Ekonomi Tahsilatlar için çözüm...

Tahsilatlar için çözüm...

01.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Çeklerin bankalara ibrazı ile icra iflas takiplerinin 31 Mayıs 2021’e kadar durdurulması için çıkarılan yasa, karşılığı olan çeklerin de tahsil edilememesine neden oldu. Çek tahsilatında yaşanan sorun, Ticaret Bakanlığı’nın devreye girmesiyle çözüldü.

Tahsilatlar için çözüm...

Mithat Yurdakul - TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen kanuna göre, çeklerin bankalara ibrazı ile icra iflas takiplerinin 31 Mayıs 2021’e kadar durdurulmasına karar verilmişti. Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenleme uyarınca, 30 Nisan ile 31 Mayıs arasında, vadesi gelen kambiyo senedine dayalı alacaklar hakkında icra ve iflas takibi başlatılmayacak, ihtiyati haciz kararı verilemeyecek. Düzenlemeyle başlamış olan takipler de durdurulmuş oldu.

Haberin Devamı

Bakanlık devreye girdi

Ancak düzenlemeyle, çek tahsilatında sorunlar yaşanmaya başladı. Çekinin karşılığı olanların da tahsil edilemediği, düzenlemedeki ibraz yasağı maddesinin tahsilatlara engel olduğu belirtildi. Yasayla birlikte, bankalarda temerrütlerin meydana gelebileceği, çalışanların maaş ödemelerinde zorlanılabileceği itirazları geldi.

İş insanlarının şikayetleri üzerine Ticaret Bakanlığı devreye girdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “İbraz süresinin son günü 30 Nisan - 31 Mayıs 2021 tarihleri arasına isabet eden çeklerin belirtilen tarihler arasında bankaya ibrazı halinde, çek hesabı sahibinin hesabında çekin karşılığının bulunması kaydıyla ödenmesi, aksi takdirde 1 Haziran 2021 tarihinden önce ‘karşılıksızdır’ işlemi yapılmaması gerekmektedir” denildi.

Haberin Devamı

Açıklamada, oluşan tereddütleri gidermek ve uygulama birliğini sağlamak üzere ilgili kurumlara bildirim yapıldığı kaydedildi. Bakanlığın açıklamasının ardından sorunun çözüldüğü ifade edildi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Ticaret Bakanlığı’nın genelgesi kapsamında çek takas işlemleri ve karşılığı olan çeklerin tahsilatına tekrar başlanmıştır” ifadesini kullandı.