Ekonomi Türk inşaatçılar güçlü döndü

Türk inşaatçılar güçlü döndü

26.08.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Küresel piyasalarda pandemi kaynaklı sorunların devam ettiği, savaş halinin sürdüğü ortamda Türk inşaatçılar, dünyanın en büyük müteahhitleri sıralamasında global çaptaki işleriyle yükselmeye devam etti.

Türk inşaatçılar güçlü döndü

Duygu Erdoğan- Yurt dışı müteahhitlik sektöründe yaptıkları çalışmalarla global büyümelerini sürdüren Türk inşaatçılar, dünyanın sayılı müteahhitleri arasındaki yerlerini güçlendiriyor. Global çapta inşaat sektörünün en köklü ve saygın değerlendirmesi olarak bilinen ENR (Engineering News Record) 2022 yılı ‘Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi’ listesinde bu yıl 42 Türk inşaat firması yer aldı. Türk müteahhitler listede yeniden firma sayısıyla Çin’den sonra 2. sırayı aldı.

Haberin Devamı

2021 sıralamasında Amerikan firmaları sayıları ile Türk firmaları geçerek ikinci olmuştu. Bu sayede devam eden pandemi koşulları, dünyadaki tedarik ve lojistik sıkıntılar ve maliyet baskıları

ile Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş ortamına rağmen Türk firmalarının işlerindeki güçlü büyüme dikkat çekti. Firmaların, bulundukları pazarlarda büyümelerini sürdürdükleri görüldü. Listede Çin 79 firma ile birinciliğini korurken, 42 firma ile Türkiye ikinci, 41 firma ile Amerika üçüncü sırada yer aldı. 

Payları arttı

Pandemi öncesi 2019’da en fazla gelir elde eden ilk 250 müteahhitlik firması arasında 44 Türk müteahhitlik firması yer almış ve bu firmalar 21.6 milyar dolar tutarında gelir ile küresel pazardaki yüzde 4.6’lık payı korumuştu. 2021 toplamında ise Türk firmaların geliri 20.4 milyar dolar olurken, küresel pazardaki payları ise 5.1’e çıktı. Genel sıralamada yükseldikleri görülen Türk firmaların uluslararası projelerdeki büyüklüklerine göre ilk 10 sıralamaları şöyle oluştu; Rönesans, Limak, Yapı Merkezi, Enka, Ant Yapı, Tekfen, Onur Taahhüt, Esta İnşaat, Alarko, TAV.

Haberin Devamı

Genel olarak firmaların yeni iş sözleşmelerinde bir artış olduğu görüldü. Ancak buna rağmen ofislerini küçültme yoluna giden firmalarla birlikte istihdam oranının bir miktar düştüğü gözlemlendi. 

Ödülleri Erdoğan verdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün ‘Yurtdışı Müteahhitlik Hizmetleri Başarı Ödül Töreni’ne katılarak, Türkiye’nin dünyanın en büyük 250 uluslararası müteahhidi listesinde yer alan firmalarına ödüllerini takdim etti. Burada yaptığı konuşmada firmaların dünyanın dört bir yanındaki çalışmalarına bizzat şahit olarak takip ettiğini söyleyen Erdoğan, küresel ekonomik krizin en çok etkilediği alanların başında müteahhitlik sektörü gelmesine rağmen firmaların Türkiye’yi başarıyla temsil etmeyi sürdürmelerinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Global ilk 10

250 müteahhit arasında ilk 10’da yer alan firmaların sıralaması da birer basamak yükseldi. İlk 10’unda yer alan firmalar şöyle sıralandı: İspanya’dan Grupo ACS, Fransa’dan Vinci, Çin’den China Communications Group, Fransa’dan Bouygues, Avusturya’dan Strabag SE, Çin’den Power Construction Group, Çin’den China State Construction, İsveç’ten Skanska AB, İspanya’dan Ferrovial, Çin’den China Railway Construction.

Haberin Devamı

Türk inşaatçılar güçlü döndü