Ekonomi TAŞYAPI CADDE’YE 400 MİLYON DOLARA DÖRDÜZ KULEYİ DİKTİ

TAŞYAPI CADDE’YE 400 MİLYON DOLARA DÖRDÜZ KULEYİ DİKTİ

09.06.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Taşyapı tarafından Bağdat Caddesi’nde yapılan Four Winds Residence, 400 milyon dolar yatırıma sahip. 420 konuttan oluşan projede satışlar eylülde başlarken, Emrullah Turanlı ise, “Bürokrasi nedeniyle projede 5-6 yıl gecikme yaşandı” dedi

TAŞYAPI CADDE’YE 400 MİLYON DOLARA DÖRDÜZ KULEYİ DİKTİ


Türkiye’deki gayrimenkul projelerinin portföy büyüklüğü 7 milyar doları bulan Taşyapı İstanbul Bağdat Caddesi’nde 400 milyon dolarlık Four Winds Residence adındaki dördüz kuleleri görücüye çıkardı. 1980 yılından beri gayrimenkul projeleri geliştirdiğini belirten Taşyapı Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı, bu projenin de Taşyapı’nın geldiği noktayı göstermesi bakımından önem taşıdığını belirterek, bürokrasi nedeniyle projenin 5-6 yıl geciktiğini söyledi.
Projenin yapıldığı arazinin 2.07 emsalli devlet binaları olduğunu, fakat sonraki süreçte hazinenin burayı konut imarına çevirip satışa çıkardığını anlatan Turanlı, “İhaleyi biz kazandık ve 2003 yılında sözleşme yaptık, 2005 yılında ise çalışmalara başladık. Fakat proje bazı bürokratik engeller ve hukuki sorunlar nedeniyle ilerleyemedi. Burada 5-6 yıl zaman kaybettik. Şu anda açılan tüm davaları kazandık” dedi. İyi yapılan projelere destek olunması gerektiğinin altını çizen Turanlı, şu bilgileri verdi:
“Arazi 44 bin 500 metrekare. Bunun sadece 2 bin 800 metrekaresine binaları oturttuk. Kalan bölümü yani arazinin yüzde 93’ünü ise tamamen yeşile bıraktık. Projenin yanında çok büyük park olmasına rağmen yeşil alana önem verdik. Benzer bölgelerde binalar emsal artırılmadan dikey büyümeli. Bu sayede kentleri bina ve beton yığını olmaktan kurtarabiliriz.”

2 katı özel günlere ayırdı
Turanlı, projenin farklı özellikler taşıdığını belirterek, bunlardan birinin her blokta 2 kat olarak planladıkları etkinlik alanları olduğunu vurguladı. Bu bölümlerde doğum günü kutlamaları ve misafir ağırlamalarının yapılabileceğini kaydederek, “Yaklaşık 1200 metrekareyi bu alan için ayırdık. Bu sayede evde yapılamayacak ağırlamalar burada rahatlıkla yapılabilecek” diye konuştu. Projede doğayı kirletmeyen malzemelerin yanı sıra atık suların tekrar kullanılmasına yönelik uygulamaların bulunduğunu söyleyen Turanlı, “İnşaatın temelinden çatısına kadar titizlikle çalışmalar yapılıyor. Dekorasyona büyük önem veriliyor. Bu projede özel terzi gibi müşteri talepleri doğrultusunda konutları şekillendiriyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

Eylülde satışa çıkıyor

Emrullah Turanlı, projeye yoğun bir ilgi olduğunun altını çizerek, “Topladığımız bu taleplerle projeye bir hayli ilgi oluyor. Eylülde satışlara başlayacağız. Bu nedenle şimdilik sadece kayıt alıyoruz” dedi. Four Winds Residence’a sanayiciler, avukatlar, doktorlar, kuyumcular ve maliyeciler gibi üst gelir grubundakilerin talip olduğunu belirterek, “Henüz fiyatlarımız da belirlenmedi. Çok ucuz ya da pahalı olmayacak. Bölgedeki duruma göre fiyatlandırma yapacağız” dedi. Turanlı, satışlarda 120 aya kadar vade imkânı sunacaklarını da söyledi.

‘Bitirmeden satmam’

Turanlı, Four Winds Residence’tan önce kendisinin de maketten konut satışı yapmasına rağmen, artık bu tür satışlara karşı olduğunu belirterek, “Four Winds Residence’ta inşaat bittikten sonra satışa çıkacağım. Ev almak ciddi bir iş. Borsa gibi olmamalı, bugün alıp yarın kârlı olarak satılmamalı. Bu projeler oturumluk projeler. Bundan sonra da inşaatı bitirdikten sonra satışa çıkacağım. Bunu yapacak finans gücümüz de var” açıklamasını yaptı.

Fikirtepe’de karar kıldı

Haberin Devamı

Turanlı, İstanbul’un en güzel yerlerinde büyük arsaları bulunduğunu açıklayarak, Seyrantepe, Altunizade ve Maslak’ta çalışmaların sürdüğünü söyledi. Fikirtepe’ye de girdiklerini açıklayan Turanlı, “Bölgede yoğunluk fazla ama başarılı bir çalışma olacak. Belediyeyi tebrik etmek gerek. Orada 20 dönümlük arsayla anlaşma yaptık, şimdi 2. 20 dönüm için çalışıyoruz” dedi. Turanlı, gayrimenkul dışında turizm, sağlık, otopark, enerji ve tarım alanlarında yatırımlarının olduğunu da dile getirdi.

81 ile proje yapacak

Emrullah Turanlı, Taşyapı markasını tüm Türkiye’ye yayacaklarını belirterek, amaçlarının her ilde en az bir proje yapmak olduğunu söyledi. Bazı illerde küçük bazı illerde ise büyük ölçekli projeler yapacaklarını vurgulayan Turanlı, ilk olarak Gaziantep, Malatya ve Konya gibi illere yöneleceklerini söyledi.


