Ekonomi Turizmin sigortası yerliyi unutmayın

Turizmin sigortası yerliyi unutmayın

21.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Seyahat acentesi yöneticileri, pandemi kısıtlamalarında turizmi yerli turistin kurtardığını belirterek, “Döviz kurları nedeniyle konaklama sektörü yabancı turiste odaklanabilir, işler iyi giderken yerli turisti unutmayın” çağrısında bulundu

Turizmin sigortası yerliyi unutmayın

Duygu Erdoğan -  Pandemideki kısıtlama sürecinde turizmi yerli turistler canlı tuttu. Seyahat acenteleri, zorlu süreçte yerli turistin ‘turizmin kurtarıcısı’ olduğuna dikkat çekerken, 2022’de canlanması beklenen yabancı turist hareketine karşılık, yerli turiste de aynı ölçüde önem verilmesi çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

Setur Yurtiçi Operasyon Müdürü Serhat Günay, “Kötü günlerde sarıldığımız yerli pazara, işler iyi gittiğinde de öncelik vermemiz lazım” dedi. Günay, “Odaklandığınız dış pazarlar büyük risk de oluşturur, bugünü kurtarırken yarını planlayamazsınız. Konaklama endüstrisi ‘kontenjan ayırmadım’ demez ama işler iyi giderken yerli pazarı unutur, döviz nedeniyle yurt dışına odaklanabilir. Bizim çağrımız, yerli turistin erken rezervasyondan faydalanması ve tesislerin de bu ilgiye en iyi şekilde karşılık vermesidir” dedi.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) 2021 Turizm Kongresi, Antalya’da yapılıyor. Kongrede, TÜRSAB İç Turizm İhtisas Başkanı ve Jolly Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar moderatörlüğünde düzenlenen ‘İç Turizmde Yeni Dönem’ oturumunda, Serhat Günay, Coral Travel Genel Müdürü Mehmet Kamçı, Tatilsepeti Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Karayal, TatilBudur Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kemal Çubuk söz aldı. 

Haberin Devamı

‘Kimse yokken iç pazar vardı’

2022 yılından çok umutlu olduklarını belirten Kaan Karayal, “Dış pazar yokken sadece iç pazar vardı. Ama şimdi dış pazar artacak diye, yabancıya satmak varken, yerli turiste satışı azaltmak gibi bir durum olmamalı” dedi.

İç pazarın 2022’de yine otelciler için en önemli pazar olarak kalması gerektiğine dikkat çeken Karayal, “Türkiye’deki otellerin sigortası iç pazardır. Sigortayı her zaman kullanmayız ama iptal edildiğinde başımıza bir iş geldiğinde büyük sıkıntıda kalırız” diye konuştu.

Turizmin sigortası yerliyi unutmayın

'İç Turizmde Yeni Dönem' oturumunda TÜRSAB İç Turizm İhtisas Başkanı Mete Vardar moderatörlüğünde; Setur Yurtiçi Operasyon Müdürü Serhat Günay, Coral Travel Genel Müdürü Mehmet Kamçı, Tatilsepeti Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Karayal, TatilBudur Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kemal Çubuk konuşmacı oldu.

Aileler yine Türkiye sahillerine koşacak

‘2022 Yılı Dünya ve Türkiye Turizmi: Rekabetin Yeni Kuralları’ isimli panelde pandemi sonrası turizmde rekabetin yeni koşulları konuşuldu.

Almanya Seyahat Acentaları Birliği (DRV) Dış İlişkiler Başkanı Volker Adams, Alman turistler için Türkiye’nin önemini vurgularken, “Türkiye özellikle aileler için tercih edilen bir destinasyon. Türk turizmcilere önerim; önümüzdeki yıl aile seyahatlerine odaklanmak mantıklı olabilir. Çeşitlendirme önemli. Almanların Türkiye’de bilmedikleri yerlere gitmelerini sağlamamız lazım” dedi.

Haberin Devamı

Video ileten İngiltere Seyahat Acenteleri Birliği (ABTA) CEO’su Mark Tanzer, Birleşik Krallık’ta insanların yüzde 61’inin gelecek 12 ay içinde deniz aşırı seyahat etmek istediğini belirtirken, “Biz gelecek yıl Türkiye’ye Birleşik Krallık’tan 2 milyon turist gideceğini öngörüyoruz” diye konuştu.

Türkiye’nin 2022’de de Rus pazarında yine birinci sırada olacağını öngördüklerini anlatan Rus Tur Operatörleri Birliği (ATOR) Başkanı Maya Lomidze ise, “Uçuş yasağının kalkması ile Mısır Rus pazarında ivme yakaladı ancak 2022 yılında Türkiye ile yarışması mümkün gözükmüyor” diye konuştu.

Seyahat edenlerin yüzde 77’si tatile hazır

Dünyada seyahat edenlerin yüzde 77’sinin 2022 yılında tereddütsüz şekilde turizm hareketine katılacağı tahmin edilirken, yüzde 30’un üzerinde bir kitlenin ise hala endişe duyduğu belirtiliyor. Seyahat teknolojisi alanında faaliyet gösteren Amadeus araştırmalarına göre, bu endişeler arasında ilk sırada ülkelerin sık sık değişiklik gösteren karantina uygulamaları geliyor. Diğer endişeler ise koronavirüse yakalanma korkusu ve son dakika seyahat iptallerinde ödemelerin geri alınabilmesi olarak sıralanıyor.

Haberin Devamı

Türk Hava Yolları Dağıtım Başkan Yardımcısı Ömer Bükel, havayolu sektörü açısından zor geçen bir 2020 yılından sonra 2021’de iyi sonuçlar almaya başladıklarını hatırlattı.