Ekonomi Sürdürülebilir bir dünya için çalışıyor

Sürdürülebilir bir dünya için çalışıyor

25.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Altınyıldız Classics, tarladan fabrika ve mağazalarına kadar büyük bir ekosistemi kapsayan tüm süreçlerini ‘Dünya Yaşasın Diye’ platformu altında yeşil adımlar atarak yürütüyor.

Sürdürülebilir bir dünya için çalışıyor

Altınyıldız Classics, üretim faaliyetlerini doğaya, insana ve ekonomiye saygılı şekilde yürüterek daha sürdürülebilir hale getirmeyi hedefliyor. Yapılan açıklamaya göre, bu amaçla da sürdürülebilirlik alanında imza attığı tüm çalışmalarını tek bir çatı altında topladığı ‘Dünya Yaşasın Diye’ platformunu oluşturdu.

Haberin Devamı

Marka, sürdürülebilirlik başlığının sosyal tarafında Birleşmiş Milletler’in 2030 yılına kadar aşırı yoksulluğu sona erdirme, eşitsizlik ve adaletsizlik ile mücadele ve iklim değişikliğini düzeltme amacıyla üzerinde uzlaştığı 17 Küresel Amaç’tan kurum için öncelikli konulardan biri olan ‘Nitelikli Eğitim’ konusunu odağına alarak ‘Her Mağaza Bir Öğrenci’ projesini hayata geçirdi. Projede her mağaza ile bir üniversite öğrencisine eğitim bursu verilirken, part time iş imkanı, staj ve istihdamda da öncelik sağlanıyor.

Yeşil Çatı’ projesi ile İzmir Torbalı’da yer alan genel merkezinin 14 bin metrekarelik alanına Güneş Enerjisi Santrali (GES) kuran Altınyıldız Classics, burada Mayıs 2022’den itibaren 1.7 megavat elektrik üretimi gerçekleştirdi. Bu sayede fabrika ve merkez ofisin tüm elektrik ihtiyacını kendi santralinde ürettiği temiz enerjiyle karşılıyor. Üretim merkezinde sürdürülebilir parça boyama ile 4 milyon litre su tasarrufu sağlayan marka, renkli pamuk ekimi ile de kendiliğinden renkli pamuklar elde ederek bazı kimyasal işlem aşamalarını eliyor ve böylece önemli miktarda su ve enerji tasarrufu sağlıyor.

Haberin Devamı

Geri dönüşüm

Atıkların geri dönüşümü konusunda çalışmalar yapan marka, üniversite iş birlikleriyle yüzde 100 Sürdürülebilir Vitrin Projesi’ni de hayata geçirdi.

Pilot mağazalarda başlatılan ve sayısı her geçen gün artırılan atık toplama kutuları sayesinde son tüketicinin farkındalığını artıran Altınyıldız Classics, mağazalarda toplanan tüm atık giysi ve kumaşları geri dönüşüme gönderiyor. Marka tüketicileri teşvik etmek için eski giysileri getirenlere de yüzde 15 indirim fırsatı sunuyor. Mağazalarındaki tüm operasyonlarda bir yenilik olarak karton kutu ile nakliye ve lojistik yapmaya son veren Altınyıldız Classics, bunun yerine tekrar tekrar kullanılabilen, geri dönüştürülmüş malzemeden üretilmiş plastik koli düzenine geçiş yaptı. Bu dönüşüm sayesinde neredeyse 2.000 hektarlık ormanın bir yılda sağladığı fayda kadar karbon emisyonu azaltımı sağlamış oldu.

Marka aynı zamanda üretim esnasında oluşan kırpık kumaş parçaları için de Uşak’ta faaliyet gösteren bir geri dönüşüm firması ile iş birliği içerisinde döngüsellik projesine imza attı. Üreticilerinin oluşturduğu tüm atık kumaşları renk ve içeriklerine göre ayrıştırılarak Uşak’ta bulunan ‘OEKO-TEX Standart 100 ve Global Recycled Standard (GRS)’ sertifikalı Haksa Tekstil fabrikasında ipliğe dönüştürülmesini ve geri dönüşüme katkı sürecinin daha kapsamlı şekilde yürütülmesini sağlıyor.