4 açıdan İstanbul görüyor

Anadolu Yakası Selamiçeşme’de yer alan, inşaatı devam eden Fourwinds 49 katlı 4 kule ve 420 konuttan oluşuyor. İnşaatı 2013’te tamamlanacak projede basketbol, voleybol, futbol, tenis kortları, açık - kapalı yüzme havuzu, 4 katlı otopark, spor kompleksi ve çocuk oyun parkları da yer alıyor. İstanbul, Adalar, Marmara Denizi ve Çamlıca tepesini gören projede 87 ile 655 metrekare arasında farklılık gösteren 1+1, 2+1, 3+1, 4+1 tipinde 420 lüks daire bulunuyor.

Haberin Devamı

Kentsel dönüşümle Bakırköy’de emlak fiyatları yükseliyor

Maxera Gayrimenkul ofisinde gayrimenkul danışmanlığı yapan Atalay Kılıçoğlu, Bakırköy’deki yeni projeleri, yatırım fırsatlarını ve fiyatları inceleyip,bölgeyi analiz etti

Konjonktür
Bakırköy’de gayrimenkul piyasası, satış olarak durağan seyrediyor. Kentsel dönüşümle ilgili olarak bölgede fiyatların yükseldiği söylenebilir. Semtte özellikle 2+1 daireler tercih ediliyor. Bölgede genel olarak 30-40 yaşında binalar mevcut. Son günlerde bölgeye 2 kat fazla imar verileceği ve binaların yenileneceği konuşuluyor. Zuhuratbaba’da İncirli, Kartaltepe’de Koşuyolu, Akatlar’da Demirkapı caddeleri bölgede öne çıkan sokaklar arasında.

Haberin Devamı

YENİ YATIRIMLAR
Yeni yatırımlar genellikle İncirli bölgesinde yoğunlaşıyor. Bu bölgede 8 bloklu bir proje ve Halk Bankasının Kiler Grubu ile yapmış olduğu inşaatlar başlamış durumda. Bakırköy’de yatırımcıların ilgisini çeken yerler arasında ayrıca sahil yolu da bulunuyor. Bölgenin bu kesimlerinde de yeni projeler yapılması bekleniyor.

SATILIKLARDA DURUM
Satılık piyasasının durağan ilerlediği söylenebilir. Kentsel dönüşüm söylentileri sebebi ile bölgede fiyatlar bilinçsizce yükseliyor. Genel olarak Kartaltepe ve Zuhuratbaba bölgeleri bahçe nizamlı olmaları sebebi ile rağbet görüyor. Sahil bölgelerinde ise deniz manzaralı gayrimenkuller tercih ediliyor. Ara kat, eski binalardaki 2+1’ler için fiyat aralığı 230 bin ile 260 bin lira arasında seyrediyor. 3+1’ler için ise 270 bin ile 320 bin lira arasında değişiyor.

KİRALIKLARDA DURUM
Genellikle 2+1 dairelere talep yoğun oluyor. Bölgede kiralık talebi daha çok çalışan kesimden geliyor. Kiralamalarda kurumsal firmalarda çalışan kişiler ve hastanede çalışan doktorlar tercih ediliyor. Bölgede özellikle bazı kesimler ön plan tutuluyor. Zuhuratbaba taraflarında devlet hastanesine yakın bölgeler, İncirli’de servis araçlarının geçtiği bölgeler ve metro-metrobüse yakın bölgeler tercih ediliyor. Fiyat ortalaması 2+1 ara kat daireler için 900-1.000 lira arası, bahçe katları 750-800 lira arasında değişiyor. 3+1’lerde ise 1.100-1.750 liraya kadar çıkabiliyor.

ALICI PROFİLİ
Bölge özellikle çalışan kesim tarafında tercih ediliyor. Yeni evli çalışan kesim ve çocukları için okul ve dershanelerin bölgede yoğun olması da bölgeyi seçmelerinde önemli bir sebep oluyor.

PRİM FIRSATLARI
İncirli, İstasyon ve İstanbul Caddeleri’nin iş yeri kiracılı olarak yatırımcıların dikkatini çekiyor. Bölge gayrimenkul anlamında aylık yüzde 1-2 prim yapıyor. Kira gelirleri ise 2+1 dairelerde 950 ile 1.000 lira arasında değiştiği için yatırımcılar kiraya vermek amacıyla daire alabiliyor. Bölgede kiracı talebi fazla olduğundan kiralamalarda uzun süre beklemeler olmuyor.

TİCARİ GAYRİMENKUL
Bölge genelde yatırımlık olarak talep gören semtler arasında bulunuyor. Cadde üzeri; düzayak ve apartman daireleri ticari gayrimenkul olarak tercih ediliyor. Ofis olarak ise genel anlamda satılıklardan çok kiralamalara yoğun bir talep söz konusu.

Haberin Devamı

Hedefi katlayan YDA Grup GYO kurup başa oynayacak

Ankaralı YDA Grup yeni hedefini belirledi. 2.5 milyon metrekarelik konut yapan firma 3 yıl içinde GYO olup halka açılmayı planlıyor. Firmanın 1.5 milyon euro’luk hastane yatırımları da bulunuyor

Yurtiçi ve dışındaki projeleriyle gayrimenkulün devleri arasına giren Ankaralı YDA Grup’un inşaattaki hızlı ve sessiz yükselişi sürüyor. YDA İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan, bundan 5 yıl önce ‘5 yılda 5 bin konut’ hedefi koyduklarını hatırlatarak, “Geldiğimiz noktada hedefi katlayarak 20 bine yakın konuta ulaştık” dedi. Büyüme stratejilerinde Ankara’nın yanı sıra İstanbul’un büyük bir etkisinin bulunduğunu anlatan Arslan, “İstanbul’daki üçüncü projemizi satışa sunduk. Zeytinburnu’ndaki The İstanbul Residence’da yaklaşık 1 hafta içinde yüzde 35 satış rakamına ulaştık” dedi.
Piyasanın genel itibariyle durgun seyretmesine rağmen, projedeki fiyatları uygun tutmaları nedeniyle böyle bir satış grafiği yakaladıklarını ifade eden Arslan, “Konutta fiyat düşürmek mümkün değil. Sonra inandırıcılığınız kalmaz. Uygun fiyatla çıkarsanız vatandaş da kazanır. Biz bunu yapıyoruz” diye konuştu. Bunun en iyi örneklerinden birinin yine aynı bölgedeki Sahilpark projesi olduğunu belirten Arslan, “Oradan 1.5 yıl önce konut alanlar şimdi yüzde 40 prim yaptı. Projede anahtarları da teslim ettik. The İstanbul Veliefendi ve The İstanbul Residence projelerimizden alanlar da bu oranlarda prim kazanacaktır” dedi.

