Ekonomi Türk startup’lar yatırıma koştu!

Türk startup’lar yatırıma koştu!

04.11.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Başarılı Türk startup’lar küresel ve yerli fonların ilgisini çekmeyi başarıyor. Yatırım alarak işi büyütmek bütün ‘tekno girişimci’lerin hayalini süslüyor. Son dönemde 1 milyon TL’nin üzerinde yatırım alan startup’lara göz attık.

Türk startup’lar yatırıma koştu

Yeni ekonominin yıldızları startup’lar daha da büyümek için yatırım alıyor. Özellikle fonların yatırımıyla startup ekosistemimiz giderek büyüyor. Başarılı startup’lar küresel ve yerli fonlar ya da bireysel girişimciler tarafından destekleniyor. Zaten yatırım almak bütün girişimcilerin hayalini süslüyor.

Haberin Devamı

Tohum öncesi, birinci tur, ikinci ve üçüncü tur şeklinde yatırımlar alabiliyorlar. Yatırımcılar yatırım yaparken en çok ekibe bakıyor. Kurucuların yetkinliğine önem veriyor. İşe adanmışlığa ve fikrin toplumda önemli bir açığı kapatıp kapatmadığına dikkat ediliyor. Son dönemde 1 milyon TL veya doların üzerinde yatırım alan belli başlı Türk startup’ları toparladık.

Hızlı büyüyorlar

- Tarfin ise Collective Spark’tan 1.3 milyon dolarlık yatırım aldı. Tarfin, çiftçileri hedefleyen, müşterilerin gübre, ilaç, tohum, ekipman, yem ve bakanlık onaylı diğer tarımsal girdilerini hesaplı fiyatlarla alabilmesini sağlayan bir girişim. Tarfin ile müşteriler isterlerse ürünlerini erken alıp az ödeyebiliyor ya da harman vakti ödeme imkanından yararlanarak ihtiyaçlarını vadeli olarak satın alıyor.

Haberin Devamı

- Online temizlik platformu Mutlubiev de aralarında Collective Spark’ın bulunduğu bir grup girişimciden 1.3 milyon dolarlık yatırım aldı. 2014 yılında kurulan Mutlubiev, ev ve ofis temizliğini profesyonel bir platforma taşıyor. Haftanın 7 günü 24 saat online olarak, güvenilir, hızlı ve uygun fiyatlı hizmet politikasıyla, temizlik hizmeti arayanlarla o hizmeti verenleri buluşturan platformun binlerce üyesi bulunuyor.

- Depo yönetim yazılımı firması olarak faaliyet gösteren yerli girişim Logiwa, New York merkezli Runway Venture Partners‘ın liderliğinde gerçekleştirilen yatırım turunda 3 milyon dolarlık yatırım aldı. Logiwa, dünya çapında yüzlerce perakendeciye, toptancıya ve yerine getirme merkezlerine on yılı aşkın bir süredir hizmet veriyor.

Kulüp de var kahvaltıcı da

- Son dönemde önemli yatırım alan girişimlerden biri Viell. 21-55 yaş aralığında yeni nesil iş insanları, expatlar, profesyoneller, sanatçılar, girişimciler ve tasarımcılar gibi üyeleri bulunan uygulama sosyal bir kulüp. İlk yatırım turunu 1 milyon TL ile tamamladı.

- Seçilen serpme veya zengin kahvaltıyı istenilen saatte müşteriye ulaştıran ve kahvaltının vazgeçilmez adresi olmak için yola çıkan Mornero, Tarvenn’den tohum yatırım aldı. Tarvern, Mornero’ya 1.1 milyon lira yatırdı. Mornero, aldığı bu yatırımla operasyonlarını genişleterek daha fazla müşteriye ulaşmayı hedefliyor. Şimdiye kadar Levent ve Maslak bölgesinde faaliyet gösteriyordu.

Haberin Devamı

- Blockchain girişimi Colendi de, ilk yatırım turunda 2.5 milyon dolar toplayarak şirket içi operasyonlarına ek fon sağlamış oldu. İninal ekibinden Bülent Tekmen’in kurucu ortak ve CEO olarak görev yaptığı Colendi, geleneksel bankacılık gereksinimleri ve finansman yöntemleri ile uyumlu, Blockchain tabanlı, merkezi olmayan bir kredi değerlendirme ve mikro kredi protokolü olarak çalışıyor. Colendi’nin yatırımcıları arasında Aslanoba Capital, Boğaziçi Ventures ve Next Ventures bulunuyor.

Türk startup’lar yatırıma koştu

İkinci hatta üçüncü tur yatırım alanlar bulunuyor

- Takı ve aksesuar alanında hizmet vermek için kurulan Lidyana.com da daha önceki yatırımları yanında ağustos ayında da 3.5 milyon dolarlık üçüncü yatırım turunu tamamladı. Bu yatırım turunda Nevzat Aydın ve Sina Afra gibi mevcut ortaklar yeni yatırımlarıyla yer alırken, yeni ortaklar da Lidyana yatırımcı grubuna katılmış oldu.

Haberin Devamı

- Tapu.com da, haziran ayında yeni bir yatırım turu olarak 1.2 milyon dolarlık yatırımı tamamladı. Yatırım turuna şirketin yatırımcıları konumundaki Earlybird ve Bedii Can Yücaoğlu katıldı. Tapu.com, girişim, değerleme raporlu tapuların, açık arttırmayla alıcılarını ve fiyat seviyesini bulduğu bir pazar yeri olarak hizmet veriyor.

Türk startup’lar yatırıma koştu