Ekonomi Sosyal medyada etiket furyası

Sosyal medyada etiket furyası

20.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sosyal medyada iletişimi kolaylaştıran (#) hashtag’ler 10’uncu yılını kutluyor. Türk kullanıcılar en çok siyaset, spor ve TV konusunda hashtag’lere yorum yapıyor. Survivor, Beşiktaş, İstanbul ilk sırada yer alıyor.

Sosyal medyada  etiket furyası

Sosyal medyada ‘hashtag’ denilen ve (#) sembolü ile ifade edilen ‘etiket’ler 10’uncu yılını kutluyor. Bu uygulama 2007 yılında Twitter üzerindeki tüm tweet’leri kategorilendirmek ve Twitter arama sistemi üzerinden daha kolay bulunmasını kolaylaştırmak için geliştirildi. Ama kısa sürede Instagram, Facebook, Google+ gibi diğer sosyal platformlarda da kullanılmaya başlandı. Etiketler artık etkili bir iletişim sağlamak için sosyal medyanın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Kullanıcılar iletişim kurmak ve içerik paylaşmak için hashtag’i ihmal etmiyor. Ticari amaçlı hashtag kullanımları da var.

Haberin Devamı

Hashtag kullanımı, milyonlarca insanı aynı konu etrafında birleştirmeyi başarıyor. Özellikle gündeme dair önemli konu ve olaylarda sesini duyurmak isteyen kullanıcılara yardım ediyor. Bir Twitter kullanıcısının bir konu hakkında konuşmak isteyen insanları o konu isminin önüne # koyarak bir araya getirmeyi teklif etmesiyle ortaya çıkan hashtag, zaman içinde sosyal medya iletişiminin etkili bir aracı oldu.

Siyaset, spor ve TV

Peki, Türkler en çok hangi hashtag’leri kullanıyor. Sosyal medya takip ve araştırma şirketi Somera, 1 Ocak-17 Ağustos 2017 tarihlerini kapsayan analizinde Twitter ve Instagram’da en popüler hashtag’lerin yer aldığı listede dikkat çekici sonuçlar elde etti. Türkiye’de en çok hangi etiketlere ilgi gösterildiği ortaya çıktı. Twitter’da üç popüler konu olarak siyaset, spor ve televizyon kategorileri öne çıkıyor. Bu konulardaki hashtag’lerin ilk ona hakim olduğu görülüyor. İlk sırada Acun Ilıcalı’nın uzun yıllardır ilgiyle takip edilen yarışması Survivor (748.894 paylaşım) yer alıyor. Survivor’un ardından gündemde uzun süre konuşulan referandum süreci ile ilgili olarak ‘Evet’(568.338 paylaşım) hashtag’i gelirken, üçüncü sırada Spor Toto Süper Ligi şampiyon olarak tamamlayan Beşiktaş (551.621 paylaşım) bulunuyor.

Haberin Devamı

En iddialı nasıl kullanırsınız?

Twitter’da etiket oluşturmak için seçtiğiniz kelime veya kelimelerin önüne (#) simgesini koymalısınız. Ayrıca oluşturacağınız hashtag birden fazla kelime içeriyorsa kelimeler arasında boşluk olmadan yazmalısınız. Sosyal medyada etkili bir iletişim ve arama için # hashtag kullanımının da püf noktalarını bilmek gerekiyor. Hashtag’le mesajının erişeceği kişi sayısını katlarsınız. Hashtag’ler kısa, öz ve akılda kalıcı olmalı.

Kadın sorunlarına mercek

Sosyal medyada  etiket furyası


Twitter’da son on yılda kadınların sorunları da belli hashtag’ler altında dile getirildi. İşte Türkiye’deki tüm kadınların gönlünü birleştirmeyi başaran o hashtagler. #canımneistersegiyeceğim, #kadınaşiddetehayır, #özgecanaslan, #sendeanlat, #kıyafetimekarışma, #kızkardeşikk

Haberin Devamı

Instagram’da şehirler önde!

Instagram’daki en popüler hashtag’lerde şehir isimleri dikkat çekiyor. İlk üç hashtag sırasıyla İstanbul (1 milyon 940 bin), Ankara (1 milyon 78 bin paylaşım) ve İzmir (1 milyon 63 bin). Instagram’daki popüler başlıklardan olan ‘diyet’ ise 608 bin paylaşım ile 9 sırada yer alıyor.

Twitter yetkilileri, 10 yıl içinde hayatımızda büyük yer edinen hashtag’lere Türklerin de ilgisinin büyük olduğunu söylüyor. Dünya ve Türkiye’deki hashtag kullanımı arasında küçük farklılıklar olmasına karşın, Twitter kullanıcıları tüm dünyada benzer hashtag’lerle etkileşime geçiyor. Toplumsal olaylar, gerçek zamanlı gelişmeler, güneş tutulması gibi doğa olayları ve spor konuları, tüm Twitter kullanıcılarını harekete geçiren hashtag’lere kaynak oluyor.

YENİ ÜRÜN

Aktif kalemli Yoga

Lenovo, Yoga serisinin en son modeli Yoga 720’yi tanıttı. Aktif kalem özelliği ile büyük ses getirmesi hedeflenen Yoga 720 modeli, 360° döndürülebilir menteşesi ile dört farklı kullanım şekli sunuyor. Aktif kalem desteğiyle, One Note, Paint 3D, Word, Powerpoint ve Web tarayıcıları üzerinden kullanılabilen Ink özelliklerini kolayca yönetebilir, yaratıcılığınızı sergilerken günlük işlerinizi kolayca halletmenin keyfini yaşayabilirsiniz. Yoga 720’nin 13” modeli yalnızca 14,3 mm incelikte ve 1.3 kg hafiflikte. 7. Nesil Intel Core i7 işlemciye sahip modelin, FHD ekranı bulunuyor ve 8 saate varan pil ömrü sunuyor. JBL’in geliştirdiği hoparlörlerle Yoga 720’nin 13” modeli, Dolby Audio Premium teknolojisi ile kaliteli bir ses deneyimi de vadediyor.