‘The’ serisine devam
Bu başarılı projelerin İstanbul’daki beklentilerini karşıladığını ifade eden Hüseyin Arslan, ‘The’ serisini devam ettireceklerini kaydetti. İstanbul Avrupa yakasında 3 proje için hazırlıklara başladıklarını açıklayan Arslan, bunlardan birinde sözleşme aşamasında, diğer ikisinde ise çalışmaların sürdüğünü vurguladı. Aslan, İstanbul’u önemsediklerini ve kente değer katmak istediklerini belirterek, “İstanbul’daki büyük ihalelerle ilgileniyoruz. Özellikle TOKİ’nin gelirpaylaşımı ihalelerine girebiliriz” diye konuştu.

Tüm portföy GYO’ya

Şu anda devam eden konut projelerinin toplam 2.5 milyon metrekare inşaata denk geldiğini belirten Arslan, “Ankara ağırlıklı olmak üzere birçok yeni projemiz daha olacak. Bu sayede çok daha büyük işlerin altına imza atacağız” dedi. Hüseyin Arslan, konutun dışındaki projelerin devreye alınmasıyla çok büyük bir portföye ulaştıklarını anlatarak, 3 yıl içinde gayrimenkul yatırım ortaklığı (GYO) kurup halka açılacaklarını söyledi. Arslan, özellikle kira gelirlerini GYO’nun sepetine ekleyeceklerini belirterek, “Türkiye’nin en büyük GYO portföylerinden birine sahip olacağız. Ayrıca AVM ve konut projelerimizi de bu portföye dahil edeceğiz, hastaneler de havaalanları da GYO’nun içine girecek” dedi.

Şehir hastanesi işletecek

Hüseyin Arslan, kamu-özel sektör ortaklığıyla büyük şehir hastaneleri yatırımları da olduklarını vurgulayarak, şu bilgileri verdi: “Hastaneler bir kampüste toplanıyor. Yatak ve kalitesi artırılıyor. Çevreye duyarlı ve modern hastaneler yapıyoruz. Kayseri’de 1583 yatak, Manisa’da 668 yatak, Konya’da 838 ve Mersin’de 1253 yatak kapasiteli hastaneleri yapıyoruz. Burada toplam 1.5 milyar euro’luk yatırım yapıyoruz. 3 yıl içinde inşaatları tamamladıktan sonra 25 yıl boyunca işletmesini biz yapacağız. Bu yatırımlar için kamunun cebinden para çıkmıyor.”
Hastanelerdeki bu modelin yurtdışında İngiltere, Fransa ve Kanada gibi ülkelerde denendiğini ve başarılı olduğunu dile getiren Arslan, “İlk olarak Kayseri’deki hastaneyi devreye alacağız. 2014 Şubat ayında teslim edilecek.

Ankara’da kafesi sökecek

Hüseyin Arslan, Ankara’da büyükşehir belediyesinden satın aldıkları arsada yeni proje çalışmaları yaptıklarını anlatarak, daha önce belediyenin yaptığı çelik konstrüksiyonları sökeceklerini söyledi. Arslan, arsada Ankara’ya yakışır şekilde ofis ya da rezidans yapacaklarını ifade eden Arslan, sökümlere ise bu yıl başlayacaklarını aktardı. Arslan, en büyük arsa stoklarının Ankara’da bulunduğunu belirterek, şunları söyledi:
“The serisi başkentte de devam edecek. Söğütözü’nde 700 konutluk The Ankara projesine başlayacağız. Yenimahalle’de 3.500 konutluk bir proje daha başladı. Kentsel dönüşüm yapılan bu projeyle önce hak sahiplerinin konutları verilecek. Projenin içinde temalı park da olacak.”

Kayseri’ye rezidans
Hüseyin Arslan, bir başka yeni projenin ise Kayseri’de olduğunu açıklayarak, ‘The Kayseri Rezidans’ adındaki projede
168 rezidans yapacaklarını vurguladı. Arslan, 70 metre ile Kayseri’nin en yüksek binası konumundaki projenin ruhsatını aldıklarını ve kısa süre içinde satışa çıkacaklarını ifade etti.

