Ekonomi Şubat ayı ihracatı 20 milyar $’ı aştı

Şubat ayı ihracatı 20 milyar $’ı aştı

03.03.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye, şubat ayında 21 milyar 86 milyon dolarlık ihracat yaptı. Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13.6’lık artışa karşılık gelen bu tutar, bütün şubatların en yüksek ihracatı olarak kayda geçti.

Şubat ayı ihracatı 20 milyar $’ı aştı

EKONOMİ SERVİSİ - Şubat ayı ihracatı, 6 Şubat depreminden etkilenen Adıyaman’da Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe’nin katıldığı bir toplantıyla açıklandı. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Geçen yılın şubat ayına göre yüzde 13,6 artışla 21 milyar 86 milyon dolarlık ihracat ile Cumhuriyet tarihinin en yüksek şubat ayı ihracat değerine ulaştık” dedi. 

Haberin Devamı

İthalat azaldı

Bakanı Bolat şu bilgileri verdi: “Şubat ayı itibarıyla son 12 aylık ihracat yüzde 1,6 artışla 258,7 milyar dolar olarak gerçekleşerek 2023 yıl sonundaki tarihi rekor düzey bir kez daha aşılmıştır. İthalatımız ise şubatta yüzde 8,5 azalarak 28 milyar 87 milyon dolar gerçekleşmiştir. Dış ticaret açığı şubatta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 42,3 azalarak, 7 milyar dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı da 14,6 puan artışla yüzde 75,1’e yükseldi.”

Depreme rağmen...

Mustafa Gültepe ise Adıyaman’ın da aralarında bulunduğu 11 ilin bir yıl önce iki büyük depremle sarsıldığın hatırlattı. Depremlerin yaraları tam olarak sarılamasa da bir yılda önemli mesafe kat edildiğini belirten Gültepe, “Büyük yıkıma rağmen 11 ilimiz geçen yıl 19 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdi. Bu yılın ilk iki ayında ise afet bölgesindeki illerimizin toplam ihracatta artıya geçtiğini görüyoruz. Adıyaman da yaklaşık 10 milyon dolar ihracatla Şubat 2022’deki hacminin üzerine çıktı” dedi.

Haberin Devamı

Otomotiv ilk sırada

En çok ihracat yapan sektörler arasında otomotiv 3 milyar 130 milyon dolarla ilk sıradaki yerini korudu. Otomotivi 2,6 milyar dolarla kimyevi maddeler, 1,5 milyar dolarla hazır giyim ve konfeksiyon izledi. Şubat ayında ihracatın ortalama kilogram birim değeri ise 1,43 dolar oldu.