Ekonomi Türk markalardan metaverse’e hücum

Türk markalardan metaverse’e hücum

11.03.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Türk markalar birer birer metaverse mağaza projelerini duyuruyor. Perakende yanında teknoloji ve elektronik markaları bu teknoloji için hazırlık yapıyor. Metaverse fiziki ve sanal alışverişi birleştirip yeni bir düzen yaratacak.

Türk markalardan metaverse’e hücum

Hanife Baş - Teknolojide yeni trend olan metaverse çılgınlığı artarken, Türk markalar metaverse’de mağaza açma yarışına girdi. Perakende sektöründeki çoğu marka metaverse mağaza açma planları olduğunu duyuruyor. Teknoloji ve elektronik alanında da metaverse projelerini açıklayan Türk markalar var. Pek çoğu da hazırlık aşamasında.

Haberin Devamı

Vestel, metaverse evrenine giriş yaptığını, sanal showroom projesini başlattığını duyurdu. Sanal gerçeklik ve artırılmış gerçekliğin kullanımını büyük ölçüde artıracak bu yeni dijital evrende, yaratılacak 3 boyutlu çözümler ile ürünleri deneyimlemek, bilgi almak ve alışveriş yapmak gibi pek çok farklı hizmet sunulacak.

Turkcell, metaverse dünyasındaki ilk mağazasının çok yakında hizmete açılması planlanıyor. Turkcell ekosistemindeki dijital servislerin de deneyimlenebileceği bir alan ile ürün satışlarının gerçekleştirileceği metaverse mağazasının sanal ortamda yapılacak açılışına, sanal kimliği temsil eden avatarlarla katılım sağlanabilecek.

Türk markalardan metaverse’e hücum

Gün sayıyorlar

Damat Tween, metaverse mağazasını açmak için gün sayıyor. Daha önce mart ayı olarak lanse etmişlerdi. GoArt Metaverse platformu ile iş birliği gerçekleştirdiler. Metaverse mağazasında müşteriler artık ev, ofis gibi bulundukları mekânlardan çıkarak mağazaya gitmek ve vakit kaybetmek zorunda kalmayacak. Metaverse evreninde 360 derece mağaza deneyimi yaşayacak. Geleceğin alışveriş deneyimi sanal ortamda hayat bulacak. Kiğılı metaverse mağazası için çalışmalarını sürdürüyor.

Haberin Devamı

LC Waikiki de metaverse atağına kalktı. Firma içeride kurduğu meta ekip tarafından geliştirilen meta-store/mağaza-ötesi çalışmasının ilk görsellerini paylaştı.

LC Waikiki Dijital Dönüşüm ve Bilgi Teknolojileri Genel Müdürü Şerafettin Özer, metaverse çalışmalarını gelişen teknolojilerin yardımıyla fiziksel ortamlarda, dijital kanallarda ve bütünleşik olarak çoklu kanallarda olmak üzere 3 başlıkta ele alacaklarını ve bu heyecan verici değişimi, hem şirket içindeki meta ekibiyle, hem de dış kaynaklarla yöneteceklerini açıkladı.

Dünyada yayılıyor

Dünyada pek çok ünlü marka metaverse mağazasını açtı ya da açmak üzere. Bu markalar arasında Adidas, Nike, Zara, H&M, Burberry, Gucci, Dolce Gabbana, Balenciaga, Samsung bulunuyor.

Fiziki ve sanal ortak, yeni düzen gelecek

TOBB E-ticaret Meclis Üyesi Seyhun Özkara, metaverse’ün orta yakın gelecekte hayatımıza dahil olacağını, fiziki ve sanal alışverişi birleştirip yeni bir düzen yaratacağını söyledi.

Haberin Devamı

Özkara, sanal evren metaverse’ün e-ticarete etkileri konusunda şunları söyledi: “İnternet üzerinden ürün satın alma teknolojisi ilk tanıtıldığından beri gerçek dünya ile dijital dünya arasında bir ayrım vardı. Geleneksel mağazalardan ürün satın almak, ürünleri deneme olanağı verirken, e-ticaret herhangi bir fiziksel temas olmadan tamamlanıyor. Metaverse, önceden ayrı olan bu iki ticaret dünyasının, e-ticareti sonsuza dek yeniden tanımlayacak bir deneyim yaratmak için birleştiği yer olacak. Alışverişinizi yaparken tıpkı fiziki dünyadaki gidip bir reyondan ürün alabilecek, inceleyerek belki fiziki bir alışveriş gibi sepetinize atarak alışveriş yaptığımız bir dünya olacak. Yakın bir gelecekte bizi böyle bir dünya bekliyor.”

Ciddi firmaların yatırımı önemli kriter

MakerCodes Kurucu Ortağı Volkan Keskin, şunları söyledi:

“Metaverse kimin kazanacağı belli olmayan bir yarış. İleride mevcut 3D dünyaların bir araya geleceği büyük bir dijital evren olarak görülüyor ama kimin domine edeceği belli değil.

Haberin Devamı

Ciddi firmaların yatırım yapması önemli bir kriter. Samsung, Decentraland’den arsa aldıysa potansiyel olduğunu gösteriyor. Facebook ismini Meta yapıp öncülük etme çabasında. Kurdukları dünya Horizon Worlds. Buradaki gelişmeler Metaverse’ün geleceğine ışık tutacak.”