Ekonomi‘Tarım, savunma gibi stratejik bir sektör’

‘Tarım, savunma gibi stratejik bir sektör’

14.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “Tarım sektörü savunma sanayi kadar stratejik bir sektör. Dünya tarım sektörünün önemini önce pandemide ve sonra da Rusya-Ukrayna Savaşı’nda müşahede etti” dedi.

‘Tarım, savunma gibi stratejik bir sektör’

AYLİN RANA AYDİN - Ziraat Bankası tarafından dün 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü kapsamında ‘Ziraat Bankası Tarım Ekosistemi Buluşması’ düzenlendi. Programın açılışında konuşan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “Tarım sektörü en az savunma sanayi kadar stratejik bir sektör. Dünya tarım sektörünün önemini önce pandemi devamında da Rusya-Ukrayna Savaşı’yla yaşayarak müşahede etti” dedi. “Üretimde odaklanacağımız öncelik kendi 85 milyonumuzun ihtiyaçlarını karşılamaktır. Öncelikli olarak ülkemiz için üreteceğiz” diyen Kirişci, şöyle konuştu:  “Dijitalleşmeye destek vereceğiz. Tarımda desteklerimiz bir hayli fazla. Desteklerde sadeleşmeye gideceğiz; herkesin anlayabileceği aylık, dönemlik, sezonluk üretim ve hasat dönemlerine denk gelecek şekilde düzenleyeceğiz. Ülkede arz ve talebi birbirine yaklaştıracağız, bu durum fiyat istikrarını da beraberinde getirecek.”

Haberin Devamı

29 milyar TL destek

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ise 2022 yılı için belirlenen 25.8 milyar TL’lik tarımsal destek bütçesine hububat üreticilerine ödenmek üzere 3.2 milyar TL ek girdi desteği ilave ederek 29 milyar TL’ye çıkardıklarını belirtti. Nebati, son 5 yılda çiftçilere 90 milyar TL destek ödemesi gerçekleştirdiklerini aktardı. 2021 içinde 896 bin üreticiye 75 milyar TL tutarında hazine destekli kredi kullandırdıklarını ifade eden Nebati, “Kredi faizinin, yüzde 70’i bakanlığımız tarafından karşılanmıştır. Böylece, 4.6 milyar TL tutarında faiz desteği sağladık. 2022’de önceki yıla göre iki katından fazla artışla 9.8 milyar TL faiz desteği sağlamayı öngörüyoruz” dedi.

Modern sulama

Haberin Devamı

Verimliliğin artırılmasına yönelik en önemli hususlardan birinin de modern sulama olduğunu belirten Nebati, şöyle konuştu:  “Enerji maliyetleri ekimi yapılamayan arazilerin artmasına yol açıyor. Tarımsal sulamada güneş enerjisi santrali kurulumunda Ziraat Bankası vasıtasıyla 12 ay ödemesiz 84 ay vadeli kredi imkanı getirdik. 2023 sonuna kadar devam eden bu imkanla 7.5 milyon TL azami kredi kullanma limiti, yurt içinde üretilen makine teçhizat için yüzde 100, bunun dışındaki makine teçhizatta da yüzde 75 oranında faiz desteği sağlıyoruz. Sulama projeleri kapsamında DSİ ile TOKİ arasındaki işbirliği ile 830 bin hektar olarak planlanan projelerin öncelikli olarak 390 bin hektarlık alanı içeren 143 sulama projesini hayata geçiriyoruz.”

İklim değişikliği ve tarım başlığına da değinen Nebati, “Araştırmalar, 2050 yılında dünyamızın ulaşacağı toplam nüfusu beslemek için bugünkünden yüzde 60 daha fazla gıdaya ihtiyaç duyacağımızı gösteriyor. Bu orandaki gıda üretimi için de yüzde 15 daha fazla suya gereksinim duyulacaktır” dedi. İklim değişikliği nedeniyle yüzey suyu mevcudiyetinin azalacağının, kurak mevsimlerin uzayacağının tahmin edildiğini kaydeden Nebati, “Türkiye, kuraklık stresi ve yenilenebilir su arzındaki değişkenlik nedeniyle tarım için suyun mevcudiyeti açısından riskli durumdadır. Bu nedenle, su talebi düşük olan ürünlere yönelik modelleri geliştirirken eş zamanlı olarak modern sulama yöntemleriyle su kullanımını verimli hale getirmeliyiz” dedi.

Haberin Devamı

Konut sektörüne destek

Konut sektörüne yönelik açıklanan destek paketiyle ilgili de açıklamalarda bulunan Nebati, şöyle devam etti:  “Konut sektörüne yönelik 3 destek paketi, hedef odaklı bakış açımızı yansıtıyor. Bu 3 paketle, ilk konutunu alacak vatandaşlarımızın uygun maliyetli kredi imkanıyla konuta erişimini artıracak, ters dolarizasyonu destekleyecek, tamamlanmamış inşaatların bitirilerek konut arzının artırılmasını sağlayacağız. Ayrıca, inşaat firmalarına bir yıl boyunca konut satış fiyatlarını sabit tutmaları şartıyla destek vereceğiz. Konut paketini haksız kazanç elde etmek için kullananlara göz yummayacağız.”

167 milyar TL’lik tarım kredisi

Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, Türkiye’nin tarım alanında barındırdığı fırsatlarla birlikte dünyada ilk 10 tarım ülkesi içerisinde yer aldığını açıkladı. Tarım sektörüne verilen ve kullandırılan kredilerden bahseden Çakar, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

”Tarım sektöründe finansmana erişim noktasında bir sorun görünmemektedir. Bankamız başta olmak üzere sektördeki birçok banka kredi kullandırmaktadır. Bankalar arasındaki rekabetten kazanan çiftçimiz olacaktır. Bankacılık sektörünün 2021 yıl sonu itibarıyla tarım sektöründe kullandırdığı toplam kredi 167 milyar lira seviyesindedir. Tarım kredileri bugün itibarıyla 189 milyar TL’ye çıktı. Üreticilerimiz kullandıkları tarımsal kredilerini ödüyorlar. Tarım kredisini kullanan üretici sayısını 1 milyona çıkarmayı hedefliyoruz. Bankamızın kullandırdığı tarım kredilerinin diğer kredilerden bir farkı var. Bankamızın kullandırdığı kredilerin yüzde 84’ü sübvansiyonlu kredilerden oluşuyor. Sübvansiyonlu kredilerin yüzde 29’u yani 31 milyar TL’sinin faizi Hazine ve Maliye Bakanlığımız tarafından karşılanıyor.”

 

EN ÇOK OKUNANLAR

KEŞFETYENİ

İlgili Haberler