Ekonomi Türk savunma sanayiine rekor ilgi! Silahlı robottan dronsavara kadar

Türk savunma sanayiine rekor ilgi! Silahlı robottan dronsavara kadar

27.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

78 ülkenin katıldığı savunma fuarı IDEF’te silahlı robottan dron saldırılarına karşı sistemlere kadar Türk savunma sanayii ürünleri büyük ilgi çekiyor.

Türk savunma sanayiine rekor ilgi Silahlı robottan dronsavara kadar

Gökhan Karakaş / İSTANBUL - Dünyanın en önemli savunma fuarlarından Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı IDEF’e 78 ülkeden katılım gerçekleşirken, Türk tasarımı kara, hava ve deniz platformları büyük ilgi gördü.

Haberin Devamı

Büyükçekmece TÜYAP Fuar Merkezi’ndeki fuarda kamikaze silahlı hava aracı, yerli piyade tüfekleri, HÜRKUŞ ve HÜRJET ile MİLGEM projesi gibi unsurlar yabancı alıcıların beğenisine sunuldu.

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı’nca bu sene on altıncısı düzenlenen IDEF-2023’te savunma sanayi firmalarının stantlarını gezdi. Güler, “Çok yoğun, müthiş bir ilgi var. IDEF’te gerek yerli ve yabancı katılımcı, gerekse yabancı heyetlerin katılımı açısından rekor kırıldı” dedi.

Öte yandan Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Tacikistan Savunma Bakanı Orgeneral Şerali Mirzo arasında askeri mali iş birliği anlaşması ile nakdi yardım uygulama protokolü imzalandı. Azerbaycan Savunma Bakanlığı ve TUSAŞ arasında da “SU-25 Modernizasyon Projesi Sözleşmesi” imzalandı. Sözleşmeyle Azerbaycan Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan uçaklara Türk menşeili güdümlü mühimmat silah sistemlerinin entegrasyonu ve aviyonik modernizasyon faaliyetlerinin yürütülmesi hedefleniyor.

Haberin Devamı

Türk savunma sanayiine rekor ilgi Silahlı robottan dronsavara kadar

‘Gurur verici’

IDEF 2023 fuarını gezen Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, “Ülkemizin milli savunma sanayiinin geliştirdiği eserleri bir arada görmek bizler için her zaman gurur verici” dedi. Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün’ün de eşlik ettiği Bayraktar, HAVELSAN’nın uçuş eğitim simülatörüne binerek, stantları gezdi.

Türk Havacılık Uzay Sanayii Genel Müdürü Temel Kotil “Atak - 2’ye yurt dışından çok yoğun ilgi gelmeye başladı. Bunun hemen bir türevi olan 10 tonluk genel Maksat-2 helikopterimiz var. Bununla ilgili Orman Genel Müdürlüğü ile bir kontrat imzaladık. 2026-2027 gibi teslim edebiliriz. 3 buçuk ton su taşıyor” diye konuştu.

ACS Haberleşme Teknolojileri yetkilisi Mehmet Telli, “Özellikle afet durumlarında iletişime olan ihtiyaç katlanıyor. Sınır güvenliği ve terörle mücadelede uydu sinyallerinden faydalanan fotokapanların ulaştırdığı bilgiler milli güvenliğimiz açısından büyük önem taşıyor” dedi. HC ARGE firması da merminin hızını ve ortaya çıkardığı enerjiyi artıran sistem ile fuardaki yerini aldı. METEKSAN Savunma tarafından geliştirilen MERT Taşınabilir Elektronik Taarruz Sistemi’nin ise haberleşmeyi keserken, el yapımı patlayıcı saldırılarından da koruma sağlayacağı anlatıldı. Firmanın dron saldırılarına karşı FELIX Mobil İHA Savunma Sistemi hakkında da bilgi verildi.

Haberin Devamı

ENGEBELİ ARAZİDE 4 AYAKLI HAREKET

Türk savunma sanayiine rekor ilgi Silahlı robottan dronsavara kadar

Türk savunma sanayinin ilk silahlı robotu SARBOT, geliştirilmiş yapısı ve ateş gücüyle fuarda boy gösterdi. Yakın muharebe alanlarında özel kuvvetlere üstünlük sağladığı belirtilen silahlı robot, uzaktan kumanda edilebilirken tek seferde 750 tane 20 mm’lik mermi atabiliyor. SARBOT, Atak helikopterlerinde var olan sistemi kullanabiliyor.

Şehir içinde ve engebeli arazide yaşanabilecek yakın çatışmalarda terörle mücadele eden güçlere büyük destek olacağı düşünülen silahlı robot, fuarda büyük ilgi görüyor. Sarsılmaz Silah’ın terörle mücadele ve yakın muharebe şartları için ürettiği uzaktan kumandalı silahlı robot, her platformda ve her amaç için kullanılabiliyor.

Haberin Devamı

Türk savunma sanayiine rekor ilgi Silahlı robottan dronsavara kadar

750 mermi kapasitesi

Verilen bilgilere göre engebeli arazide yürümesini sağlayan 4 ayaklı hareket sistemiyle ilerleyen SARBOT, önündeki tehdit unsurlarını yüksek ateşiyle baskı altına alabiliyor. Kamuflaj ve araziyle uyum sağlayabilen SARBOT, robotik silahlar içinde öne çıkıyor. Dünyada yükselişe geçen robotik silahlar arenasında Türkiye’yi temsil eden SARBOT, 750 mermi kapasitesiyle hedefe doğru ilerliyor. Yüzde 75 millilik oranına sahip SARBOT’un millilik oranının yakın zamanda yüzde 100’e çıkarılacağı da belirtildi.