Denize nazır 3 kulede otel hizmeti veriyor

Astay Gayrimenkul tarafından 175 milyon dolar yatırımla hayata geçirilen konut projesi OnaltıDokuz İstanbul’da yaşam başladı. Mayıs ayı itibariyle teslim sürecine başlanan projede, en alttan en üst kata kadar deniz manzarası sunuluyor.
Four Seasons Bosphorus ve Four Seasons Sultanahmet otellerinin yatırımcısı Astay Gayrimenkul’un, İstanbul’un gelişen merkezi Zeytinburnu’nda yükselen ilk konut projesi OnaltıDokuz İstanbul, ev sahiplerine sunduğu Marmara'dan Haliç'e ve Boğaz'a hakim manzarasıyla dikkatleri üzerine çekiyor.
Teslim sürecinden çok önce daire satışlarının yüzde 85’inin tamamlandığı OnaltıDokuz İstanbul, 30 bin metrekare arsa büyüklüğüne sahip. 154 bin metrekare inşaat alanında gerçekleştirilen proje, 36, 32 ve 27 katlı olmak üzere 3 blok olarak tasarlanmış. Toplamda 496 konutun bulunduğu projede büyüklükleri 92 ile 246 arasında değişen 1+1, 2+1, 3+1, 4+1, 3+2 ve 6,5+2 olmak üzere 6 tip rezidans ya da apart daire seçeneklerine yer veriliyor. Konutların dışında 150 adet apart ünitenin de bulunduğu projede, dairelerin metrekare fiyatları ise 8 bin ile 12 bin lira arasında değişiyor.
Dört mevsim boyunca faaliyet gösterecek açık ve kapalı yüzme havuzlarına yer verilen projenin sosyal donatıları arasındaysa, fitness merkezi, tenis kortu, basketbol sahası, tartan pist ve koşu parkuru gibi pek çok aktivite mekânı bulunuyor. Ayrıca projede, çocukların rahatı için özel oyun alanları ve kreşler yer alıyor.
Sahil yolu üzerinde, Marmaray ve tüp tünel girişine komşu olan OnaltıDokuz İstanbul, Boğaziçi Köprüsüne 16, Atatürk Havalimanı’na 8, E–5 karayolu ve İDO Yenikapı iskelesine de 4 km uzaklıkta bulunuyor.
OnaltıDokuz İstanbul’da, hayatı kolaylaştıran araç kiralamadan 2. el gayrimenkul değerlendirme hizmetine, çocuk bakıcılığından, ev içi temizliğine, fatura ödemeden çiçek siparişine ve kuru temizlemeye kadar sayısız olanaklar sunan Concierge hizmetiyle de en küçük ayrıntının bile planlanması sağlanıyor. Ayrıca projede, her türlü bakım ve basit ev içi tamirat hizmetleri, konusunda uzman teknik servis ekibi tarafından gerçekleştiriliyor.

25 bin metrekarelik alışveriş alanı
Birçok hizmetin bir arada sunulduğu OnaltıDokuz İstanbul’un 25 bin metrekarelik alışveriş ve yaşam alanı ise dairelerin hemen altında bulunuyor. Kuaförden lostraya, SPA merkezinden restoranlara kadar birçok merkezin bulunduğu projede tüm özel hizmetleriyle nitelikli bir yaşam vaat ediliyor.

YAPIMCININ GÖZÜNDEN

“Tamamı deniz manzaralı”

Teslimlerine başladıkları OnaltıDokuz İstanbul’un Marmara Denizi’nin kucağında, şehir dinamizminin ortasında ama aynı zamanda en dingin noktasında olduğunu ifade eden Astay Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Toprak, 28 bin metrekarelik arazinin üstünde 92 metrekareden 482 metrekareye kadar çeşitli büyüklüklerde, tamamı deniz manzaralı küçük bir şehir oluşturduk” dedi. Toprak, SPA merkezinden restoranlara, açık ve kapalı yüzme havuzlarından fitness merkezine kadar farklı sosyal donatıların tasarlandığı projede, araç kiralamadan 2. el gayrimenkul değerlendirme hizmetine, çocuk bakıcılığından, ev içi temizliğine kadar en küçük ayrıntının düşünüldüğünü ekledi.

Rings İstanbul’da babalar hatırına 50 ay sıfır faiz

1500 konuttan oluşan ve Anadolu yakasının en iddialı projelerinden biri olan Rings İstanbul, Babalar Günü’ne özel kampanya başlattı.
Kampanya kapsamında Rings İstanbul’da 16-17 Haziran 2012 tarihleri arasında ev alan babaların bir yıllık aidatını üstleniyor. Rings İstanbul’da ayrıca daireler için yüzde 1 peşin ödemeyle ayda yüzde 0.81'den başlayan faiz oranlarının yanı sıra, 120 aya kadar yüzde 25 peşinle 50 ay sıfır faiz seçenekleri sunuluyor.
1500 konut, AVM ve sosyal tesislerin yer aldığı Rings İstanbul projesi, uluslararası başarılara imza atmış ödüllü Yüksek Mimar Hakan Kıran’ın imzasını taşıyor. Özellikle ses ve ısı yalıtımının ön planda tutulduğu Rings İstanbul projesi, 238.000 metrekarelik bir alana inşa ediliyor. Rings İstanbul’da 360 derece güneş ve hava alan müstakil ev konforundaki dairelerin yanı sıra, 40 bin metrekarelik sosyal tesisleri ve yüzde 75 yeşil alan yer alıyor. Projenin 1. etabı 2013’ün Mayıs ayında teslim edilecek.

Yüzde 0,99 faiz oranıyla bahçeli dubleks ev fırsatı

Soyak, gayrimenkul sektöründeki 50. yılında İzmir Soyak Mavişehir projesinde avantajlı kampanya seçenekleri sunuyor. Soyak Mavişehir Optimus First ve Soyak Mavişehir Optimus Gold’da yüzde 5 peşinatla ve yüzde 0,99 faiz oranıyla, 245 bin liraya bahçeli dubleks sahibi olunabiliyor. Firmanın, Soyak Mavişehir Optimus projelerinin bahçeli dubleks evleri için düzenlediği kampanya 11 Haziran’a kadar devam ediyor.
Soyak, Mavişehir Optimus’ta özel peyzaj tasarımlı bahçeler, yüzme havuzları, basketbol sahası, tenis kortu ve çocuklara özel oyun parkı gibi sosyal alanlar bulunuyor.

Sinpaş’tan Ankara’ya ‘dev’ projelerle dönüş

İstanbul başta olmak üzere Bursa ve Gaziantep’te hayata geçirdiği konut projeleriyle tanınan Sinpaş, 26 yıl aradan sonra Ankara’ya dönüyor. Sinpaş Grubu Başkanı Avni Çelik, gerek Sinpaş Yapı gerekse Sinpaş GYO şirketleriyle bugüne kadar önemli projeler geliştirdiklerini belirterek, “Her geçen yıl bir adım daha ilerledik. Bugün 38 yılı geride bırakırken, bu süreçte kazandığımız kalite birikimimiz, deneyim ve bilgimizle Ankara’da kurduğum bu şirketle Ankara’ya imzamızı atmaya geliyoruz” dedi.
‘En büyük proje’
Avni Çelik, Ankara’ya Türkiye’nin en büyük konseptli konut projesiyle geldiklerini belirterek, “Bugüne kadar özel sektörün geliştirdiği en büyük proje olma özelliği taşıyan Sinpaş Yapı’nın Altınoran projesi, Ankara’nın yeni simgesi olmaya hazırlanıyor ” dedi.

