Ekonomi Son dakika: Türkiye grafen üreten 10 ülkeden biri oldu

Son dakika: Türkiye grafen üreten 10 ülkeden biri oldu

31.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Son dakika haberlere göre Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ankara’da Nanografi firması tarafından açılan grafen tesisiyle Türkiye’nin grafeni seri üretebilen 10 ülkeden biri haline geldiğini bildirdi.

Son dakika: Türkiye grafen üreten 10 ülkeden biri oldu

Varank, nanoteknolojide büyük önem taşıyan grafen seri üretim tesisinin açılış töreninde yaptığı konuşmada, fiziksel, kimyasal ve mekanik özellikleriyle büyük yankı uyandıran grafenin, insanlık tarihinin en büyük malzeme buluşlarından biri kabul edildiğini belirtti. Çelikten 200 kat daha mukavemetli, bakırdan yüzlerce kat daha iletken, esnek ve hafif bir malzeme olan grafenin sanayinin birçok alanında kullanıldığını anlatan Varank, “Grafen sayesinde daha uzun ömürlü malzemeler, ultra hızlı şarj edilebilen bataryalar, daha hızlı ve hafif uçaklar, vücuttaki nöronlara bağlanabilen biyonik cihazlar üretilebilecek, korozyon, ısınma ve iletim sorunlarına çözüm getirilebilecek. Nanografi firmamız, bu olağanüstü malzemenin hem özgün, hem de standartlara uygun seri üretimini gerçekleştirdi” dedi.

Haberin Devamı

Varank, grafen sayesinde yüksek nitelikli kaplama ürünlerin Nanografi tarafından geliştirildiğine işaret ederek, “Savunma Sanayii Başkanlığımızın grafen katkılı balistik plaka siparişi, Goodyear, Petlas gibi lastik üreticilerinin işbirliği görüşmeleri bunlardan bazıları. Gelecek dönemde daha pek çok alanda kullanılacak” dedi.

Protein temelli aşı

Varank, ODTÜ, Hacettepe, Gazi ve Ankara üniversitelerinin katkılarıyla Türkiye’nin ilk intranazal yerli aşı geliştirme çalışmalarının devam ettiğini belirterek, şunları kaydetti:

“Bu aşı, mRNA ve inaktif aşı teknolojisinden farklı olarak protein temelli tasarlandı. Burundan uygulanan aşı, virüsün insanları enfekte ettiği yolu takip ettiği için virüsle mücadelede daha etkin olması öngörülüyor. Bu aşı türü, mutasyon durumunda çok hızlı bir şekilde yeniden modelleme ve salgının olası ilerleyen seyirlerinde elimizi güçlendirme potansiyeline sahip. Preklinik aşamaları tamamlanan ilk intranazal yerli aşı adayımız için kısa süre sonra insan denemelerine başlanacak. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun onayı bekleniyor. Klinik aşamaları tamamlanınca yeni aşının yıl içinde kullanıma sunulmasını hedefliyoruz.”