Ekonomi ‘Tek hane planı hazır’

‘Tek hane planı hazır’

24.03.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Orta Vadeli Plan’ın önünde olduklarını belirten Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “2026’da enflasyon tek haneye inecek, bunun planını yapmış durumdayız” dedi.

‘Tek hane planı hazır’

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ekonomideki belirsizliklerin Orta Vadeli Plan’ın (OVP) hazırlanmasıyla ortadan kalktığını, şu anda da OVP hedeflerinin önünde olduklarını söyledi. CNN Türk’te Fulya Öztürk’ün sunduğu Akıl Çemberi programına katılarak Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Özay Şendir ve Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi’nin sorularını yanıtlayan Cevdet Yılmaz, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Geçen yıl dünya yüzde 3 büyürken Türkiye 4.5 büyüdü. Bütün makro göstergelerde iyiyiz. Bir tanesi hariç enflasyon meselesi. Reel ekonomide, istihdamda, büyümede, ihracatta, cari açıkta, kredi derecelendirme kuruluşları not artırmaya başladılar. Bu tür programların tam olarak netice vermesi zaman ister. Üç yıllık program, adım adım meseleleri çözüyoruz.”

‘Hesabımızı biliyoruz’

Bu süreçte temel önceliğin enflasyonla mücadele olduğunu vurgulayan Yılmaz, şöyle devam etti:

“Bu mücadele belli bir zaman istiyor. Birçok denge var. Bir taraftan da büyümenizi belli oranda sürdürmeniz lazım. İnsanların satın alma gücünü koruyucu politikalar izlemeniz lazım. Bütün bu dengeler içinde enflasyonu düşürmek zorundasınız. Aylık bazda sonuçlarını görmeye başlamıştık. Ocak, şubatta bir miktar beklentinin üzerinde geldi. Bu geçici bir durum. Aylık ivme kaybını gelecek aydan itibaren görmeye başlayacağız. Haziran itibarıyla yıllık bazda düşüşü göreceğiz. Yaz döneminde ikinci yarıda enflasyonda belirgin düşüş olacak. 2025 yılında ise OVP’de yüzde 15 hedefimiz var. Gelişmelere tekrar bakacağız. 2026’da ise tek haneye ulaşacağız. Bunun planını, programını yapmış durumdayız. Hesabımızı kitabımızı biliyoruz. Çok koordineli bir şekilde yapıyoruz bunu.”

Haberin Devamı

‘Kur kısa sürede durulur’

Enflasyonla mücadele süreçlerinde döviz kurunun enflasyonun altında seyrettiğini belirten Cevdet Yılmaz, “Geçen yılın sonlarına doğru kur ciddi anlamda istikrara kavuşmuştu. Son günlerde spekülatif hava oluştu. Bunun da kısa sürede durulmasını bekliyoruz” dedi.

‘Faiz de tek haneye inecek’

Faizleri de düşürmeyi amaçladıklarını belirten Yılmaz şöyle konuştu:

“Bizim OVP’deki amacımız enflasyonu da faizi de tek haneye düşürmek. Bu aşama aşama gerçekleşecek. Yılın ikinci yarısında düşüş başlayacak. 2026’da tek haneli rakamları hedefliyoruz.”

‘Emeklilerin yanındayız’

Kamu bankalarında emekli maaşlarına promosyon sürecinin başladığını hatırlatan Cevdet Yılmaz, müşteri kaybetmek istemeyen özel bankaların da bu sürece dahil olacağını öngördü. Yılmaz şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Emeklilerin yaşadığı sorunların farkındayız. Önümüzdeki süreçlerde emeklilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Şu anda emekli sayısı 16 milyonu buldu. Son dönemlerde 2.5 milyon civarında yeni emekli sisteme katıldı. Burada en önemli husus emekli sistemlerinde primle getiri arasındaki denge. Biz özellikle düşük gelirlilerde bunu bozarak kamu olarak ilave çaba sarf ediyoruz.”

‘ABD ile olumlu hava oluştu’

“Avrupa Birliği bizim için önemli hedef. Pozitif gündem oluşturmaya gayret ediyoruz” diyen Cevdet Yılmaz, ABD ile ilişkiler konusunda da şu değerlendirmeyi yaptı: “ABD ile daha olumlu hava oluştu. Ekonomik anlamda da ciddi potansiyel var. En önemli mesele terörle mücadele. ABD’ye şunu söylüyoruz, devletler birbiriyle çalışmalı. Terör konusundaki yaklaşımlar çok kritik ve hayati.”