Tango ve Dalga Kule’de dükkânlar satışta

Orijinal tasarımlarıyla konut sektöründe dikkat çeken Dap Yapı, konsept projelerinin altında geliştirdiği butik çarşılarını satışa açıyor. Maltepe’de, E-5’e sıfır noktasında konumlanan projelerin ulaşım ve lokasyon avantajı, ticari birimleri de cazip hale getiriyor.
Dans eden kadın ve erkek figüründen yola çıkılarak tasarlanan Tango Kule ile deniz dalgasından esinlenerek tasarlanan Dalga Kule’nin çarşıları sadece projelerde yaşayanların değil bölgenin günlük ihtiyaçlarını da karşılayacak şekilde yapılandırılıyor. Çarşının özellikle Yüksek İstinaf Mahkemesi ve Maltepe Hastanesi’nin çalışanları ile ziyaretçilerinin uğrak yeri olacağı tahmin ediliyor. Butik çarşılarda yer alacak üniteler market, kuru temizleme, fast food, kuaför, kırtasiye ve ATM gibi çeşitlilik arz ediyor.
Kurumsal yönetim sistemiyle işletilecek olan Tango ve Dalga Kule’nin çarşılarının, projelerde yaşayanların hayatını kolaylaştırması bekleniyor. Çarşıların, başta projeler olmak üzere çevredeki oluşumlara da paket servis yapması planlanıyor.
Otel konseptinde üretilen Tango ve Dalga Kule’nin butik ve özel çarşısında yer alan ticari birimler 455 bin liradan başlayan fiyatlarla satışa çıkarılıyor. Ayrıca firma bünyesinde Dap Yapı Finansmanı ile 50 aya kadar özel vade imkânıyla sunuluyor.

Oturmadığın dönemde kirala
Tango ve Dalga Kule, kullanıcısına ve özellikle yatırımcısına “oturmadığın dönemde kirala” modeliyle alternatif kazanç imkânı sağlayan Dap Yapı’da, haftalık, aylık ve yıllık kiralanabilen daireler profesyonel bir yönetim sistemiyle işletiliyor.
Daire sahipleri dilerlerse mevcut ve yeni yapılacak otellere ilaveten kendi yerlerini rezidans olarak kiralayarak ekstra gelir elde edebiliyorlar.
Anadolu yakasının hızla değişen ve dönüşen yeni merkezi Maltepe’de sıra dışı mimarileriyle dikkat çeken Tango ve Dalga Kule, başta Arap ülkeleri olmak üzere pek çok Ortadoğulu ve Avrupalı yatırımcılar tarafından takip ediliyor. Cafe, restoran, Türk hamamı, sauna, fitness, yoga ve plates salonu gibi sosyal donatılara sahip olan ve kurumsal yönetim sistemiyle işletilen projeler, Azeriler, Kazaklar, Körfez ve Arap ülkelerinin vatandaşlarından yoğun ilgi görüyor. Mütekabiliyet engelinin kalkmasıyla yabancı alıcı ve yatırımcıların artacağı düşünülüyor.
Halen 4 projenin inşaatına ve satışlarına devam eden Dap Yapı, önümüzdeki süreçte hayata geçireceği projeler tamamlandığında 4 bin ünite civarında üretim gerçekleştirerek Kartal Maltepe bölgesine toplam 15 kule kazandırmış olacak.

Yeşil bina sayısı artış gösteriyor

Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği Başkanı Haluk Sur, bir binaya yeşil bina unvanını, enerji ve su kullanımı, yer seçimi, tasarım, inovasyon, binada kullanılan ekolojik yapı malzemeleri, yapım tekniği ve atık malzemelerin yeniden kullanımı konularındaki seçici yaklaşımların verdiğini belirtti.
Yeşil binaların sertifikalı olması halinde yatırımcıların, mal sahiplerinin ve kullanıcıların ulusal ve küresel rekabette çevre dostu olduklarını ve sürdürülebilirliğe katkı sağladıklarını belgelendirmiş olduklarını ifade eden Sur, şunları kaydetti:
“Ekolojik bilincin göstergesi olarak Türkiye’de sertifikalı yeşil bina projeleri de hızla artmaktadır. Mayıs 2012 itibariyle 40 sertifikalı, 80 tane de sertifika adayı yeşil bina bulunuyor. Türkiye gibi yapı stoku 18,5 milyon olan bir ülkede 120 bina az gibi görünse de sertifikalı yeşil binaların artış ivmesi göz önüne alındığında sektörün hızla büyüdüğü görülür. Büyümenin nedeni hem konunun güncelliği hem de inşaat sektörünün çevre dostu uygulamalara yönelmesidir.”

Yeşil dönüşüm olmalı
Türkiye’de 19 milyona yaklaşan konut stokunun yüzde 48’inin 35 yaşın üzerinde olduğunu bildiren Sur, ülkenin büyük çaplı bir kentsel dönüşüm programıyla karşı karşıya olduğunu belirtti. Sur, “Türkiye 10 milyona yakın konutunu kentsel dönüşümle yenileyecek, bu süreçte yeşil binalara yönelmeli. Konut stokunun tamamı yeşile dönüştürüldüğünde 500 milyar ila 1 trilyon dolar arasında bir ekonomi ortaya çıkacak. Bu hacim, 10 yıl sonra nüfus artışı, bina sayısında artış, kentsel dönüşüm, yeni teknolojilerin ve yan sektörlerin etkisiyle katlanarak artacaktır” diye konuştu.

