Ekonomi Türk demir-çeliği için Avrupa ilgisi

Türk demir-çeliği için Avrupa ilgisi

30.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Küresel talebin daralmasıyla miktar ve değer bazında düşüş yaşamaya devam eden demir-çelik sektörleri alternatif pazarlara odaklanarak kayıplarını telafi etmeye çalışıyor.

Türk demir-çeliği için Avrupa ilgisi

Demir ve demir dışı metaller sektörü bu ayda yüzde 7.1 azalışla 973 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirirken, çelik sektörü yüzde 3.1’lik azalışla 1.3 milyar dolarlık ihracat yaptı. İki sektör, Türkiye’nin ekim ayı ihracatının yüzde 10.1’lik kısmını üstlendi.

Haberin Devamı

Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (ADMİB) verilerine bakıldığında demir ve demir dışı metaller sektörü geçen yılın aynı ayına göre yüzde 19’luk azalışla 61 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu ayda çelik ihracatı ise yüzde 2.8’lik düşüşle 153 milyon dolar oldu. ADMİB Başkanı Fuat Tosyalı, talebin daha canlı olduğu coğrafyalara odaklanarak kayıpları telafi etmeye çalıştıklarını belirterek şunları söyledi:

“Özellikle Afrika kıtasına yaptığımız ihracatta önemli artışlar yakaladık. Afrika pazarına ek olarak ekim ayında Avrupa’da da toparlanma görüldü. Türkiye genelinden İspanya’ya yüzde 76, Romanya’ya yüzde 51’lik ihracat artışı kaydeden sektörümüz, ADMİB üzerinden yaptığı ihracatta ise İngiltere’ye yüzde 49, İtalya’ya yüzde 12’lik ihracat artışı gerçekleştirdi.”

Yazarlar