorsunuz. SWIFT sistemi çok önemli, hızlı, ucuz ve güvenli bir sistem. Yaklaşık 12-13 bin finans kuruluşu bu sistemi kullanıyor. Küresel çapta ticaretin ana noktalarından bir tanesi SWIFT tarafından oluşturuluyor.

Haberin Devamı

'RUSYA'NIN İŞİ ÇOK ZOR'

Rusya'nın SWIFT sisteminden çıkarılması demek, bundan sonra yapacağı para transferlerinde, ticarette çok ciddi sıkıntı yaşayacağı anlamına geliyor. Bu hamle için Rusya'nın dünya piyasasından izole edilmesi denebilir. Rusya'nın bu saatten sonra işi ticari anlamda çok zor. Çünkü yaptığı ihracatın bedelini SWIFT üzerinden alıyordu. Alternatif oluşturması gerekiyor. O da çok zaman alır, pahalıya mal olur ve güvenilir olup olmadığı tartışılır. Avrupa ve Batı, ABD aynı zamanda bu kararı kararlılıkla uygularsa Rusya'nın ciddi anlamda ticaret hacminin etkileneceğini görmek mümkün. Bugün itibarıyla da etkileri başladı. Rusya Merkez Bankası faiz artırdı. Bu çok ciddi anlamda Rus rublesinin değer kaybıyla da alakalı bir durum. Dolayısıyla etkileri bununla da sınırlı kalmayacak. Rus ekonomisi üzerinde artan bir etkisi olacak. Şunu da unutmamak gerekiyor. Bu sadece Rus ekonomisini etkileyecek bir durum değil, Rusya'yla ticaret yapan ülkeleri de etkileyecek. Avrupa doğal gazın yüzde 40'ını Rusya'dan alıyor. Bizim Rusya'yla 33-34 milyar dolarlık ticaret hacmimiz var. Dolayısıyla bu kadar yüksek ticaret hacmi SWIFT sisteminden dolayı etkilenecek. Rusya'yla ticaret yapan ülkeler bu durumdan olumsuz etkilenecek.

Haberin Devamı

'RUSYA'NIN EKONOMİSİNDE CİDDİ SONUÇLARI OLACAK'

Yaptığınız ihracatın bedelini SWIFT sistemi olmadığı için alamayacaksınız. Farklı bir yöntem kullanmanız gerekiyor. Ya da ithalat yapacaksınız. Parayı Rus bankalarına gönderemeyeceksiniz. O yüzden çok önemli bir yaptırım aslında. Eğer batı ve ABD bu yaptırımda kararlı olursa önümüzdeki 3-5 yıla sarkacak şekilde Rusya ekonomisi üzerinde çok ciddi sonuçları olacak. Geçici olarak düşünmemek lazım. Bu durum belli hayat standartını yakalamış Rus halkı üzerinde çok ciddi olumsuz etki yapacaktır. O yüzden SWIFT sistemi çok önemli bir sistem. Bu sistemin uygulanması Rusya'yı da farklı alternatiflere yönelmek anlamında teşvik edecektir. Rusya'nın bu sistemden izole edilmesi aynı zamanda dünya ticaretinden de izole edilmesi anlamına gelir. Bu durumu ilerleyen aşamalarda daha net olarak göreceğiz."

RUSYA'NIN ALTIN VE DÖVİZ REZERLERİ ARTTI

Öte yandan Rusya Merkez Bankası'nın (CBR) altın ve döviz rezervleri 1,4 milyar dolar arttı. Rusya Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamaya göre bir önceki hafta 638,2 milyar dolar olan rezervler 639,6 milyar dolara çıktı. Altın ve döviz rezervleri 2020 yılı sonunda 595,8 milyar dolar seviyesindeydi.

Rusya'nın altın ve döviz rezervleri 2021 yılı Ağustos ayında 618,2 milyar dolar seviyesini görmüştü. Rusya, Çin, Japonya ve İsviçre'nin ardından 4'üncü büyük rezerve sahip ülke konumunda bulunuyor.

JP MORGAN'DAN RUS EKONOMİSİ İÇİN FLAŞ TAHMİN

JPMorgan, Rus ekonomisinin uygulamaya konan yaptırımların etkisiyle 2022 ikinci çeyrekte bir önceki çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 20 daralmasını beklediklerini bildirdi.