Yurtdışında öncelikli gündem
Haluk Sur, yeşil bina konusunun ABD ve Avrupa ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkede artık gündemin en öncelikli maddesi olduğunu ve gayrimenkul sektöründe yepyeni bir dönemin kapılarının açılmaya başlandığını söyledi.
Amerika’da yeşil bina ve alt sektörlerinin pazar büyüklüğünün 5 trilyon doları bulduğunu, Amerika’nın 130 milyon konut stokunun yüzde 1’inin yeşil binalardan oluştuğunu bildiren Sur, küresel krizin ilaçlarından birinin yeşil binalar olacağını savundu.

2B’deki ‘yeni piyasa’ kafa karıştırıyor

2B’lerde rayiç bedeli ödeyemeyecek olanların satışa çıkardığı arazileri satın almak isteyenlerin dikkatli olması gerekiyor

Kamuoyunda “2B Yasası” olarak bilinen kanunun yürürlüğe girmesinin ardından rayiç bedeli ödeyemeyecek olan hak sahiplerinin arazilerini satışa çıkarması da yeni bir piyasa oluşturdu. Bu arazileri alıp ilerde satmak isteyenlerin hukuki boyutu çok iyi araştırması gerekiyor.
İstanbul Emlakçılar Odası 2. Başkanı Nizamettin Aşa, yaptığı açıklamada, yaklaşık 4-5 yıldır gündemde olan 2B arazilerinin bu süre içinde zaten alım-satıma sahne olduğunu, bu işin bir piyasasının oluştuğunu söyledi.
Kanunda çok açık olmayan bir nokta bulunduğunu savunan Aşa, “Diyelim ki ben bu araziyi peşin aldım. İkinci satış olacak mı? Bunda bir kısıtlama var mı yok mu, bu henüz net değil. Kanun, ne kadar zaman süre koydu? Kimse bu konuyu çok net bilmiyor, sorunun cevabına net cevap alamıyor” dedi.

Büyük araziler satılıyor
Şu anda bir talep bulunduğunu, hatta 300, 500 bin dönüm gibi çok büyük 2B arazilerinde hak sahibi olan kişiler bulunduğunu ve bu kişilerin rayiç bedelin tamamını karşılamayacağı için satmayı düşündüğünü ifade eden Aşa, “Alan kişi hemen devredebilecek mi veya kat karşılığı verebilecek mi? Yoksa belli bir zaman elinde tutma, devretmeme gibi bir durum mu söz konusu? Bunu henüz bilemiyoruz. Bu nedenle piyasada her kafadan ses çıkıyor. Bu nokta, net şekilde açıklığa kavuşursa insanlar önünü gördüklerinde buna bir çözüm getireceklerdir” dedi.
2B’de satış vaadine ilişkin engel bir durumun söz konusu olmadığının altını çizen Aşa, araziler belli bir dönem devredilemese de o zaman satış vaatlerinin gündeme gelebileceğini, imar mevzuatı uygun olan veya imar değişikliği söz konusu olabilecek arazilerin kat karşılığı verilebileceğini kaydetti.

İmara dikkat edilmeli
Her alınan 2B arazisi üzerinde istenildiği gibi tasarrufta bulunulamayacağının bilinmesi gerektiğine dikkati çeken Aşa, şöyle devam etti: “İmarı yoksa, mesela bir su havzasındaysa, Boğaziçi ön görünümündeyse bir şey yapamazsınız. İmara açıksa, bölgenin imarı değişiyor veya mevcut imarı varsa, geçmişten gelen hak alan kişiye de geçer. Buraların su havzasında yer alıp almadığı, imar değişikliği olup olmayacağına bakılması gerekir. Bazen mevcut neyse, mevcut bile elden kaçırılabilir. Geçmişte su havzalarındaki binaların, evlerin yıkıldığını unutmamak gerekir. Tabii ki profesyonelce al-sat yapanlar bir arazinin durumunu biliyordur. Ancak bundan yararlanmak isteyen bir vatandaşın kesinlikle alacağı arazinin imar durumuna, imarı yoksa planlamasına bakması gerekir. Bunlara bakılmadan gözü kapalı alınırsa ilerde başı ağrıyabilir.”



“Yüzde 70 insanları demoralize etti”

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Işık Gökkaya da 2B arazilerinde insanların ödenecek bedelleri bölgesel bazda değerlendirmesi gerektiğini, önümüzdeki dönemlerde hak sahibinin arazisi eğer gelişmeye açık yerdeyse bunun dikkatten kaçırılmaması gereken bir nokta olduğunu söyledi.
Ödeme güçlüğü çekecek vatandaşların özellikle kamu bankalarının kredi imkânlarından faydalanabileceğini belirten Gökkaya, “Ödeyemeyecek durumda olanlar arazilerini eğer kat karşılığı veya hasılat paylaşımıyla vereceklerse, kurumsal ve markalı konut üreticilerini tercih etmeleri doğru olur. Markalı konutlarda yüzde 2-3 oranında daha az alsalar bile hem ilerde bu konutları satmaları daha kolay olacak, hem de taahhüt edildiği sürede bitirilecektir” diye konuştu.
Gökkaya, arsa sahipleri ve devlet açısından beklentilerin örtüşüp örtüşmeyeceği noktasında soru işaretleri bulunduğunu belirterek, “Birçok arsa sahibi değerlerin yüksek olduğundan bahsediyor. Çoğu yüzde 70 oranında fiyatla satılacağını beklemiyordu. Bu, biraz insanları demoralize etti. Ama devlet de uzun süre orada oturmuş ve hiçbir şekilde vergisini vermemiş, bir şekilde de bazı yerlerde işgalci olarak oturmuş insanlar olduğu için adaletli bir şekilde bu işi yapmak istiyor” dedi.

