Ekonomi Türkiye ‘milli peynirini’ arıyor

Türkiye ‘milli peynirini’ arıyor

25.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye dünya peynir piyasasında hakettiği yeri alabilmek için hikayesi olan Anadolu peynirlerinin izini sürüyor. Tarım Bakanlığı ile bilim insanları Anadolu’da yerli damak tatlarını keşfetmek amacıyla köy köy tarama faaliyeti yürütüyor.

Türkiye ‘milli peynirini’ arıyor

ÖNDER YILMAZ Ankara - Ön çalışmada 300’e yakın peynir çeşidi tespit edildi. Tarım Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Zekeriya Erdurmuş, bilimsel olarak incelenen peynirlerin bir hikayesinin bulunduğunu belirterek, “2022’de Türkiye’de ne peynir üretiliyor ortaya çıkacak, Anadolu’nun her ücrasına giderek dünya mutfağına hizmet edebilecek, dünya ticaretine konulabilecek milli peynir çeşitlerini kazandıracağız” dedi.

Haberin Devamı

Rokfora rakip

Erdurmuş, Türkiye’nin peynir üretimi ve zenginliğine ilişkin ilginç bir projeyi de komisyonda açıkladı. Türkiye’nin 250 milyon dolarlık peynir ihracatı bulunduğunu “mozerella” ve “labne” peynirlerde en büyük ihracatçı ülke olduğunu belirten Erdurmuş, milli ve yerli damak tatları için özel proje yürüttüklerini söyledi. Erdurmuş, milli peynir arayışını şöyle anlattı:

“Bizim yerli damak tatlarımız, Anadolu’da köy köy, kent kent taranıyor şu anda, aşağı yukarı 300’e yakın, peynir çeşitlerimiz üniversitedeki hocalarımızla beraber araştırıldı. Hem bir hikâyesi var o peynirlerin. Sadece peynir değil, Anadolu’da hikâyeler yazılmış o peynirlere. O peynirleri tespit ettiriyoruz. 2022’de Türkiye’de ne peynir üretiliyor, Anadolu’nun her ücrasına giderek ve bunlar içerisinde de dünya mutfağına hizmet edebilecek, dünya ticaretine konulabilecek peynir çeşitlerimizi de kazandırmış oluruz.”

Haberin Devamı

Erdurmuş, Karaman’dan bir örnek vererek, Fransızların ünlü rokfor peyniriyle yarışabilecek nitelikte, mağarada üretilen peynir çeşidinin olduğunu, tüm sonuçların 2022’de açıklanacağını bildirdi.

313 milyar liralık değer

Erdurmuş, TBMM İklim Araştırma Komisyonu’nda Türkiye’de son 20 yılda büyükbaş hayvan varlığının yüzde 83 artışla 18.1 milyona, küçükbaş hayvan sayısının da 54.1 milyona ulaştığını kaydetti. Toplam hayvansal ekonomi değerinin yüzde 17 artışla 313 milyar TL’ye ulaştığını belirten Erdurmuş, hayvan ve bitki üretiminde aile işletmelerine odaklanıldığını ve bu işletlemelerin sahada yüzde 85 hakimiyeti bulunduğunu, büyük işletmelerin ise sadece yüzde 15’lik bir alanda kaldıklarını aktardı.