Ekonomi Tatilde fatura şokuna dikkat

Tatilde fatura şokuna dikkat

04.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dokuz günlük tatilde herkes gördüğünü yaşadığını paylaşmak için yarışacak. Ancak bunu yaparken faturayı çok kabartmamak gerekiyor. Özellikle yurtdışı ve sınır bölgelerinde tatile gidenlerin dikkat etmesi gerekenler var

Tatilde fatura şokuna dikkat

Devamlı online olmak ve internete bağlı kalmak herkesin isteği. Dokuz günlük tatilde de tatilciler gittiği yerde çevrimiçi konumunu korumak istiyor. Tatilde de olsa her an sosyal medyada olup bitenleri takip etmek, yaşadıklarını paylaşmak herkesin en doğal hakkı... Ancak bunu yaparken faturayı çok da kabartmamak gerekiyor.

Haberin Devamı

Özellikle tatil için yurtdışını tercih edenler ya da sınır bölgelerine gidenlerin dikkat etmesi gerekenler var. Yurtdışında roaming (dolaşım) nedeniyle yüksek faturalarla karşılaşmamak için ipuçlarını toplarladık.

Basit önlemler alın

- Yurtdışı paketleri: Operatörünüzün sunduğu yurtdışı paketlerine bir göz atın. Operatörlerin çoğu buradaki tarifenizi başka bir ülkede de günlük belli ekstra ücret karşılığı kullanabilmenizi sağlıyor. Ya da yurtdışında kullanmak için ek paket seçenekleri sunuyor.

- Mobil veriyi kapatın: Özellikle yurtdışına seyahat edenler telefonlarındaki ‘mobil veri’ ayarını kapatarak istekleri dışında dosya indirimi ve güncellemeler nedeniyle gelebilecek şok fatura riskinden kurtulabilir. Farkında olmadan mobil internet kullanımının önüne geçersiniz.

Haberin Devamı

- Kablosuz ağlar arayın: Wi-Fi yani kablosuz ağı olmayan otel ya da restoran kalmamış durumda. Çoğu da istenilen hızlara sahip. Yurtdışından ücretsiz Wi-Fi’dan en üst düzeyde yararlanmak için cep telefonunuzun mobil veri ayarını kapatın. Ya da doğrudan uçak moduna alarak sadece Wi-Fi’dan yararlanın. Herkese açık kablosuz ağlarda ise satın alma ve finansal işlemlerinizi kesinlikle yapmamaya özen gösterin.

- Gitmeden önce indirin: Tatile çıkmadan önce ihtiyaç duyabileceğiniz mobil uygulama, kitap, film, müzik, harita, şehir rehberi gibi gerekli şeyleri telefon ya da tabletinize indirin. Böylece tatilde internet kullanarak bu işlemleri yapmak zorunda kalmazsınız. Çevrimdışı kullanılabilecek harita ve navigasyon uygulamalarını seçmeye özen gösterin.

- Sim kart satın alın: Cep telefonunu yurtdışında kullanmak isteyen ancak roaming ücreti ödemek istemeyenlerin diğer bir seçeneği de gittikleri ülkelerde bir ön ödemeli sim kart almaları. Böylece ne kadar ödediğinizi bilerek iletişim ve internet ihtiyacınızı giderebilirsiniz. Ancak telefonunuzun sim kart kilidi olmadığından emin olun.

- Veri takibi yapın: Bu konuda pek çok mobil aplikasyon var. Onlardan birini indirerek ne kadar veri tükettiğinizi takip edebilirsiniz. Limitinizi aştığınızda bu uygulamalar size uyarı da gönderiyor.

Haberin Devamı

- Online zamanı azaltın: Tatile gittiniz biraz çevrenizle ilgilenin. Online olduğunuz zamanı azaltarak internet paketinizin bitmesine de engel olabilirsiniz hem de tatilinizden daha fazla zevk alırsınız.

Sınır bölgede gafil avlanmayın

Akdeniz, Trakya, Doğu Anadolu gibi sınır bölgelerde tatil yapanların cep telefonlarının diğer ülke operatörlerine geçtiğini farketmemeleri fatura sürprizi yaşamalarına neden olabiliyor. Bu durumda operatörlerin de abonelere uyarı mesajı gönderme zorunluluğu var. Ancak siz yine de işinizi şansa bırakmayın. Sınır ve kıyı bölgelerinde tatile giderken telefondan operatör seçimini otomatik yerine manuel olarak yapın.

Oyun turnuvası başladı

Tatilde fatura şokuna dikkat

Wargaming, oyuncu topluluklarına yönelik ‘World of Tanks Avrupa Şampiyonası’nı duyurdu. Şampiyonada aralarında Türkiye’nin de yer aldığı 35 ülke, tüm Avrupa’nın en iyi World of Tanks takımı olduğunu kanıtlama fırsatı bulacak. Turnuvaya katılmak için profesyonel sporcu olmanıza gerek yok. Sıkı bir World of Tanks oyuncusu olmanız yeterli.
Üç kişilik takımların 6. seviye tanklarla karşı karşıya geleceği maçlarda, Türk oyuncuları önce Türkiye’nin daha sonra da Avrupa’nın en iyi oyuncu takımı olduğunu kanıtlama fırsatı bekliyor. İlk iki etabı çevrimiçi gerçekleşecek turnuvanın en iyi dört takımı ise her yıl Almanya’nın Köln şehrinde gerçekleşen ve dünyanın en önemli oyun fuarlarından biri olan 20 Ağustos’taki Gamescom’da finallerde yarışma fırsatı elde edecek.

Haberin Devamı

Yeni çözümler geliştirecekler

Tatilde fatura şokuna dikkat


Milyarlarca cihazın birbirine bağlanacağı dünyada Turkcell ve Huawei, yeni bir işbirliğine gittiklerini açıkladı. Çin’de Turkcell CEO’su Kaan Terzioğlu ile Huawei Orta Asya ve Kafkasya Bölge Başkanı Liuhongyun tarafından imzalanan Müşteri İş Ortaklığı Mutabakatı çerçevesinde iki şirket, mobil cihazlar ve ultra genişbant teknolojilerinin yaygınlaştığı dönemde yenilikçi çözümler geliştirmek amacıyla ortak araştırma geliştirme faaliyetleri yapılmasını öngörüyor.
İşbirliği çerçevesinde toplumun farklı ihtiyaçlarına cevap verecek, video yayıncılığı, nesnelerin interneti ve mobil ödemeler gibi çok farklı alanlarda yenilikçi ürün servisler geliştirilmesi amaçlanıyor. Turkcell, dijital dönüşümle 5G çağına doğru emin adımlarla ilerlerken, iki marka arasında imzalanan Müşteri İş Ortaklığı Programı, 4.5G’den 5G’ye geçiş sürecindeki fırsatların artmasını ve daha verimli bir şekilde değerlendirilmesini sağlayacak.