Ekonomi Türk mallarına Rus gümrüğünde 'yavaşlatma'

Türk mallarına Rus gümrüğünde 'yavaşlatma'

18.08.2008 - 16:16 | Son Güncellenme:

.

Türk mallarına Rus gümrüğünde yavaşlatma

Ankara Giyim Sanayicileri Derneği (AGSD) Başkanı Canip Karakuş, Rusya Federasyonu gümrüklerinde Türkiye’den giden ihraç ürünlerine sektör ve firma yardımı yapılmaksızın çok sıkı kontroller uygulandığını kaydetti. Rus gümrüklerinde rehin kaldıklarını ifade eden Karakuş, hükümetten yardım beklediklerini belirtti.

Haberin Devamı

AGSD Başkanı Canip Karakuş yaptığı açıklamada, Rusya Federasyonu’nun gümrüklerde Türk mallarının girişini, ihraç ürünlerini yüzde 100 tam tespite tabi tutarak yavaşlatma prosedürü uyguladığını belirtti. İhracatçı tekstil firmalarından bu konuda yoğun şikayetler aldıklarını, Rusya Federasyonu’nun Türkiye’yi “riskli ülke" kapsamında değerlendirerek haksız uygulama içine girdiğini vurgulayan Karakuş, "Türkiye’nin neden riskli ülke statüsüne sokulduğu açıklanmalıdır " dedi. Türk mallarına ve firmalarına örtülü bir amborgo uygulanmasından rahatsızlık duyduklarını ifade eden Karakuş uygulama nedeniyle yüzlerce aracın Rusya gümrüklerinde bekletildiği ve gümrüklerde bekleyen ürünlere yüzde 15-20 ek vergi artışı yapılmış olmasına rağmen gümrük işlemlerinin halen tamamlanamadığını vurguladı.
Karakuş, ek vergiler ve gümrük kontrol hacminin yüzde 100’e kadar artırılma uygulamasının Türkiye-Rusya ticaretini Türkiye aleyhine olumsuz etkileyeceği, hükümetin ihracatçıları mağdur eden bu kontrollerin diğer ülkelere uygulanan kontroller seviyesine çekilmesi için girişimde bulunmalarını beklediklerini kaydetti.