DASK, deprem sigortası için çağrıyı yineledi

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), Marmara Denizi’nde merkez üssü Tekirdağ’a bağlı Marmara Ereğlisi olan ve Marmara Denizi kıyısındaki bütün illerde hissedilen 5.1 şiddetindeki deprem nedeniyle bölgede önlem alınması çağrısında bulundu.
DASK Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Tekirdağ’da meydana gelen depremin can ve mal kaybına neden olmamasının sevindirici olduğunu belirtti.
Topraklarının büyük kısmının deprem bölgesinde bulunan Tekirdağ’da zorunlu deprem sigortası kapsamına giren konutların sadece yüzde 33’ünün zorunlu deprem sigortası yaptırmış durumda olduğunu belirten Yazıcı, şunları söyledi:
“Tekirdağ’da oran Türkiye ortalamasının üstünde olsa da yeterli değil. Vatandaşlarımızın, depremlerin konutlarda yarattığı her türlü maddi hasarın yükünü karşılamak için zorunlu deprem sigortası yaptırması gerekiyor. Marmara Bölgesi’nde zorunlu deprem sigortası kapsamına giren yaklaşık 5 milyon 500 bin konuttan 1 milyon 674 bininin, yani yüzde 30’unun zorunlu deprem sigortası bulunuyor. Marmara Bölgesi’nin zorunlu deprem sigortalı konut oranı açısından Türkiye ortalamasında birinci olmasına rağmen oran yeterli seviyelerde değil.”

Araplar Akçakoca’yı gözüne kestirdi

Son dönemde yerli ve yabancı yatırımcılardan ilgi gören Akçakoca’da Arap yatırımcılar otel satın almak için harekete geçti.
Konut yatırımlarıyla da piyasanın hareketlendiği bölgede fiyatlar yüzde 60 artmış durumda

Batı Karadeniz’in sahil kenti ve bölgenin tek mavi bayraklı denizine sahip Akçakoca’da, bir yandan yeni otel yatırımları dikkat çekerken, diğer yandan da mevcut otellerde restorasyon çalışmaları göze çarpıyor. Otel yatırımlarının yanı sıra yeni konut yatırımlarının bulunduğu bölgede emlak piyasasında da hareketlilik yaşanıyor. Hareketliliğin gayrimenkul fiyatlarına da yansıdığı Akçakoca’da son bir yıl içinde gayrimenkul fiyatlarında yüzde 40 ile 60 arasında fiyat artışları yaşanıyor.
Akçakoca’da bir yandan belediyenin sahil düzenlemesi, kordon boyu yapımı, tarihi varlıkların gün yüzüne çıkarılması ve restorasyonu gibi turizmi canlandırmaya yönelik yatırımlar devam ederken, diğer yandan da özel sektör yatırımları hız kazandı.
Özel sektör yatırımları içinde ise en dikkat çekici olanı, E7 Şirketler Grubu tarafından inşa edilen ve önümüzdeki günlerde açılacak 5 yıldızlı otel oldu. Yaklaşık 60 milyon dolarlık yatırım değerine sahip, Karadeniz bölgesinin en büyük 5 yıldızlı oteli olan Sky Tower Hotel’e satın alma teklifleri de geliyor. Yerli ve uluslararası otel zincirleri de E7 Şirketler Grubu ile oteli satın almak ya da işletmek için görüşmeler yapıyor.

Arap yatırımcılar talip
E7 Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Zekai Aydeniz, Akçakoca’nın geleceğine yatırım yaptıklarını belirterek, “Yaklaşık 60 milyon dolarlık yatırımla bölgenin en büyük 5 yıldızlı otel yatırımını gerçekleştirdik. Açılışını önümüzdeki günlerde yapacağız” dedi.
Otele yerli ve uluslararası yatırımcılar ile otel zincirlerinin ilgisinin büyük olduğunu kaydeden Aydeniz, aralarında Mısırlı Karra Group üst düzey yöneticisi Emad Karra, Suudi Arabistanlı yatırım şirketi Al-Mosa’nın üst düzey yöneticisi Mosa Abdulaziz Al-Mosa’nın da yer aldığı Arap yatırımcıların oteli ziyaret ettiklerini ve satın alma görüşmeleri yaptıklarını söyledi. Aydeniz, son olarak da geçtiğimiz hafta, Suudi Arabistan’ın önde gelen şirketlerinden Alkair’in temsilcilerinin otele gelerek incelemelerde bulunduğunu söyleyerek, “Şirket Genel Koordinatörü Ahmad Mohammad Al-Jarboave beraberindeki heyete otelimizi gezdirdik. Oteli beğendiklerini ve talip olduklarını açıkladılar” diye konuştu.

189 ODALI LÜKS OTEL
Aydeniz, 33 bin metrekare kapalı alanı ve 17 bin metrekare bahçesi bulunan SkyTowerHotel’in 189 oda ve 550 yatak kapasitesine sahip olduğu bilgisini verdi. Otel’de ayrıca, 600 kişilik büyük restoran, 500 kişilik orta restoran, 150 kişilik alacarte restoran, 800 kişilik büyük toplantı salonu, 400 kişilik çok amaçlı salon, 70 ve 50 kişilik iki VIP toplantı salonu, 1.000 kişilik konferans salonu, SPA salonları yer alıyor.

‘Turizmin yeni merkezini kuruyoruz’

Akçakoca Belediye Başkanı Fikret Albayrak, turizm geçmişi olan Akçakoca’nın 80’li yıllardan önce yerli ve yabancı turistlerin geldiği önemli bir turizm merkezi olduğunu hatırlatarak, değişen turizm anlayışına uygun olarak Akçakoca’yı yeniden turizm destinasyonu haline getirmeyi hedeflediklerini anlattı.
Küresel ısınmaya bağlı olarak, Türkiye’nin geleceğinde turizm bölgesi olarak Karadeniz’in öne çıkacağını dile getiren Albayrak, “Yeni turizm anlayışına uygun olarak yapacağımız ve ön ayak olacağımız yatırımlarla Akçakoca’yı önemli bir
turizm merkezi haline getireceğiz” dedi.


Tuzla’daki dükkânlar ‘kapış kapış’ satıldı

Emlak Konut GYO’nun düzenlediği ihale sonucu Evora İstanbul’da açık artırmaya çıkan 23 ticari ünitenin 19’u satıldı.
Muhammen bedeli 9 milyon 300 bin lira olan 19 ticari birim, gerçekleştirilen açık artırma sonucunda 10 milyon 570 bin liraya alıcı buldu. Ticari birimlerdeki metrekare fiyatı 6 bin 988 liraya kadar yükseldi.
Açık artırmada 33 katılımcının yer aldığını söyleyen Teknik Yapı Holding Başkanı Nazmi Durbakayım, ticari ünitelerin ikisinin Ortadoğu kökenli yatırım fonlarını temsil eden kurumlar tarafından satın alındığını ifade etti. Tuzla’daki metrekare birim fiyatlarının yüksek potansiyel taşıdığının bir kez daha teyit edildiğini belirten Durbakayım, şunları söyledi:
“Ticari ünitelerdeki metrekare satış fiyatları ortalama 5 bin 500 lira seviyelerinde gerçekleşti. Evora İstanbul’da dairelerin metrekare birim fiyatlarının 2 bin ile 2 bin 500 lira arasında olduğu göz önünde bulundurulursa, prim potansiyelinin ne kadar yüksek olduğu daha net görülebilir.”

Cihan Ünal sessizliğini ‘Şehrizar’ ile bozdu

Ünlü tiyatro sanatçısı Cihan Ünal, Üsküdar Altunizade’de Emlak Konut GYO ve Gap İnşaat’ın, hayata geçirdiği Şehrizar Konakları için hazırlanan reklam filmini seslendirdi. Cihan Ünal’ın şiirsel anlatımı ile dile getirdiği Şehrizar Konakları reklam filminde projede sunulan lüks yaşamı tasvir eden Ünal, huzurlu bir yaşam, sevgi ve birbiri için atan kalplerle hayatın çok daha anlamlı olduğuna dikkat çekiyor.
Çalık GYG Kurumsal İletişim Direktörü Mehmet Gel Şehrizar Konakları’nın konumu itibariyle İstanbul’un en büyük değerlerinden biri olan Boğaz’a hâkim olduğunu belirterek, “Böylesine özel bir projenin reklam filminde de Cihan Ünal gibi önemli bir sanatçımızın sesi ile hayat vermesi bizim için çok önemliydi” dedi.

3.5 milyon liraya daire
38 blok ve 208 lüks dairenin yer alacağı ve kaba inşaatı tamamlanan projenin 2013 yılının başında tamamlanması planlanıyor. 49 bin 500 metrekarelik arazide 108 bin metrekare inşaat alanı bulunan Şehrizar Konakları'nda konakların büyüklükleri 180 metrekare ile 626 metrekare arasında değişiyor. Halen satışı devam eden dairelerin fiyatları ise KDV dahil 1 milyon 950 bin ile 3 milyon 500 bin lira arasında değişiyor.

Tepeören’deki yeni villaları satışa çıkarıyor

Has İnşaat tarafından Akfırat Tepeören’de yapılan Milleniumpark’ta son villalar satışa çıktı. ‘Altın Proje’ konut ödülü alan proje, toplam 282 bin metrekareye kurulu bir alanda 200 villadan oluşuyor. Platinium, Titanium ve Quantium olmak üzere 3 farklı tipte inşa edilen Milleniumpark’ta villa tipine göre fiyatlar 650 bin ile 900 bin dolar arasında değişiyor.
Tüm villalarda yüzde 100 geri dönüşümlü, çevreye zarar vermeyen, depreme dayanıklı çelik konstrüksiyon kullanılan proje Sabiha Gökçen Havaalanı ve otobana olan yakınlığıyla da merkezi bir konumda yer alıyor.

Samsun Towers’ın temeli bugün atılıyor

Ersa İnşaat’ın Esenyurt’ta konumlandırdığı, Samsun Towers projesinin temeli bugün atılıyor. Orhan Gencebay’ın reklamlarında oynadığı proje 33 katlı 5 bloktan oluşuyor. Samsun Towers’ta 1.550 daire ve 13.000 meytrekare büyüklüğünde bir alışveriş merkezi yer alacak. Proje kapsamında yer alan, mağazalar, kafeler ve sinema salonlarıyla çekim merkezi olmayı hedefleyen Samsun Towers’da 20 bin metrekarelik arsanın yüzde 80’i peyzaja ayrılıyor. Projede konutlar 2014’te teslim edilecek.

Pendik’teki ofisler için özel reklam yaptı

İstanbul’un önemli iş merkezlerinden biri olmaya aday, Pendik’te konumlanan Varyap Plaza yeni reklam kampanyasıyla dikkat çekiyor. Reklam filminde projeden ofis satın alan avukat, mali müşavir ve milli voleybolcu Varyap Plaza Pendik’i tercih etme sebeplerini anlatıyor.
A tipi yatay ofis proje Varyap Plaza Pendik’te, 55 metrekareden 325 metrekareye kadar farklı büyüklüklerde 278 adet ofis ve ticari alan bulunuyor. Proje, Sabiha Gökçen Havalimanı ve Pendik Marina’ya yakın mesafede konumlanıyor.

34 katlı yeni kulede teslimlere başlandı

STC İnşaat, 200 milyon lira yatırımla Kozyatağı’nda Flora Suite&Office projesini hayata geçirdi. Teslimlerin başladığı projede, ofis ve suitlerin metrekare fiyatları 4 bin 500 dolardan başlıyor. Mağazaların metrekaresi ise 12 bin dolardan başlıyor. Proje, 12 bin metrekare alan üzerinde 9 bin 600 metrekare inşaat oturumunda ve tek blokta geliştiriliyor. Flora Suites&Office projesinin ilk dokuz katı ofislerden oluşuyor. 34 katta toplam 370 daireden oluşan projede 1+1 ve 2+1 daireler 90 metrekare ile 145 metrekare arasında değişiyor.